Hoe gaan loverboys vaak te werk?

Loverboys zijn vaak charmante, oudere en goed geklede jongens. Ze leggen contact met meisjes op het schoolplein, in een discotheek, via internet of bijvoorbeeld voor een opvangtehuis. Vaak proberen zij indruk te maken met scooters en auto’s.

Ze zoeken meisjes die emotioneel instabiel of onzeker zijn. Vaak gebeurt dit via internet; ook wel grooming genoemd. De loverboy is lief, koopt cadeautjes en geeft complimentjes. Hij geeft de meisjes veel aandacht en zorgt dat ze verliefd op hem worden en hem helemaal vertrouwen.

Daarna probeert hij hen afhankelijk van hem te maken. Bijvoorbeeld door de meisjes ruzie te laten maken met hun beste vrienden of hun ouders. Als de meisjes eenmaal ruzie hebben met hun vrienden en hun ouders, zorgt hij ervoor dat ze alleen nog maar met hem kunnen praten en omgaan.

Vervolgens probeert hij om de meisjes dingen te laten doen die ze eigenlijk niet willen. Hij laat de meisjes bijvoorbeeld een lening of telefoonabonnement afsluiten op hun naam, terwijl hij degene is die er gebruik van maakt. Of hij haalt de meisjes over om seks te hebben met zijn vrienden. Zo moeten de meisjes bewijzen dat ze van hem houden.

Als de meisjes al seks moeten hebben met zijn vrienden is de stap om ook met andere mensen seks te hebben, die daarvoor betalen, heel klein. Voor ze het weten, werken de meisjes als prostitué. Dit kan achter het raam zijn in een raamprostitutiestraat, een seksclub of gewoon vanuit een woning. Prostitutie is in Nederland gelegaliseerd en minderjarigen mogen niet in de seksindustrie werken. Veelal zullen deze minderjarige meisjes dus in het illegale circuit werken.