Hoe stel ik de gemeente aansprakelijk voor schade?

Terug

U kunt de gemeente alleen schriftelijk aansprakelijk stellen. Dat kan per brief of met het formulier aansprakelijkstelling.Uw brief moet een duidelijke omschrijving bevatten van wat de schade is, wanneer deze is ontstaan en de reden waarom u van mening bent dat de schade vergoed moet worden door de gemeente. U kunt deze brief sturen naar de gemeente Assen. Deze brief moet tenminste voorzien worden van de volgende informatie:

  • Persoonsgegevens (incl. bankrekeningnummer)
  • Gegevens over de (toedracht van de) schade (omstandigheden en locatie)
  • Waarom u van mening bent dat de gemeente aansprakelijk is
  • De onderbouwing van uw schade (facturen en foto’s)

U kunt uw gegevens ook digitaal aan de gemeente aanleveren via het formulier aansprakelijkstelling.

Afhankelijk van de soort en de omvang van de schade kan de aansprakelijkstelling in handen wordt gesteld van de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekeraar van de gemeente. De verzekeraar zal dan namens de gemeente de aansprakelijkheidstelling behandelen.

Bij de behandeling van de aansprakelijkstelling, zowel door de gemeente als door de WA-verzekeraar, wordt een intern onderzoek gestart om te zien of de ontstane schade inderdaad vergoed moet worden. Bij toekenning van de aansprakelijkheid wordt uitgegaan van de dagwaarde van de beschadigde goederen en niet de nieuwwaarde.

Afhandeling van de aansprakelijkstelling door de gemeente duurt zes tot acht weken. De afhandeling door de WA-verzekeraar is afhankelijk van de soort schade.