Ik wil mijn monument restaureren, kan ik hier geld voor krijgen?

Er zijn verschillende subsidies of voordelige leningen voor het onderhouden of restaureren van een monument. Heeft u een monument dat staat op de provinciale monumentenlijst? U kunt een lening met een lage rente aanvragen. De lening is bedoeld voor restauratie. U vraagt deze Cultuurfonds-hypotheek aan via het Nationaal Restauratiefonds. De kosten van gemeentelijke monumenten kunt u niet aftrekken van de belasting.
Staat uw gebouw niet op de gemeentelijke monumentenlijst, maar denkt u dat het daar wel op hoort? Kijkt u dan even bij: Monument, aanwijzing.

Of bezit u een rijksmonument? Dan zijn er 2 mogelijkheden voor financiële ondersteuning:

  • Een Restauratiefonds-hypotheek. Dit is voor eigenaren van een woonhuis of boerderij. De boerderij wordt dan niet voor een boerenbedrijf gebruikt. Het is ook vaak mogelijk de kosten van onderhoud af te trekken bij de belastingaangifte. Hoe u deze kunt aanvragen en wat de voorwaarden zijn, staat op de website van het Restauratiefonds.
  • Een subsidie via de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Dit is bedoeld voor andere monumenteigenaren dan hierboven. U kunt denken aan molens en kloosters. U kunt de subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.