Mijn reisdocument is gestolen of vermist. Hoelang duurt het om een nieuwe aan te vragen?

Gerelateerd product veld: Paspoort of identiteitskaart verloren of gestolen | Omschrijving

Als uw Nederlandse paspoort of ID-kaart verloren of gestolen is, kunt u dit melden bij de gemeente, afdeling Burgerzaken. U hoeft niet eerst meer naar de politie om aangifte te doen. In plaats daarvan vult u bij de gemeente een formulier in, waarin u uitlegt op welke wijze u het oude document bent kwijtgeraakt. Nadat uw identiteit is vastgesteld, kunt u direct een nieuw document aanvragen en betalen.

Uitzonderingen
Raakt u het identiteitsbewijs in het weekend of op een feestdag kwijt en is de gemeente niet open? Dan kunt u naar de politie, die hier een aantekening van maakt. U moet daarna als nog naar de gemeente om de vermissing te melden en een nieuwe document aan te vragen. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven raden wij aan om ook aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.

U vraagt een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat. Is dat niet snel genoeg? Een nieuw paspoort aanvragen kost zeker 24 uur. Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee.

Is uw paspoort of identiteitskaart verloren of gestolen in het buitenland? En heeft u daar een vraag over? Bel of Twitter dan met het 24/7 BZ Contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken.