Wij gaan trouwen, wat moeten we daarvoor doen?

Als u gaat trouwen, meldt u uw trouwplannen bij de gemeente waar u de ceremonie wilt laten plaatsvinden. U kunt uw trouwplannen al 1 jaar voor uw trouwdag melden. De laatste mogelijkheid is 2 weken voor uw huwelijk. De gemeente controleert of u met elkaar mag trouwen. Maar let op: Moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat 2 weken te kort kunnen zijn.

Met de gemeente maakt u afspraken over het sluiten van uw huwelijk. Bijvoorbeeld over de locatie, de datum en het tijdstip. Ook kunt u afspraken maken over hoe de ceremonie eruit komt te zien.

Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn als u het jawoord geeft. De getuigen moeten meerderjarig zijn.

Traditioneel huwelijk

Een traditioneel huwelijk kan worden voltrokken op elke dag van de week op de door het college aangewezen tijden.

Bij een traditioneel huwelijk kunnen jullie een keuze maken uit de door ons aangeboden trouwambtenaren. Zij zullen zorgen voor een bijzondere plechtigheid die bij jullie past.

Er is recht op 1 parkeerkaart

Tussen huwelijk

Willen jullie geen uitgebreide huwelijksceremonie, maar vinden jullie de kosteloze voltrekking te sober? Dan kunnen jullie kiezen voor een tussenhuwelijk. Dit is een huwelijk met een verkorte ceremonie in de Raadzaal van het stadhuis. Het huwelijk wordt voltrokken door een trouwambtenaar die wij toewijzen. Er is vooraf geen gesprek met de toegewezen ambtenaar en jullie krijgen geen persoonlijke speech.

Er is recht op 1 parkeerkaart.

Kosteloos huwelijk

Een gratis huwelijk wordt voltrokken in een kleine ruimte in het stadhuis zonder speech. Deze ceremonie duurt maximaal 10 minuten. Het huwelijk wordt voltrokken door een ambtenaar die wij jullie toewijzen.