Verlenging tijdelijke gemeentelijke opvang Graswijk

30 november 2023
Voorpagina

De opvang van asielzoekers in de tijdelijke gemeentelijke opvanglocatie, voorheen crisisnoodopvang, aan de Graswijk in Assen wordt verlengd tot 1 januari 2025. Sinds 1 oktober 2022 vangen we hier asielzoekers op. In deze voormalige woonboerderij verblijven op dit moment 45 bewoners.

Verlenging tijdelijke gemeentelijke opvang

Het college wil zijn verantwoordelijkheid in de asielopvang blijven nemen. Het COA werkt hard aan het vergroten van de ruimte voor opvang voor zowel de korte als lange termijn. Toch dreigt nog steeds een tekort aan opvangplaatsen. Daarom heeft het college besloten de tijdelijke opvanglocatie aan de Graswijk te verlengen tot 1 januari 2025. Hierbij wordt de ruimte van maximaal 45 opvangplekken aangehouden. Buurtbewoners zijn over dit besluit geïnformeerd.

Gebiedsontwikkeling Assen Zuid

Vanwege gebiedsontwikkeling in Assen Zuid wordt het pand aan de Graswijk gesloopt. Vanwege wettelijk verplicht onderzoek naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten in het pand in 2024, kan de sloop pas plaatsvinden in 2025. De opvang kan daarom tot 1 januari 2025 doorgaan. De tijdelijke verlenging van de opvanglocatie houdt de gebiedsontwikkeling niet tegen.