Verlenging tijdelijke noodopvanglocatie Expo Hal

21 september 2023
Voorpagina

Het college heeft besloten dat het COA de noodopvang in de Expo Hal in Assen drie maanden langer mag voortzetten. Hiermee geeft het college het COA de mogelijkheid om de hal tot 31 december 2023 te gebruiken als wachtkamer van het aanmeldcentrum in Ter Apel. 

Voorkomen leegstand

Asielzoekers moeten zich altijd eerst aanmelden in Ter Apel, maar als er teveel mensen tegelijkertijd zich melden en er geen plaats is, dan worden zij vervolgens voor een aantal dagen naar aan andere locatie gebracht in afwachting van hun registratie en identificatie. Deze locaties worden wachtkamers genoemd. Sinds 1 juli 2023 wordt de Expo Hal gebruikt als wachtkamer. De huidige overeenkomst loopt op 1 oktober 2023 af. Het proces rondom de omgevingsvergunning voor de ontwikkeling van de hal is opgestart. De verwachting is echter dat deze niet voor het einde van het jaar verleend wordt. Dit betekent dat de hal leeg staat van 1 oktober tot in ieder geval eind december. De instroom van vluchtelingen en daarmee de behoefte aan tijdelijke opvang is nog steeds groot. Het COA heeft daarom de gemeente Assen gevraagd om de hal langer te mogen gebruiken als wachtkamer voor Ter Apel. 

Kortstondig verblijf in de Expo Hal

Samen met het COA zijn wij overeengekomen dat de Expo Hal tot en met 31 december 2023 ingezet kan worden als wachtkamer van Ter Apel, met een maximum van 500 opvangplekken. In de praktijk betekent dit dat mensen die zich melden in Ter Apel, maar waarbij het proces niet direct kan worden opgestart, worden overgebracht naar de Expo Hal. Voor of bij aankomst in Assen volgt eerst een medische screening. Het verblijf in de Expo Hal is maximaal 3 tot 5 dagen. Op de dag van hun afspraak voor identificatie en registratie gaan zij naar Ter Apel en stromen vervolgens door naar een andere opvanglocatie. De opvang in de Expo Hal blijft een noodopvang en is sober van aard. De mensen worden door het COA voorzien van eten, drinken, toiletartikelen en een slaapplek. Ook zorgt het COA voor activiteiten om verveling te voorkomen. Uiteraard is er aandacht voor alle aspecten van veiligheid. Bij de Expo Hal wordt 24 uur per dag beveiliging ingezet. 

Omliggende bedrijven en omwonenden zijn geïnformeerd over dit besluit.