Verlenging tijdelijke noodopvanglocatie Expohal 

20 december 2023
Voorpagina

De noodopvang in de Expohal in Assen mag door het COA drie maanden langer worden gebruikt. Met dit besluit heeft COA de mogelijkheid om de hal tot 1 april 2024 te gebruiken als wachtkamer van het aanmeldcentrum in Ter Apel. 

Opening nieuwe wachtkamer

Sinds 1 juli 2023 wordt de Expohal gebruikt als wachtkamer. De huidige overeenkomst loopt op 31 december 2023 af. Het COA zoekt naar andere locaties en heeft hiervoor een paar op het oog. Deze zijn echter nog niet klaar voor gebruik. De inrichting hiervan gaat begin januari 2024 van start en duurt een paar weken. Wanneer deze locaties klaar zijn om asielzoekers op te vangen, wordt de opvang in de Expohal afgebouwd. Het COA verwacht dat dit tot 1 april 2024 zal duren. Het COA heeft daarom ons verzocht of zij tot die tijd de Expo Hal mogen blijven gebruiken als wachtkamer van Ter Apel, met een maximum van 500 opvangplekken. Mocht het eerder mogelijk zijn, dan wordt de opvang voor die datum beëindigd. 

Voorkomen leegstand

Momenteel loopt er een proces voor de omgevingsvergunning voor de ontwikkeling van de hal. De verwachting is dat deze niet voor juni 2024 verleend wordt. Dit betekent dat de hal leegstaat tot die tijd. De behoefte aan tijdelijke opvang is nog steeds groot. De opvang in de Expohal is een noodopvang en daardoor sober ingericht. De mensen worden door het COA voorzien van eten, drinken, toiletartikelen en een slaapplek. Ook zorgt het COA voor activiteiten om verveling te voorkomen en is er veel aandacht voor veiligheid. Bij de Expohal wordt 24 uur per dag beveiliging ingezet. Omliggende bedrijven en omwonenden zijn geïnformeerd over dit besluit.