Verstandig hout stoken

30 januari 2023
Voorpagina
Brandende houtblokken

Het wordt kouder buiten, dus de houtkachel kan weer aan. Maar het stoken van hout kan voor uw buren overlast opleveren. Houtrook bevat meerdere stoffen die geuroverlast kunnen veroorzaken. De rookgassen die vrij komen zijn schadelijk voor de gezond en kunnen klacht als hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en luchtwegklachten veroorzaken. We geven u graag enkele tips om overlast zoveel mogelijk te voorkomen.

Stook wijs

Tijdens het stoken van behandeld en bewerkt hout kunnen kankerverwekkende stoffen vrij komen. Wij raden u daarom aan schoon en droog hout van loofbomen te gebruiken. Meer tips leest u op de site van het Duurzaamheidscentrum. U kunt zich ook aanmelden voor een automatisch stookalert van het RIVM. Het RIVM houdt u op de hoogte of het verstandig is om bijvoorbeeld de houtkachel aan te doen. Kijk op de site van het RIVM voor meer informatie en om u aan te melden.

Buurtbemiddeling

Heeft u last van de houtrook van uw buren? Ga dan een goed gesprek aan met elkaar. Eventueel kan buurtbemiddeling worden ingeschakeld.

Kijk op de Stookwijzer

Meer informatie en tips over slim stoken vindt u op de site van de Stookwijzer.