Voorleespicknick voor vijfhonderd kinderen is een succes

29 januari 2024
Voorpagina

Raadsleden, politieagenten, brandweerlieden en mensen van onder meer Leger des Heils, lazen vorige week meer dan vijfhonderd schoolkinderen voor tijdens de Nationale Voorleesdagen in De Nieuwe Kolk. In de foyer, bioscoop, theaterzaal, verspreid over maar liefst vijfendertig locaties in het gebouw, luisterden de kleuters met broodjes en drinken naar de avonturen van Suze en August uit het Prentenboek van het jaar ‘Help! Een verrassing!’ van Mirjam Bos.

Een hele mooie ervaring 

Wijkagent Mark ten Oever vertelt: “Na niet al te lange tijd hadden we het prentenboek uit. Kinderen konden daarna een kleurplaat inkleuren en ik hielp ze mee voorwerpen te zoeken op een prentenplaat. Natuurlijk spraken we er ook over wat een politieman allemaal doet. Boeven vangen was hun simpele antwoord. Het was een hele mooie ervaring om met zo’n groepje kinderen te zijn.”

Taalontwikkeling, concentratie en fantasie 

Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van een kind. Door kinderen voor te lezen leren ze nieuwe woorden en horen ze hoe een goede zin is opgebouwd. En door te praten over het boek, stimuleren volwassenen een kind actief met taal om te gaan. Ook leren kinderen hierdoor hoe ze goed kunnen luisteren. Als ze worden voorgelezen leren ze zich te concentreren en vergroot het hun fantasie. Wij vinden het belangrijk om daar, samen met onder meer De Nieuwe Kolk, aandacht aan te besteden.