Wat als je nieuwe thuisland in oorlog is en je er niet naar terug kunt?

21 oktober 2022
Voorpagina
Regina Kerkhof.JPG

Het overkwam Regina Kerkhof uit Assen. In november 2021 verhuisde ze met haar man Oscar Kelder naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Toen ze terug was in Nederland om haar visum te verlengen, brak de oorlog uit en kon ze niet meer terug naar Oekraïne. Sindsdien wonen ze tijdelijk weer in Assen.

In actie komen

Regina zet zich op allerlei manieren in voor Oekraïners, in zowel Nederland als Oekraïne. “Landelijk zijn er verschillende hulporganisaties, maar ik wilde ook zelf in actie komen. Via een nieuwsitem op de televisie ben ik in contact gekomen met Angelina Kucheruk. Zij is verbonden aan twee hulporganisaties voor Oekraïne en verzorgt transporten met hulpgoederen naar Oekraïne. Voor die organisaties ben ik nu het inzamelpunt voor hulpgoederen in Assen en omgeving.”

Nieuwe uitdagingen

Inmiddels zijn er vier transporten met hulpgoederen in Oekraïne aangekomen en verder verspreid. Het volgende transport is alweer in voorbereiding. “In het begin was er vooral behoefte aan medicijnen en kraamartikelen, maar nu is er ook vraag naar warme kleding en dekens. Assenaren die spullen hebben, kunnen dat bij mij inleveren. Ik realiseer me dat het voor veel Nederlandse gezinnen ook moeilijke tijden zijn. En dat ze niet zo maar spullen over hebben of er geen financiële ruimte is voor donaties. Toch hoop ik dat we weer voldoende kunnen inzamelen.”

Vrijwilligerswerk

Ook voor Oekraïners die naar Nederland zijn gevlucht, maakt Regina zich sterk. Eerst bijna vier maanden als gastgezin en nu is Regina twee dagen per week vrijwilliger bij basisschool CKC De Lichtbaak. Daar werkt ze als klassen-assistent in een Oekraïense klas en een taalklas. “De periode dat we gastgezin voor Dasha en Lisa waren, vonden we echt heel bijzonder. Nog steeds hebben we bijna dagelijks contact met hen. En wat school betreft ben ik dankbaar dat ik deze kans heb gekregen en zo mijn steentje mag blijven bijdragen.”

Doorgaan

Ondertussen gaat de oorlog in Oekraïne onverminderd door. Afgelopen weken vonden meerdere explosies plaats in Kiev. “Voor zo ver wij weten staat ons appartement er nog. Maar de voetgangersbrug waar ik bijna dagelijks overheen liep is flink beschadigd. Om moedeloos van te worden. Tegelijkertijd maakt het me strijdvaardig en wordt de wil om hen te helpen alleen maar groter. Voorlopig blijf ik zeker goederen inzamelen,” aldus Regina

Helpt u mee?

Heeft u spullen over of wilt u weten welke goederen nodig zijn? Neem dan per mail (christinavictoriaregina@hotmail.com) of Whatsapp (06 30442261) contact op met Regina Kerkhof. Alle hulp is welkom! Op de Facebookpagina van Regina kunt u lezen over de hulptransporten waaraan Regina heeft bijgedragen.