Wethouder Albert Smit test slimme vloer

01 februari 2023
Voorpagina

Albert Smit loopvloer

Vandaag, op 1 februari, zijn we een onderzoek naar valpreventie onder senioren gestart. Dit gebeurt met een nieuw meetinstrument, een slimme vloer van Smart Floor. Gedurende een half jaar gaan inwoners, ouder dan 65 jaar, maandelijks over deze slimme vloer lopen. De vloer meet het ‘loopgedrag’ en herkent verhoogd valrisico. Zo kan er een actie volgen om vallen te voorkomen. Wethouder Albert Smit ging vanochtend als eerste over deze slimme vloer en liet zijn loopgegevens registreren.

Veel mensen hebben na een val extra zorg nodig. Hun zelfstandigheid kan daardoor verminderen. In Nederland zijn er jaarlijks veel valincidenten met ernstige gevolgen. Veel valincidenten kunnen worden voorkomen als het risico op vallen op tijd bekend is en als een actie om de kans op vallen te verkleinen, op tijd wordt opgevolgd. Dit kan zijn gezamenlijk bewegen, fysiotherapie of een loophulpmiddel gebruiken

Valpreventie door een maandelijkse looptest

Testpersonen die zich hebben aangemeld lopen elke maand zes meter over de slimme vloer. Daarna volgt een korte controlemeting door een fysiotherapeut. Na deze testperiode van zes maanden beslissen we samen met Smart Floor of we de vloeren structureel in gaan zetten. Smart Floor gebruikt de data om hun slimme vloer nog verder te verbeteren. We zijn zeer geïnteresseerd in de uitkomsten van dit onderzoek en of deze looptest inderdaad het gewenste resultaat oplevert in valpreventie.

Aanmelden

De metingen zijn op woensdag en vrijdag mogelijk op drie locaties in Assen:

  • Gezondheidscentrum Messchenstaete, Hoekbree 3
  • Gezondheidscentrum Noorderpark, Molenstraat 262 bij Van der Knaap en Postmus Fysiotherapeuten
  • Vegro, Kloekhorststraat 27

Op dit moment hebben ruim vijftig inwoners zich aangemeld voor deze maandelijkse looptest. Geïnteresseerden kunnen nog steeds deelnemen. Aanmelden kan via info@lecassen.nl of telefonisch via 085 - 9025559 en 06 - 39745401 (Van der Knaap en Postmus Fysiotherapeuten).