Meest gestelde vragen over afval

Hoe kan ik inloggen op de AfvalWijzer?

Alle inwoners van de gemeente Assen kunnen gebruik maken van https://www.mijnafvalwijzer.nl/ . Vul uw postcode en huisnummer (+ eventueel een toevoeging) in, u krijgt dan de afvalkalender voor uw adres en diverse informatie over afval in de gemeente. U kunt zelf instellen of en wanneer u een herinneringsmail wilt ontvangen en wanneer welke container op uw adres wordt geleegd.

AfvalWijzer App

Logt u in via uw smartphone of tablet, dan kunt u ook de AfvalWijzer App gratis downloaden. U kunt zelf notificaties instellen om een herinnering te ontvangen wanneer welke container op uw adres wordt geleegd.

Hoe kom ik aan zakken voor PMD?

Deze kunt u gratis afhalen bij de balie van het stadhuis, het Duurzaamheidscentrum, het milieupark, het buurthuis aan de Delft 73 of bij wijkcentra zoals De Componist, De Schulp, ‘t Markehuus, De Dissel, MFA Kloosterveste, MFA Pittelo, MFA Het Schakelveld.
Iedereen kan de PMD zakken halen, er wordt geen onderscheid gemaakt tussen bewoners van hoog - of laagbouw.

Mag ik PMD ook verzamelen in ondoorzichtige vuilniszakken?

Bij het inzamelen van PMD worden de zakken na inzameling gecontroleerd. Bij ondoorzichtige zakken kan de inhoud niet worden gecontroleerd, en worden deze afgekeurd. Om dit te voorkomen, vragen wij u om PDM afval in doorzichtige zakken te stoppen.

Wat als ik teveel restafval heb?

Als er speciale omstandigheden zijn waardoor u meer restafval heeft kunt u een afspraak maken met een afvalcoach. De afvalcoach kijkt samen met u naar een oplossing. U kunt een afspraak maken door te bellen met 14 0592 of mail naar info@assen.nl
De gemeente Assen geeft alleen in uitzonderingsgevallen een tweede grijze container uit.

  • Een medische container is altijd een grijze container met grijze deksel (dit i.v.m. privacy). Er mag alleen medisch afval in deze container gegooid worden. Hier wordt ook op gecontroleerd.
  • Een luiercontainer is altijd een grijze container met een gele deksel (voor minimaal 2 kinderen onder 4 jaar)

Hoe voorkom ik geuroverlast als ik luiers in mijn grijze container doe?

U kunt met bijvoorbeeld een klein latje zorgen dat de container ongeveer een centimeter open blijft staan. Dan drogen de luiers uit. Dit geeft minder geuroverlast. Daarnaast kunt u de luiers ook verpakken in afgesloten plastic zakken.

Hoeveel containers mag een huishouden hebben?
Verplicht voor laagbouw:

  • 1 grijze container voor restafval
  • 1 groene container voor gft-afval
  • 1 blauwe container voor papierafval

U kunt een tweede GFT-container aanvragen, hier zijn geen voorwaarden aan verbonden. Optionele containers zijn:

  • 1 oranje container voor PMD
  • 1 container voor luiers, mits u 2 kinderen of meer heeft onder die jonger dan 4 jaar zijn.

U kunt alleen op medische gronden een extra container voor restafval krijgen. U dient dit zelf aan te tonen bij de gemeente met een verklaring van de huisarts, een kopie van een brief van de specialist waarin uw aandoening duidelijk vermeld staat of een wmo-verklaring.

Hoogbouw:

Woont u in een appartementengebouw? Dan heeft u te maken met een of meer ondergrondse afvalcontainers. Woont u in en beneden woning met een tuin, dan kunt u een gft container aanvragen. Andere containers kunnen niet aangevraagd worden.

Mijn container is niet geleegd, wat kan ik doen?

U kunt er vanuit kunt gaan dat wij uw container komen legen op het moment dat u deze op tijd op straat heeft gezet; voor 7:00 uur. Is dit onverhoopt niet gebeurd door onze onoplettendheid? Contact ons uiterlijk de volgende dag voor 12:00 uur en we kijken wat we voor u kunnen betekenen.

Wanneer weet ik of er een wijziging is in de afvalroute?

Het kan bijvoorbeeld ’s winters voorkomen dat vanwege gladheid bepaalde routes niet gereden kunnen worden. Via de digitale kanalen kunnen we u snel op de hoogte brengen op welke dag we alsnog uw container komen legen.Via www.mijnafvalwijzer.nl of via de app AfvalWijzer kunnen we u op de hoogte houden. Er is ook de mogelijkheid om herinneringen te ontvangen over de verschillende ophaaldagen. Zo vergeet u nooit meer uw container aan de weg te zetten

Wanneer u niet over een smartphone, pc of printer beschikt, kunt u een papieren afvalkalender aanvragen via ons Servicecentrum, tel. 14 0592. U krijgt deze dan thuisgestuurd.