Als de sirene gaat

Wat moet u doen?

  1. Ga naar binnen
  2. Sluit deuren en ramen (denk ook aan mechanische ventilatie uit zetten)
  3. Zet radio of tv op de lokale zender en wacht verdere instructies af.
  4. Kijk op www.crisis.nl 

Maandelijkse test van de sirenes

Elke eerste maandag van de maand worden de sirenes in Nederland getest door de gemeenten. Dit gebeurt tussen 12.00 en 12.10 uur. Deze test is nodig om te controleren of de apparatuur nog goed werkt. De gemeente voert deze test alleen op dit tijdstip uit, want als dit op een ander willekeurig tijdstip gebeurd zou u kunnen schrikken. Als de sirene op een ander moment gaat dan dit testmoment, dan is er iets ernstigs aan de hand.

Tijdens een ramp zijn sirenes continu te horen

Tijdens een ramp zijn de sirenes continu te horen. Pas op het moment dat het voor de burgers weer veilig is om naar buiten te gaan, houdt de sirene op. Er zullen dan ook geluidswagens van de politie door de stad rijden om deze boodschap te communiceren.

Is de sirene slecht te horen?

Als u de sirenes in huis niet of slecht kunt horen, dan kan dat kloppen. De sirenes hebben namelijk alleen tot doel om de mensen die ‘buiten zijn’ te alarmeren en te waarschuwen. Dit is bepaald door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarom zijn de huidige sirenes ook niet zo luid afgesteld als de oude sirenes.

De gemeente heeft niet de bevoegdheid en mogelijkheid om het geluidsniveau van de sirenes te verhogen. Als de sirenes buiten in uw straat slecht te horen zijn, kunt u de gemeente daarover informeren. Er wordt dan onderzocht of het nodig is om een extra sirene te plaatsen.

Meer informatie:

www.crisis.nl