Woningbehoefteonderzoek in regio Groningen-Assen

11 januari 2024
Voorpagina

In januari ontvangen ruim zeventigduizend gezinnen in de regio Groningen-Assen een uitnodiging om deel te nemen aan een woningbehoefteonderzoek. De woonbeleving en de wensen van inwoners zijn voor de gemeenten en verenigingen in de regio belangrijke input voor dit onderzoek en het beleid voor de eerste jaren.

Er zijn te weinig aan woningen. In Nederland moeten er 900.000 woningen worden gebouwd. Het liefst vóór 2030. Ook hier in de regio is er veel vraag naar betaalbare huizen. Degenen die starten met het zoeken naar een woning komen er bijvoorbeeld lastig tussen. Of ouderen kunnen niet in het dorp blijven waar ze al hun hele leven zo prettig wonen. Maar hoeveel woningen moeten er dan precies worden gebouwd en waar? En wat voor woningen moeten dat dan zijn?

Inhoud onderzoek

Allemaal vragen waar de gemeenten en woningcorporaties in de regio Groningen-Assen mee aan de slag willen gaan. In het onderzoek worden vragen gesteld over hoe het wonen in de wijken en dorpen wordt ervaren. En waar behoefte aan is op de woningmarkt.

Resultaten

De resultaten worden gebruikt om nieuw woonbeleid te maken. Daarin wordt bijvoorbeeld afgesproken hoeveel en welke soort woningen de eerste jaren moeten worden gebouwd. Of welke aanpassingen en verbeteringen in de omgeving van uw woning wenselijk zijn. De woonbeleving en wensen van inwoners zijn erg belangrijk om daarbij goede keuzes te maken.

Meedoen

Heeft u geen uitnodiging ontvangen? En wilt u toch graag uw mening geven over het wonen in uw gemeente? Dan kunt u met deze open link naar de vragenlijst toch meedoen met het onderzoek: companen.nl/onderzoek/gaopen

Jongeren

Voor jongeren die thuis wonen en op zichzelf willen gaan wonen is er een aparte vragenlijst: companen.nl/onderzoek/gaopenstart

Samenwerking

De gemeenten Groningen, Assen, Tynaarlo, Het Hogeland, Noordenveld, Westerkwartier Midden-Groningen, de provincies Groningen en Drenthe en alle woningcorporaties werken samen aan dit onderzoek. Tussen april en juni  van 2024 worden de resultaten bekendgemaakt.