Assen Bloeit

Assen Bloeit, gevestigd in het gebouw ‘De Open Hof’ in Vredeveld is een plek waar mensen tot bloei kunnen komen en waarbij er verbinding wordt gelegd. “Als je zelf tot bloei komt, heeft dat altijd te maken met de relatie tot een ander”, aldus Rudolf Setz, initiatiefnemer. Het unieke zit in de aanpak, die samenkomt in de vraag: Heb je zin om mee te doen? Bij Assen Bloeit krijgt niemand een etiket. Mensen zijn geen cliënt, klant, asielzoeker of scholier. Je bent een mens met mogelijkheden en je kunt meedoen als vrijwilliger.

Assen Bloeit biedt een fysieke plek, waar je een praatje kunt maken of activiteiten kunt ondernemen. Er zijn verschillende teams waarbij je je kunt aansluiten. Bijvoorbeeld het Groenteam, Klusteam en Keukenteam. Zo kookt het Keukenteam elke donderdagavond maaltijden uit verschillende windstreken in hun eigen restaurant ‘Boca Boca’. Elke week komen daar tientallen mensen eten waaronder mensen van de zogenoemde ‘rode flat’ in Vredeveld, om tegelijkertijd de onderlinge verbinding in de flat te leggen.

Het ontstaan

Rudolf legt uit dat een maatschappelijk initiatief vaak ontstaat vanuit het zien van een kans of vanuit een maatschappelijk probleem. Hij ontmoette als bewoner vaak mensen die eenzaam waren of die zich wel wilden inzetten maar niet zo goed wisten hoe ze dat moesten aanpakken. Initiatiefnemer van Assen Bloeit wilde iets opstarten waarbij inwoners dichtbij huis leuke en betekenisvolle dingen kunnen doen op vrijwillige basis. Kijkend naar de kracht, passie, talenten en doelen van mensen, ontwikkelt Assen Bloeit activiteiten die aansluiten bij de inwoners. “Op deze manier wil ik de kracht van Assen meer benutten”, vertelt Rudolf.

Meerwaarde van Assen Bloeit

“Het voorkomen dat mensen bijvoorbeeld nog eenzamer worden of verder in een depressie raken”, benoemt Rudolf als de grote meerwaarde van zijn initiatief. “Hoe mooi zou het zijn als mensen via Assen Bloeit doorstromen naar een baan. Dat hebben we al een keer meegemaakt. Het is de bedoeling dat ongeveer 30% van de vrijwilligers doorstroomt naar een volgende stap. We zien eenzaamheid verminderen doordat mensen elkaar vinden tijdens en na activiteiten”.

Financiële hulp

Door middel van donaties en financiële hulp van het Preventiefonds kan Assen Bloeit zich ontwikkelen. Rudolf praatte al met het Preventiefonds toen Assen Bloeit nog een idee was. Al gauw bleek dat beide partijen het doel hebben om kwetsbare mensen meer mee te laten doen in de maatschappij. Dat is precies wat het Preventiefonds ondersteunt. Assen Bloeit wordt gesteund door diverse fondsen, naast het Preventiefonds. Waaronder het Oranjefonds, VSBfonds en de provincie Drenthe.

Samenwerkingen

Verder is samenwerking met andere bedrijven en stichtingen belangrijk voor Assen Bloeit. Zo is er een intensieve samenwerking met Cosis. Samen werken ze aan een nieuw idee om samen een zorgzame inclusieve plek te creëren waar iedereen mee kan doen als vrijwilliger. Geen dagbestedingslocatie, maar een plek waar mensen met bijvoorbeeld eenzame of depressieve gevoelens dagbesteding mee kunnen doen als vrijwilliger.
Daardoor worden de vrijwilligersactiviteiten van Assen Bloeit kenbaar gemaakt bij Cosis. Dit gebeurt ook bij Vaart Welzijn en Werkplein Drentsche Aa. Daarnaast verhuurt Assen Bloeit ruimtes in het gebouw aan verschillende kerken en organisaties in Assen. Verder heeft Assen Bloeit zo nu en dan samenwerkingen met onder andere het AOC Terra, De Hippe Kringloop en Woonzorgcentrum Vijverhof. Zo verzorgen de leerlingen van het AOC Terra de groene kerststukjes voor Kerstmarkt ‘Mooi Verhaal’ dat Assen Bloeit dit jaar organiseert. “We weten elkaar te vinden met het doel dat mensen, de wijk en de stad tot bloeit komt en werken daardoor concreet samen bij projecten in de buurt,” sluit Rudolf mee af.

Appeltjes van Oranje

Assen Bloeit maakt kans op een Appeltje van Oranje 2023. Dé prijs van het Oranjefonds voor initiatieven die zich inzetten voor een samenleving waarin niemand er alleen voor staat. Van de 38 organisaties is Assen Bloeit genomineerd voor de top 10. Op de finaledag in oktober 2023 worden er drie winnaars bekend gemaakt door koningin Maxima. De prijs, voor elk van de drie winnaars, bestaat uit een bronzen beeldje dat is ontworpen en gemaakt door Prinses Beatrix en een geldbedrag van € 25.000. Het geld kan vrij worden besteed binnen de doelstelling van het winnende initiatief.