Het Doortrappen fietsseizoen is begonnen

15 april 2024
Voorpagina

Fietsen is een gezonde en milieuvriendelijke manier om je te verplaatsen.Om oudere fietsers zo lang mogelijk op een veilige manier door te laten fietsen, is afgelopen week in alle Drentse gemeenten het programma 'Doortrappen' weer van start gegaan. Met dit jaar nieuwe activiteiten én een speciale kortingsactie voor fietshelmen. Want het dragen van een fietshelm is één van de belangrijkste aspecten van fietsveiligheid. Wij spraken met mevrouw Elma en mevrouw Coby over het belang van een fietshelm. Zij fietsen samen bij een fietsclub die is opgericht vanuit Doortrappen Drenthe. 

Goed beschermd

Elma is sinds vorig jaar lid van de fietsclub en geniet er enorm van. Vooral de lange tochten door de bossen vindt ze prachtig. “Heerlijk fietsen en dwalen,” zegt ze. Tijdens het fietsen draagt Elma altijd een fietshelm voor haar eigen veiligheid. Ze benadrukt: “Het is echt niet erg om een fietshelm te dragen. Als je zonder helm fietst en je valt, dan ben je de sigaar. Met een helm ben je goed beschermd en voorkom je ernstig hoofdletsel bij een ongeval. Op mijn elektrische fiets heb ik mijn helm altijd op. Mijn schoondochter is Duits en woont ook in Duitsland. Daar dragen ze altijd een helm, en eerlijk gezegd zouden we dat hier ook moeten doen.” Elma heeft veel geleerd tijdens de workshops van fietscoach Angela vorig jaar. “Ze legt alles heel duidelijk uit, zelfs tijdens het fietsen,” vertelt Elma enthousiast.

Zet maar gewoon een helm op

Coby is ook een van de fietsers die tijdens de tochten een helm draagt. Ze deelt haar ervaring: “In onze fietsgroep, bestaande uit ongeveer 20 mensen, draagt meer dan de helft een helm. Omdat we in een groep fietsen, moeten we extra goed opletten, ook op elkaar. Er zijn wel eens valpartijen geweest, maar gelukkig is dat tot nu toe altijd goed afgelopen. Dat zet mensen aan het denken: het is toch beter om een helm op te zetten. Als je valt, zijn je hersenen beschermt. Een fietshelm is heel gemakkelijk, licht en in de zomer ook luchtig. Bovendien heeft hij een netje, zodat er geen wesp tussen je helm en hoofd kan komen. In onze groep dragen we allemaal verschillende helmen, maar ze hebben allemaal dat handige netje. Zelfs in de winter kun je er makkelijk een muts onder dragen. Er zijn speciale helmmutsen, maar dat hoeft niet per se.”

“Als één iemand ermee begint, volgen er vaak meer. Het is net als schapen die over de dam gaan. Ik zie steeds meer mensen, ook mensen van middelbare leeftijd, die een helm dragen. Jongeren zijn er nog niet echt mee bezig, maar mijn advies: zet gewoon een helm op!”

Fietshelm met korting

Vanaf 10 april kunnen Drentse 65-plussers een goedgekeurde fietshelm met 25 euro korting aanschaffen bij alle fietsenzaken in Drenthe. Deze actie is geldig bij helmen met een adviesprijs vanaf 49 euro. Meer informatie over de kortingsactie staat op: provincie.drenthe.nl/fietshelmenactieexterne-link-icoon.

Meer informatie

Daarnaast worden dit jaar meerdere fietsactiviteiten georganiseerd in Assen. Meer weten? Kijk dan eens op doortrappendrenthe.nl/agenda-activiteiten/ of volg de facebookpagina van Doortrappen Drenthe.