Lessen Nederlands voor ouders met taalachterstand

22 april 2024
Voorpagina

“Ik ben er heel blij mee dat kinderen op onze school niet meer als tolk hun ouders hoeven te helpen.” Aan het woord is Roos Bakx , directeur van basisschool Maria in Campis. Twee jaar geleden ontdekte ze dat een groep ouders van leerlingen de nieuwsbrief van de school niet konden lezen en/of de Nederlandse taal niet altijd begrepen. Hun kinderen hielpen dan door te tolken.

Geen ideale situatie, vond ook Bakx en ze greep in door contact op te nemen met het Taalhuis. In maart 2022 gingen de taallessen van start en inmiddels krijgen zo’n tien ouders van leerlingen les.

Laagdrempelig 

“Het enthousiasme van de ouders om les te krijgen, is groot”, vertelt Bakx. “De school is voor hen een bekende en veilige omgeving. Meedoen met de taallessen is daarom laagdrempelig. Doordat de vrijwilliger zich voor langere tijd aan de school bindt, ontstaat er een vertrouwensband met de lesgever en gaat het leren van ouders makkelijker. Naar het Taalhuis gaan, dat zich in de bibliotheek in De Nieuwe Kolk bevindt, is toch een grote(re) stap, die ouders moeten zetten.”

Taalhuis op school praat zich rond 

Bakx vervolgt: “Je ziet ook dat de ouders die les hebben, daar met andere ouders over praten. Hierdoor gaan ook weer andere ouders meedoen aan de taalles op school. Ouders leren elkaar kennen wat ervoor zorgt dat ze elkaar gaan helpen bij schoolse zaken. Een prachtige ontwikkeling!”, aldus de directrice.

Google Translate 

Eén van de vrijwilligers is Wim Vanderveen. Alweer drie jaar geeft hij tweewekelijks anderhalf uur les aan een groepje van zes ouders uit verschillende landen. “Ik speel in op dingen waar ouders mee bezig zijn maar volg ook een vaste structuur”, legt hij uit. Met onder meer Google Translate als hulpmiddel ziet Vanderveen mensen vooruit gaan. “Verder gebruik ik ook het wekelijkse kennisblad ‘Nieuwsbegrip’ van de Stichting lezen en schrijven en pak ik mijn tablet erbij voor afbeeldingen. Dit ter verduidelijking”, vertelt Vanderveen. “En dit alles geeft me erg veel voldoening.”

Ook vrijwilliger worden? 

Het Taalhuis zoekt vrijwilligers die op school onder meer de cursus ‘Voor jou en je kind’ willen geven aan ouders van basisschoolleerlingen. De deelnemende ouders leren in zes bijeenkomsten hoe zij hun kinderen taalvaardiger kunnen maken. Als vrijwilliger wordt u voor het lesgeven klaargestoomd door middel van een cursus van drie dagdelen. Heeft u interesse om uw steentje bij te dragen? Meer informatie kunt u opvragen door te bellen naar 06-81744519 of neem een kijkje op https://taalhuis.nlexterne-link-icoon.