Schaapskudde voor dertiende keer in De Landjes in Marsdijk

06 mei 2024
Voorpagina

Alweer voor het dertiende jaar op rij begrazen tweehonderd Drentse heideschapen van Landschapsbeheer het Witterveld het Beekdallandschap De Landjes in Marsdijk. De herder(s) met hun bordercollies kunt u er alle werkdagen vinden vanaf half april tot eind oktober. Door de komst van de Doorfietsroute ‘De Groene As’ is de kudde verkleind van driehonderdvijftig naar tweehonderd schapen. De nachtopvang is op de Landjes zelf; alleen In het weekend wijkt de kudde uit naar Loon.

Planten eten die voor overlast zorgen

Herder Caroline Visser: ‘In het seizoen rasteren we tijdelijk bepaalde stukken uit met verplaatsbare netten. Dit doen we omdat er op bepaalde plekken veel pitrus  voorkomt. Dit is een plant die voor overlast kan zorgen en die groeit  in natte gebieden, zoals De Landjes. Om deze plant beheersbaar te houden dwingen we de schapen hiervan te eten, dit heet drukbegrazing. Dat doen ze namelijk niet wanneer ze met de herder op stap gaan. Dan eten ze het liefst het gras wat tussen de pitrus staat. Alleen als ze niets anders voor hun bek krijgen, hebben ze geen keus. Op de netten komt stroom te staan zodat de schapen niet uitbreken. De schapen kunnen dan vierentwintig uur eten, ook in het week-end. Ook als het heel warm is, passen we drukbegrazing toe. Schapen eten wanneer het koeler is en hebben de mogelijkheid tijdens de warmte overdag, de schaduw te zoeken.’

Telefoonnummer op de rasters

Bij de verplaatsbare rasters staan borden waarop staat dat er schapen grazen.  Om het raster staat een extra net zonder stroom voor de veiligheid voor bewoners en honden. De herder komt regelmatig langs voor controle van de gezondheid van de schapen en om te kijken of er voldoende water is. Mocht u iets zien waarvan u denkt dat dat niet klopt, bel dan het telefoonnummer dat op het raster staat. De herder komt er dan aan.