Zelf bijdragen

Valt het je weleens op hoe groen Assen is? Groen en natuur maakt onze stad fijn om in te wonen en leven. De gemeente draagt hieraan bij met het onderhouden van het Asserbos en de parken en plantsoenen, het aanleggen van faunapassages en natuurvriendelijk maai- en oeverbeheer. Ook inwoners van Assen doen mee in het openbaar groen! Samen maken we een gezellig, gezond en groen Assen. Wil je meer weten over het openbaar groen in Assen en je eigen tuin en hoe je daar zelf aan bijdraagt? Lees dan snel verder! Wat kunt u zelf doen om de natuur in de stad een handje te helpen?

In Assen bestaat de mogelijkheid voor bewoners om stukken buurtgroen te adopteren. Onderhoud van buurtgroen door bewoners geeft ruimte voor kruidenrijkere beplantingen met meer variatie en/of het kweken van eetbare planten. Het is bovendien een leuke manier om straat- en buurtgenoten te ontmoeten en gezamenlijk zorg te dragen voor een levendige en fijne buurt.

De belangrijkste voorwaarden bij adoptie van buurtgroen zijn:

 • Adoptie kan voor stukken buurtgroen, hoofdstructuurgroen kan niet worden geadopteerd. Kaarten groenstructuur per wijk inzienexterne-link-icoon.
 • Het plantsoen moet groen én openbaar blijven en kan dus niet bij de privé-tuin worden aangetrokken of gebruikt worden om te parkeren.
 • Een eventuele nieuwe groene inrichting kan in overleg worden gerealiseerd. Bestaande bomen blijven behouden.
 • Een aanvraag moet door tenminste 3 bewoners samen worden gedaan, waarbij de bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor overleg met de straat/buurt over hun initiatief.
 • De overeenkomst zal worden vastgelegd in een eenvoudig contract.

Wilt u een stukje buurtgroen adopteren dan kunt u contact opnemen met de gemeente via Voor buurtmoestuinen gelden andere voorwaarden, wilt u een buurtmoestuin starten neem dan contact op met de gemeente via info@assen.nl.

Kijk voor inspiratie en voorbeelden ook op www.mijnbuurtassen.nlexterne-link-icoon.

Als je graag meer natuur en bloemen in de straat wilt kun je denken aan het zelf beplanten van boomspiegels. Boomspiegels (de ruimte om de voet van een boom) in de stoep mogen door bewoners ingeplant worden met leuke bloemen en planten. Hiervoor hoeft geen toestemming gevraagd te worden aan de gemeente. Als je zelf voor het onderhoud van de planten zorgt weet je zeker dat het mooi blijft.

Beplanten van een boomspiegel doe je zo:

Maak de grond rondom de stam voorzichtig los met een harkje. Voorkom beschadiging van de boomwortels. Het is raadzaam geen grond of aarde aan te brengen, een dun laagje compost mag eventueel wel. Kies sterke vaste planten en bloemen uit om te planten. Water geven is in principe alleen direct na aanleg nodig, daarna niet meer.
Met een geverfd bloem-symbool (te verkrijgen via info@assen.nl) op de stoep naast de boomspiegel kan worden aangeven dat de bewoners zelf zorgen voor het onderhoud.

Voorwaarden beplanten boomspiegel:

 • het is niet toegestaan om hekjes of muurtjes als afscheiding om de boomspiegel te plaatsen
 • het is niet toegestaan reclame-uitingen aan te brengen
 • plant geen grote struiken of bomen
 • de bewoners doen zelf het onderhoud van de boomspiegel
 • je mag geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken

Tips voor keuze van planten waar bijen en hommels op af komen:
Ereprijs, guldenroede (lage soort), damastbloem, tijm, marjolein, bijenkorfje, ruig klokje, kruipend zenegroen, ooievaarsbek, sedum-soorten.

Meer weten over het beplanten van boomspiegels? Kijk dan op de website van het Duurzaamheidscentrum Assenexterne-link-icoon.

Wanneer je met je voorgevel direct aan de straat zit, is er misschien wel ruimte voor een geveltuintje. Een geveltuin maak je door de 1e  rij stoeptegels langs de gevel op te pakken, hiervan een kantopsluiting te maken en het zand te vervangen door tuingrond. Met het planten van  (klim)planten en bloemen breng je heel eenvoudig meer kleur en natuur in de straat. Overleg ook eens met je buren, wellicht ontstaan er leukere ideeën die jullie samen kunnen uitvoeren.
Voorbeelden van leuke geveltuintjes in Assen zijn te vinden in de Oosterhoutstraat en ‘t Sticht.

Voor een geveltuin hoef je geen toestemming aan de gemeente te vragen, maar je moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Geveltuinen mogen niet in winkelstraten, bij terrassen en uitstallingen.

Tip! Aan de Oosterhoutstraat en ’t Sticht in Assen vind je voorbeelden van geveltuintjes.

Voorwaarden geveltuintje:

 • de vrije doorgang voor voetgangers moet minimaal 1,20 meter (=4 stoeptegels breed) blijven
 • de geveltuin mag maximaal 1 ½ stoeptegel (45 cm) breed zijn, en niet langer dan de breedte van je gevel
 • kabels en leidingen mogen niet beschadigd raken
 • het is niet toegestaan om hekjes of muurtjes als afscheiding van de geveltuin te plaatsen
 • het is niet toegestaan reclame-uitingen aan te brengen
 • openbare verlichting en straatnaambordjes moeten zichtbaar blijven
 • de beplanting mag niet over de stoep gaan hangen en zo hinder veroorzaken voor voetgangers, dus tijdig snoeien
 • plant geen grote struiken of bomen
 • de bewoners doen zelf het onderhoud van het geveltuintje
 • je mag geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken
 • de huiseigenaar moet akkoord gaan met de aanleg van de geveltuin

Tot slot:

De grond blijft eigendom van de gemeente. De gemeente houdt het recht om de geveltuin op te ruimen in geval van overlast of verwaarlozing. Als je gaat verhuizen moet de geveltuin worden opgeruimd en de stoep hersteld, tenzij de nieuwe bewoners de geveltuin willen overnemen.

Meer weten over het aanleggen van een geveltuin en welke planten geschikt zijn? Kijk dan op de website van het Duurzaamheidscentrum Assenexterne-link-icoon.

Het Asserbos, Amelterbos, landgoed Valkenstijn, kampjes van Rhee, Anne Frank park, allemaal voorbeelden van openbaar groen in de gemeente. Een groot deel hiervan wordt onderhouden door de gemeente, maar een groot deel wordt ook onderhouden door vrijwilligersgroepen. Wil je zelf ook bijdragen aan het onderhoud van groen en natuur? Dat kan! Kijk voor meer informatie op de website van Landschapsbeheer Drentheexterne-link-icoon.

Op veel plaatsen in de wijken zijn in het gazon voorjaarsbollen en verwilderingsbolletjes geplant. Vroege voorjaarsbollen zijn belangrijk voor insecten zoals hommels en bijen.  Waar deze bollen staan zal op die plek later gemaaid worden dan op de andere gazons. Zodra het loof van de bollen vanzelf is afgestorven (meestal is dit halverwege juni) wordt er weer wekelijks gemaaid.

Weet u een leuke plek voor bolletjes en wilt u die in het najaar samen met buurtbewoners zelf poten?

Geef dit dat aan ons door via info@assen.nl. De kans groot dat dit geregeld kan worden.

Benieuwd welke planten of dieren bij jou in de buurt voorkomen? Onderzoek dan bijvoorbeeld de vijver, oever of berm bij jou in de buurt. Haal zoekkaarten bij het Duurzaamheidscentrum om te ontdekken wat je ziet en deel je bevindingen bijvoorbeeld op Waarnemingen.nl.externe-link-icoon

Landelijk en regionaal zijn er verschillende fondsen en subsidies die bewoners- en vrijwilligersgroepen kunnen aanvragen om bij te dragen aan een groene omgeving. Bent u benieuwd welk fonds of subsidie bij uw initiatief hoort? Kijk dan op de pagina groene fondsen en subsidie

Dit jaar gaan we in Assen weer samen de uitdaging aan om zoveel mogelijk
tegels te vervangen door groen tijdens het NK Tegelwippen van 21 maart tot en met 31 oktober 2024. Zo zorgen we samen voor een groene, diervriendelijke stad met verkoeling in de zomer en plekken voor wateropvang. Vorig jaar werden er in Assen al 4.149 tegels vervangen door groen! Dit jaar zetten we ons in voor een nog groener Assen. Help jij ook mee?

Meld je verwijderde tegels of verharding gemakkelijk aan via www.nk-tegelwippen.nlexterne-link-icoon, deze worden dan automatisch opgeteld bij de tegelstand van Assen. Het enige wat je nodig hebt is een foto van de situatie ‘voor’ en ‘na’ en het aantal verwijderde tegels, of verwijderde oppervlakte verharding in m2. Er gaan 11 tegels van 30×30 cm in 1 m2. 

Inwoners van Assen kunnen gratis tegels inleveren bij Bork Recycling Assen tijdens het NK Tegelwippen (tot en met 31 oktober 2024). De ingeleverde tegels worden gebruikt als grondstof voor nieuwe tegels en overige toepassingen in de betonindustrie. Kijk voor de voorwaarden en het aanmeldformulier op de website van het Duurzaamheidscentrum Assenexterne-link-icoon.

Heb jij tegels vervangen door groen in de gemeente Assen tijdens het NK Tegelwippen, dan maak je kans op een cadeaubon ter waarde van €20,- voor inheemse planten of zaden voor in je tuin! Iedere maand loten we en nemen we contact op met de nieuwe prijswinnaars. Kijk voor de voorwaarden en het aanmeldformulier op de website van het Duurzaamheidscentrum Assenexterne-link-icoon.

Wilt u meer weten over bijvoorbeeld hoe u dieren de winter door kan helpen, over alle verschillende soorten nestkasten, dierenhotels of faunapassages en wat de mogelijkheden zijn met bladeren in uw eigen tuin? Kijk dan snel op de website van het Duurzaamheidscentrum Assenexterne-link-icoon of haal de folder ‘samen werken aan een groen Assen’ bij het stadhuis of het Duurzaamheidscentrum Assen.