Zelf bijdragen
Valt het u weleens op hoe groen Assen is? Groen en natuur maakt onze stad fijn om in te wonen en leven. Wij dragen hieraan bij met het onderhouden van het Asserbos en de parken en plantsoenen. Het aanleggen van faunapassages en natuurvriendelijk maai- en oeverbeheer. Ook inwoners van Assen doen mee in het openbaar groen! Samen maken we een gezellig, gezond en groen Assen. Wilt u meer weten over het openbaar groen in Assen en je eigen tuin en hoe je daar zelf aan bijdraagt? Lees dan snel verder! Wat kunt u zelf doen om de natuur in de stad een handje te helpen?
Adoptiegroen
In Assen bestaat de mogelijkheid voor bewoners om stukken buurtgroen te adopteren. Onderhoud van buurtgroen door bewoners geeft ruimte voor kruidenrijkere beplantingen met meer variatie en/of het kweken van eetbare planten. Het is bovendien een leuke manier om straat- en buurtgenoten te ontmoeten en gezamenlijk zorg te dragen voor een levendige en fijne buurt.
De belangrijkste voorwaarden bij adoptie van buurtgroen zijn:
- Adoptie kan voor stukken buurtgroen, hoofdstructuurgroen kan niet worden geadopteerd. Kaarten groenstructuur per wijk inzien.
- Het plantsoen moet groen én openbaar blijven. Het kan dus niet bij de privé-tuin worden aangetrokken of gebruikt worden om te parkeren.
- Een eventuele nieuwe groene inrichting kan in overleg worden gerealiseerd. Bestaande bomen blijven behouden.
- Een aanvraag moet door tenminste 3 bewoners samen worden gedaan. Daarbij zijn de bewoners zelf verantwoordelijk voor overleg met de straat/buurt over hun initiatief.
- De overeenkomst zal worden vastgelegd in een eenvoudig contract.
Wilt u een stukje buurtgroen adopteren? Neem dan contact op met ons via info@assen.nl. Voor buurtmoestuinen gelden andere voorwaarden, wilt u een buurtmoestuin starten? Neem dan contact op met ons via info@assen.nl.
Kijk voor inspiratie en voorbeelden ook op www.mijnbuurtassen.nl.
Boomspiegels
Als u graag meer natuur en bloemen in de straat wilt kunt u denken aan het zelf beplanten van boomspiegels. Boomspiegels (de ruimte om de voet van een boom) in de stoep mogen door bewoners ingeplant worden met leuke bloemen en planten. Hiervoor hoeft geen toestemming gevraagd te worden. Als u zelf voor het onderhoud van de planten zorgt weet je zeker dat het mooi blijft.
Beplanten van een boomspiegel doet u zo:
Maak de grond rondom de stam voorzichtig los met een harkje. Voorkom beschadiging van de boomwortels. Het is raadzaam geen grond of aarde aan te brengen, een dun laagje compost mag eventueel wel. Kies sterke vaste planten en bloemen uit om te planten. Water geven is in principe alleen direct na aanleg nodig, daarna niet meer.
Met een geverfd bloem-symbool (te verkrijgen via info@assen.nl) op de stoep naast de boomspiegel kan worden aangeven dat de bewoners zelf zorgen voor het onderhoud.
Voorwaarden beplanten boomspiegel:
- het is niet toegestaan om hekjes of muurtjes als afscheiding om de boomspiegel te plaatsen
- het is niet toegestaan reclame-uitingen aan te brengen
- plant geen grote struiken of bomen
- de bewoners doen zelf het onderhoud van de boomspiegel
- u mag geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken
Tips voor keuze van planten waar bijen en hommels op af komen:
Ereprijs, guldenroede (lage soort), damastbloem, tijm, marjolein, bijenkorfje, ruig klokje, kruipend zenegroen, ooievaarsbek, sedum-soorten.
Meer weten over het beplanten van boomspiegels? Kijk dan op de website van het Duurzaamheidscentrum Assen.
Geveltuinen
Wanneer je met je voorgevel direct aan de straat zit, is er misschien wel ruimte voor een geveltuintje. Een geveltuin maakt u door de 1e rij stoeptegels langs de gevel op te pakken. Vervolgens hiervan een kantopsluiting te maken en het zand te vervangen door tuingrond. Met het planten van (klim)planten en bloemen breng je heel eenvoudig meer kleur en natuur in de straat. Overleg ook eens met uw buren, wellicht ontstaan er leukere ideeën die jullie samen kunnen uitvoeren.
Voorbeelden van leuke geveltuintjes in Assen zijn te vinden in de Oosterhoutstraat en ‘t Sticht.
Voor een geveltuin hoef je geen toestemming aan ons te vragen. U moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Geveltuinen mogen niet in winkelstraten, bij terrassen en uitstallingen.
Tip! Aan de Oosterhoutstraat en ’t Sticht in Assen vindt u voorbeelden van geveltuintjes.
Voorwaarden geveltuintje:
- de vrije doorgang voor voetgangers moet minimaal 1,20 meter (=4 stoeptegels breed) blijven
- de geveltuin mag maximaal 1 ½ stoeptegel (45 cm) breed zijn, en niet langer dan de breedte van je gevel
- kabels en leidingen mogen niet beschadigd raken
- het is niet toegestaan om hekjes of muurtjes als afscheiding van de geveltuin te plaatsen
- het is niet toegestaan reclame-uitingen aan te brengen
- openbare verlichting en straatnaambordjes moeten zichtbaar blijven
- de beplanting mag niet over de stoep gaan hangen en zo hinder veroorzaken voor voetgangers, dus tijdig snoeien
- plant geen grote struiken of bomen
- de bewoners doen zelf het onderhoud van het geveltuintje
- u mag geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken
- de huiseigenaar moet akkoord gaan met de aanleg van de geveltuin
Tot slot:
De grond blijft eigendom van ons. Wij houden het recht om de geveltuin op te ruimen in geval van overlast of verwaarlozing. Als u gaat verhuizen moet de geveltuin worden opgeruimd en de stoep hersteld. Dit hoeft niet wanneer de nieuwe bewoners de geveltuin willen overnemen.
Meer weten over het aanleggen van een geveltuin en welke planten geschikt zijn? Kijk dan op de website van het Duurzaamheidscentrum Assen.
Sluit aan bij één van de groene bewonersgroepen
Het Asserbos, Amelterbos, landgoed Valkenstijn, kampjes van Rhee, Anne Frank park, allemaal voorbeelden van openbaar groen in Assen. Een groot deel hiervan wordt onderhouden door ons, maar een groot deel wordt ook onderhouden door vrijwilligersgroepen. Wilt u zelf ook bijdragen aan het onderhoud van groen en natuur? Dat kan! Kijk voor meer informatie op de website van Landschapsbeheer Drenthe.
Voorjaarsbollen
Op veel plaatsen in de wijken zijn in het gazon voorjaarsbollen en verwilderingsbolletjes geplant. Vroege voorjaarsbollen zijn belangrijk voor insecten zoals hommels en bijen. Waar deze bollen staan zal op die plek later gemaaid worden dan op de andere gazons. Zodra het loof van de bollen vanzelf is afgestorven (meestal is dit halverwege juni) wordt er weer wekelijks gemaaid.
Weet u een leuke plek voor bolletjes en wilt u die in het najaar samen met buurtbewoners zelf poten?
Geef dit dat aan ons door via info@assen.nl. De kans groot dat dit geregeld kan worden.
Benieuwd welke planten of dieren bij u in de buurt voorkomen? Onderzoek dan bijvoorbeeld de vijver, oever of berm bij u in de buurt. Haal zoekkaarten bij het Duurzaamheidscentrum om te ontdekken wat u ziet en deel u bevindingen bijvoorbeeld op Waarnemingen.nl.
Groene fondsen en subsidies
Landelijk en regionaal zijn er verschillende fondsen en subsidies die bewoners- en vrijwilligersgroepen kunnen aanvragen om bij te dragen aan een groene omgeving. Bent u benieuwd welk fonds of subsidie bij uw initiatief hoort? Kijk dan op de pagina groene fondsen en subsidie.
Voedselbossen in Assen
Wilt u meer leren over voedselbossen en hoe ze bijdragen aan duurzaamheid? De Vereniging Drentse Voedselbossen zet zich in voor de aanleg en het beheer van voedselbossen in Drenthe. Ze helpen u een eigen voedselbos te starten en bieden cursussen en workshops aan. Tijdens deze activiteiten leert u alles over het ontwerp, het beheer en de verzorging van een voedselbos. Zo kunt u zelf aan de slag!
De vereniging heeft ook een Voedselbos Loket, waar u terecht kunt voor advies en informatie over voedselbossen, bijvoorbeeld over subsidies, regels en ontwerpprincipes. Hier kunt u ideeën uitwisselen en elkaar ondersteunen bij projecten. Het doel van de vereniging is om de biodiversiteit in Drenthe te vergroten en mensen te betrekken bij duurzame voedselproductie.
Ook het Duurzaamheidscentrum Assen (DCA) biedt activiteiten, workshops en evenementen om duurzaamheid te verbeteren. Ze ondersteunen lokale projecten en maken het makkelijk om als inwoner van Assen bij te dragen aan een groenere toekomst.
Meer weten? Bezoek de websites van de Vereniging Drentse Voedselbossen en het Duurzaamheidscentrum Assen om te ontdekken hoe je mee kunt doen.
Meer weten
Wilt u meer weten over bijvoorbeeld hoe u dieren de winter door kan helpen, over alle verschillende soorten nestkasten, dierenhotels of faunapassages en wat de mogelijkheden zijn met bladeren in uw eigen tuin? Kijk dan snel op de website van het Duurzaamheidscentrum Assen of haal de folder ‘samen werken aan een groen Assen’ bij het stadhuis of het Duurzaamheidscentrum Assen.