Asbest

Als u asbest wilt (laten) verwijderen, moet u altijd een sloopmelding indienen bij de gemeente. Als u dan van de gemeente de toestemmingsbrief heeft ontvangen, mag u starten met asbest verwijderen. Het is belangrijk om asbest op een veilige en verantwoorde manier te verwijderen en af te voeren. Daarom bieden we als gemeente hulpmiddelen aan. Op deze pagina leest u de vijf stappen die u hiervoor kunt volgen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen en antwoorden.

Online webinar asbest

Heeft u asbest in het dak van uw schuur of woning en wilt u dit verwijderen? De gemeente helpt u graag op weg! Bekijk het online webinar terug via https://youtu.be/FbrRkBvQgyYexterne-link-icoon.

Stap 1: Meer of minder dan 35 vierkante meter?

Als particulier mag u zelf asbest verwijderen als het om minder dan 35 m2 gaat en als het eenvoudig te verwijderen is. Gaat het om een grotere hoeveelheid, dan moet u het asbest laten weghalen door een deskundig asbestverwijderingsbedrijf.

Stap 2: Indienen sloopmelding

U kunt een sloopmelding digitaal indienen met uw DigiD op Omgevingsloket online. U meldt dit minimaal vijf werkdagen voor aanvang van de werkzaamheden De sloopmelding wordt binnen een week beoordeeld
Wanneer deze correct en volledig is, dan ontvangt u een brief van de gemeente (of de Regionale Uitvoerings Dienst RUD namens de gemeente) met toestemming. Wanneer de sloopmelding niet correct of onvolledig is ingediend dan wordt u hierover binnen 5 werkdagen geïnformeerd en dient u de melding opnieuw te doen.

Stap 3: Gratis asbestbox verkrijgbaar

Voor het verwijderen van asbest(dak)golfplaten, niet gelijmde asbesthoudende vloerbedekking of vloertegels kunt u met de toestemmingsbrief en ingevuld ontvangstbewijs een asbestbox afhalen bij het Milieupark.
Voor (hecht-gebonden, niet gebroken) losse kleine asbesthoudende plaatjes, imitatiemarmer, bloembakken, vensterdorpels kunt u een asbestzak of asbestverpakkingsplastic ophalen bij het Milieupark.

Stap 4: Verwijder veilig het asbest

Het is belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan bij het verwijderen van asbest. De hulpmiddelen uit de asbestbox en het folie helpen hierbij. Voor tips over hoe u het beste te werk kunt gaan, kunt u ook terecht op de website van Milieu Centraalexterne-link-icoon.

Stap 5: Voorwaarden afvoeren asbest

  • Op het Milieupark mogen onze medewerkers alleen asbest in ontvangst nemen dat dubbel verpakt is in het speciale asbestplastic.
  • Voor uw eigen veiligheid is het belangrijk dat u de asbest dubbel verpakt met dit asbestplastic. Op het Milieupark moet u de pakken namelijk zelf handmatig in de daarvoor bestemde container leggen.
  • Vergeet u niet om de toestemmingsbrief van de gemeente mee te nemen? Die moet u namelijk laten zien.
  • Op het Milieupark meldt u dat u asbest heeft en u toont de brief van de gemeente plus uw Afvalpas.
  • Een medewerker van het Milieupark opent voor u de speciale asbestcontainer. U kunt uw asbest hierin leggen.

Openingstijden

Bekijk de openingstijden van het milieupark.