Erkenning, moederschap (door een vrouw)

Bent u zwanger en bent u getrouwd met uw vrouwelijke partner of u heeft samen een geregistreerd partnerschap? Als de zaaddonor onbekend is, is uw vrouwelijke partner/echtgenote wettelijk ook moeder van het kind. Neem bij de geboorteaangifte wel een verklaring van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting mee. Is er géén verklaring aanwezig van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting, dan kan uw partner het kind erkennen. Bent u zwanger en bent u niet getrouwd met uw vrouwelijke partner of u heeft geen geregistreerd partnerschap? Dan kan uw vrouwelijke partner het kind erkennen. Erkenning betekent niet dat de erkenner automatisch het ouderlijk gezag krijgt. Bent u wel getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap met uw vrouwelijke partner? Dan heeft u beiden volgens de wet samen het ouderlijk gezag.

Aanvraag

  • U maakt een afspraak voor erkenning
  • Beide moeders moeten aanwezig zijn, neem daarbij geldig identiteitsbewijs mee
  • Wanneer van toepassing: neem een schriftelijke verklaring van de Stichting Donorgegevens mee waaruit blijkt dat de zaaddonor onbekend is 

Bent u of is uw partner niet in bezit van de Nederlandse nationaliteit? Dan is het alleen mogelijk om op afspraak langs te komen. Dit kan op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag tussen 09.00 en 12.30 uur.