Horecabedrijf beginnen

Als u een horecabedrijf begint, heeft u een exploitatievergunning nodig. U heeft een horecabedrijf als u eten of (alcoholische) drank verkoopt om daar direct te gebruiken, of als u slaapplekken verhuurt. Bijvoorbeeld een café, restaurant, snackbar, discotheek of hotel. Ook voor een buurthuis, clubhuis of kantine heeft u een exploitatievergunning nodig. De vergunning is onbeperkt geldig totdat het horecabedrijf verandert van naam, rechtsvorm, plaats of eigenaar. Verandert er iets? Meld het binnen drie dagen bij de gemeente.

Aanvraag

Zo vraagt u een exploitatievergunning aan:

  • U neemt contact op met de gemeente.
  • U levert in ieder geval aan:
    • Een kopie van identiteitsbewijzen van de leidinggevenden
    • Een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel
    • Een bewijs dat u het pand mag gebruiken (huur-, pacht- of koopovereenkomst)

Het kan zijn dat u nog meer vergunningen nodig heeft of meldingen moet doen. Bijvoorbeeld als:

  • U alcohol wilt schenken in uw bedrijf
  • Er meer dan 50 personen tegelijk in uw pand kunnen
  • U een terras bij uw horecabedrijf heeft
  • U een gokautomaat wilt plaatsen

Voorwaarden

De voorwaarden om een exploitatievergunning aan te vragen zijn onder andere:

  • Leidinggevenden hebben geen strafblad.
  • De vestiging van een nieuw horecabedrijf moet passen binnen het bestemmingsplan van de gemeente.
  • De gemeente mag een Bibob-onderzoek doen.

Hoe lang duurt het

De gemeente beslist binnen acht weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

Aanvullende informatie