"Ons wooncomfort is enorm toegenomen"

Arnout van Loon woont samen met zijn gezin in de Gymnasiumstraat in het centrum van Assen. Sinds 2007 zijn ze bezig met het verduurzamen en verbouwen van deze oude woning uit 1887.

“We zijn al veertien jaar bezig met het huis, dus je kunt wel stellen dat dit veel werk was. Dit komt ook omdat we veel zelf hebben aangepakt en het in fases hebben gedaan. Er zijn in al die jaren ook fasen geweest waarin we een periode niets aan het huis hebben gedaan. We zijn begonnen met het dak, deze was slecht en moest vervangen worden. Deze kans hebben we meteen aangepakt om ook vol in te zetten op isolatie. We hadden de wens om de hele woning te verbouwen en moderniseren, daarom hebben we een aantal jaren op de bovenverdieping gewoond. Toen hebben we de hele benedenverdieping aangepakt, dit heeft uiteraard impact gehad. Toch kijken we positief op het traject terug.

We zijn verliefd geworden op het oude huis, dat natuurlijk niet goed geïsoleerd was wat resulteerde in een hoge energierekening. We merken dat ons wooncomfort enorm is toegenomen. Het was heel erg warm in de zomer en ijskoud vanaf het moment dat je de kachel uitdeed. Dat is nu helemaal niet meer zo. Door de woning te verduurzamen hebben we nu een lagere energierekening en wonen we met veel plezier in een mooi oud huis in het centrum van de stad. Dus het traject van het verduurzamen was het voor ons zeker waard!

Ik kan me voorstellen dat je heel erg opziet tegen een ingrijpende verbouwing. Maar als je toch gaat verbouwen, maak er dan een studie van een zet toch die extra stap. Vaak doe je dat toch maar één keer. Daarnaast kan je ook besparen met kleine stappen door bijvoorbeeld tochtstrips te plaatsen en de verwarming niet aan te zetten als je deze niet nodig hebt. Als je maar een kort moment op de dag warmte nodig hebt, dan is elektrisch bijverwarmen soms ook een goed alternatief met huidige gasprijzen. ”

Bekijk de huistour in de woning van Arnout in de onderstaande video.

Energieverhaal van Arnout
Om deze video te bekijken gaat u akkoord gaan met de voorwaarden en privacybeleid van Youtube.