Rupsen en luizen in bomen

De gemeente probeert de aanwezigheid van natuurlijke vijanden van de rups, zoals mezen, vleermuizen en sluipwespen te stimuleren, door bijvoorbeeld bermen op een ecologische manier te beheren. Op die manier is het hele jaar door voedsel beschikbaar. Zo ontstaat er een natuurlijk evenwicht en neemt de overlast steeds verder af.

Luizen en plak uit bomen

Een aantal boomsoorten, waar onder esdoorns, eiken en linden, trekken bladluizen aan. Bladluizen hebben de eigenschap dat ze honingdauw produceren en afscheiden, met name tijdens langdurige droogte en een warm voorjaar is de groei van bladluizen explosief. Als er luizen in de bomen van de gemeente zitten, kan dit erg vervelend zijn. Toch is dit niet schadelijk en is de plakkerige substantie gemakkelijk te verwijderen. Daarom worden luizen meestal niet bestreden. De meeste plak wordt bij een regenbui weer weggespoeld.

Rupsen eten bomen kaal

De bomen (vooral eiken) kunnen in mei en juni worden kaal gegeten door verschillende soorten rupsen. Het gaat om rupsen van nachtvlinders. Jaarlijks komt er wel een rupsenplaag voor. 

Kleine groene en bruine rupsjes bungelen aan lange draadjes uit bomen. De rupsen zijn niet schadelijk voor de mens en voor de boom. Bomen kunnen kaalvraat goed verdragen en lopen in juni opnieuw uit.

Het gaat hier niet om een spinselmot (die zit nooit op eik) of eikenprocessierups, maar om rupsjes van o.a. de groene eikenbladroller en kleine wintervlinder. De eikenprocessierups laat zich niet via draadjes op mens en dier vallen. Daarnaast leeft een eikenprocessierups nooit alleen, maar altijd in een groep.

Snuitkevers kunnen een plaag voor uw tuin zijn. Deze kevertjes worden bestreden met aaltjes (insectparasitaire nematoden). U mag voor de bestrijding zelf een bedrijf inhuren.