Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan

Gaat u trouwen of wilt u een geregistreerd partnerschap aangaan? Van harte gefeliciteerd! U moet dit wel bij ons melden. Samen maken we afspraken over het sluiten van het huwelijk of het registreren van het partnerschap. Zoals over de locatie, de datum en het tijdstip. Ook kunt u afspraken maken over hoe de ceremonie eruit ziet. Voor deze melding moet u beide inloggen met uw DigiD.

Wat moet u weten?

 • Bij het sluiten van uw huwelijk of het registreren van uw partnerschap heeft u getuigen nodig. Er moeten minimaal twee en maximaal vier getuigen aanwezig zijn. De getuigen moeten meerderjarig zijn.  
 • Bij trouwen geeft u een ja-woord. Voor een geregistreerd partnerschap zet u een handtekening. Een ja-woord is dan niet verplicht, maar kan en mag natuurlijk wel. 
 • U kunt uw plannen al één jaar voor uw trouwdag of partnerregistratie melden. Maar meld het ons wel uiterlijk twee weken van tevoren. Moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat twee weken te kort kunnen zijn. 
 • Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, doet u dit automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nlexterne-link-icoon.

Trouwpakketten

1. Traditioneel huwelijk

Een traditioneel huwelijk kan worden voltrokken op elke dag van de week op een aantal aangewezen tijden. U kunt een keuze maken uit onze trouwambtenaren. Zij zorgen voor een bijzondere plechtigheid die bij jullie past. U heeft hierbij recht op één parkeerkaart (voor de trouwauto).

Kosten: 

 • Maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 16.30 uur € 628,23 (Tarief 2024)
 • Maandag t/m vrijdag tussen 17.00 en 20.00 uur € 1.006(Tarief 2024) 
 • Zaterdag € 1.080,76 (Tarief 2024)
 • Zondag € 1.268,16 (Tarief 2024)

Kiest u ervoor om te trouwen op een locatie anders dan in de Raadzaal van het gemeentehuis, dient u zelf deze locatie te reserveren. De kosten voor trouwen op een andere locatie, zijn voor uw eigen rekening.

2. Tussen huwelijk/ geregistreerd partnerschap

Wilt u geen uitgebreide huwelijksceremonie, maar is de gratis huwelijksvoltrekking te sober? Dan kunt u kiezen voor een tussenhuwelijk. Dit is een huwelijk met een verkorte ceremonie in de raadzaal van het stadhuis. Het huwelijk wordt voltrokken door een trouwambtenaar die wij toewijzen. Er is vooraf geen gesprek met de toegewezen ambtenaar en er is geen persoonlijke speech. Een tussenhuwelijk is alleen mogelijk van maandag tot en met donderdag. Ook hier heeft u recht op één parkeerkaart. 

Kosten: 

 • Maandag t/m donderdag van 09.00 tot 17.00 uur € 228,42 (Tarief 2024)

3. Gratis huwelijk/ geregistreerd partnerschap 

Een gratis huwelijk wordt voltrokken in een kleine ruimte in het stadhuis zonder speech. Dit kan alleen op maandag om 09.00 en om 09.30 uur. Deze ceremonie duurt maximaal 10 minuten. Het huwelijk wordt voltrokken door een ambtenaar die wij toewijzen. 

Meenemen

De gemeente kan onder andere vragen om: 

 • Een geboortebewijs.

 • Een toestemmingsbewijs, bijvoorbeeld voor minderjarigen en mensen die onder toezicht (curatele) staan. 

 • Een geldig identiteitsbewijs. 

 • Een afschrift basisregistratie personen (met daarin een verklaring van burgerlijke staat en nationaliteit).

 • De gegevens van de getuigen en een kopie van hun identiteitsbewijzen. 

Wat u nodig heeft bij de huwelijksaangifte, verschilt per stel. Neem daarom altijd eerst contact met ons op. Wij kunnen u precies vertellen wat u mee moet nemen. 

Trouwambtenaren

Als u in de gemeente Assen gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, kunt u uw voorkeur uitspreken voor een trouwambtenaar. De gemeente Assen heeft er vijf. Zij gaan met u kijken hoe ze persoonlijk invulling kunnen geven aan uw huwelijk. Hoe ze dat doen, verschilt per persoon. Graag stellen ze zich aan u voorexterne-link-icoon

U kunt de ceremonie ook door een kennis, vriend(in) of familielid laten voltrekken. Geef dit bij ons door. Let op, hier zijn wel extra kosten aan verbonden. 

Trouwlocaties

Het kiezen van een geschikte trouwlocatie is één van de vele zaken die op uw lijstje staan in de drukke tijd voor de 'grote dag'. Welke locatie spreekt u het meest aan? Welke past het meest bij u? Zoekt u iets romantisch, iets moderns, of iets spectaculairs? In Assen heeft u de keuze uit de volgende trouwlocatiesexterne-link-icoon

Eigen locatie 

U kunt zelf ook een locatie kiezen. Wel moet de gemeente deze goedkeuren. De plek moet voldoen aan voorschriften op het gebied van veiligheid, openbaarheid en toegankelijkheid. Trouwen in de open lucht is niet mogelijk. 

Trouwen in Nederland als u in het buitenland woont 

Ook als u niet in Nederland woont, kunt u hier trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. U of uw partner moeten dan wel de Nederlandse nationaliteit hebben. U kunt zelf kiezen in welke gemeente u wilt trouwen of het partnerschap wilt aangaan. 

Overige kosten

 • Trouwboekje / partnerschapsboekje wit of blauw kunstleer € 44,66 (Tarief 2024)
 • Duplicaat trouw- of partnerschapsboekje € 44,66 (Tarief 2024)
 • Wilt u uw ceremonie door een kennis, vriend(in) of familielid laten voltrekken? De kosten hiervan bedragen € 387,96 (Tarief 2024)