"We hebben drie soorten verwarming in ons gebouw"

Wijkcentrum de Dissel is al ruim dertig jaar een begrip in Marsdijk. Sinds twee jaar zit de wijkvereniging in Marsdijk in een nieuw pand aan de Kleuvenstee. Dit pand van de gemeente is helemaal verduurzaamd en gasloos. Roelie Rooks is al dertig jaar lid van het bestuur van de wijkvereniging Marsdijk, ze vertelt enthousiast over de verduurzamingsmaatregelen die in het pand zijn doorgevoerd. 

“We hebben drie soorten verwarming in dit gebouw: vloerverwarming, verwarming via plafond en warmte via een aantal radiatoren die door het gebouw verspreid zijn. De warmte wordt aangestuurd door de warmtepomp die op het dak van het gebouw staat, naast de zonnepanelen. Deze installatie zorgt voor de verwarming en ventilatie in het hele gebouw. Het is een gesloten systeem, dus het gaat allemaal automatisch.”

“In de lokalen vindt de verwarming plaats via het plafond. We kunnen de temperatuur handmatig per lokaal instellen, dat is gemakkelijk. Zo verbruik je geen energie als er bijvoorbeeld maar één van de lokalen wordt gebruikt. In een paar lokalen staan nog radiatoren die via de warmtepomp worden aangestuurd, dit zorgt ervoor dat we de lokalen altijd optimaal kunnen verwarmen in de winter.”

In de keuken van het wijkcentrum wordt ook geen gas meer gebruikt. “Op ons verzoek hebben ze ons hier helemaal van het gas afgesloten. Nu koken we alles op elektrische kookplaten en zijn we volledig aardgasvrij. Ik vind het belangrijk dat het pand nu verduurzaamd is, omdat we toch ook moeten kijken naar de toekomst. Tot nu toe bevalt het ons prima zonder gas. We hebben geen problemen, alles functioneert zoals het moet. Mede doordat we alles zelf kunnen instellen, behouden we veel vrijheid en merken we geen verschil tussen gas of gasloos. Het werken in een duurzaam pand heeft ons onder andere een veel lagere energierekening opgeleverd!”

Ook zijn alle lampen in het gebouw ledverlichting, deze eenvoudige manier van verduurzamen is een tip voor alle inwoners en ondernemers. Roelie: “Het gebruik van ledverlichting is de kortste klap, het is simpel en werkt meteen!”

Wilt u hier meer over weten en ben u benieuwd naar het volledige energieverhaal? Bekijk dan de onderstaande video.

Energieverhaal Wijkcentrum de Dissel
Om deze video te bekijken gaat u akkoord gaan met de voorwaarden en privacybeleid van Youtube.