"We hebben ons energieverbruik met 90% gereduceerd"

Sporthal Marsdijk is al jaren een bekende sportlocatie voor vele Assenaren. Het pand is sinds de zomer van 2020 volledig verduurzaamd en aardgasvrij. John Dittrich is al vijfendertig jaar beheerder van deze sporthal en vertelt ons er alles over.

“De horeca van het pand is erg belangrijk voor de derde helft van de wedstrijd. In het sportcafé, dat al twintig jaar bestaat, hangen luchtzakken aan het plafond. Deze zorgen voor de warmteverspreiding en worden aangestuurd door de warmte- en koelpompen die in het pand zijn geïnstalleerd.” In de keuken van het sportcafé is ook geen gas meer: “Hier koken we tegenwoordig op inductie.”

“Ook in de sporthal zelf hangen luchtzakken om de hal te verwarmen. Deze worden ook aangestuurd door de zonnepanelen op het dak en de warmte- en koelpompen. Daarnaast is de sporthal helemaal opnieuw geïsoleerd en zijn ledlampen geplaatst. Ook de kleedkamers zijn helemaal gerenoveerd. Bij deze renovatie is er vloerverwarming geplaatst en ook de douchekoppen zorgen ervoor dat we minder water verspillen.”

Wethouder Mirjam Pauwels vertelt meer over de plannen voor de komende jaren. “Als gemeente Assen willen we in 2025 volledig energieneutraal zijn. Dit doen we onder andere door energie te besparen, isoleren, energie op te wekken en duurzaam te verwarmen. Dit met als einddoel om alle gebouwen in Assen zonder aardgas te verwarmen. In de Marsdijkhal hebben we een belangrijke stap gezet in de verduurzaming. De komende jaren gaan we hier samen met bedrijven en inwoners mee verder. Zo werken we samen aan een duurzaam Assen!”

John vertelt dat hij niet merkt dat hij nu geen aardgas meer gebruikt. “Op dit moment kunnen we de tempratuur beter reguleren door alle nieuwe systemen. Ook het koelen van de ruimtes is enorm verbeterd. De warmte bleef voorheen door het platte dak vaak lang hangen in de hal. Doordat het systeem ook kan koelen hebben we daar nu veel minder last van. We hebben ons energieverbruik tot ongeveer 90% gereduceerd, daar worden we heel vrolijk van. Ik hoop dat andere ondernemers in de toekomst dezelfde richting zullen volgen als wij. Ik wens alle ondernemers veel succes!”

Wilt u hier meer over weten en ben u benieuwd naar het volledige energieverhaal? Bekijk dan de onderstaande video.

Energieverhaal van de Marsdijkhal
Om deze video te bekijken gaat u akkoord gaan met de voorwaarden en privacybeleid van Youtube.