Ophaaldagen (afvalwijzer)

Op de afvalkalender ziet u wanneer u welk afval kunt aanbieden. U vindt de afvalkalender op het Burgerportaalexterne-link-icoon. Om de kalender te bekijken, vult u uw postcode en huisnummer in. 

AfvalApp Assen

De digitale afvalkalender is ook te raadplegen via uw smartphone of tablet door de (gratis) AfvalApp Assen (Play Store)externe-link-icoon of AfvalApp Assen (App Store)externe-link-icoon te downloaden. Deze is geschikt voor Apple en Android en kunt u downloaden uit de Appstore (Apple) en Play Store (Android). Voor andere smartphone gebruikers is er de mobiele website. Tip: u kunt zelf notificaties instellen om een herinnering te ontvangen wanneer welke container op uw adres wordt geleegd. 

Ophaaldagen afvalwijzer

Zet uw container op de ophaaldag vóór 7.00 uur aan de straat. De container mag een dag eerder vanaf 22.00 uur buiten staan en moet uiterlijk om 22.00 uur op ophaaldag weer worden binnengehaald. 

Hang de PMD-zak op de ophaaldag vóór 07.00 uur aan de paal met haken. Dit mag ook een dag eerder al vanaf 22.00 uur. 

De chauffeur kan de containers alleen legen als deze op de juiste manier aan de weg staan. Onze vuilniswagens kunnen de container alleen goed ‘grijpen’ als de container voldoet aan onderstaande punten: 

 • Zet de container langs de rechte stoeprand, niet in een bocht .

 • Houdt om de container heen minimaal 30 centimeter vrij, dus niet voor/achter/tegen een heg, schutting, muurtje, lantaarnpaal, auto of andere container.

 • Zet de container op een vlakke ondergrond. 

 • Zorg dat de wielen en het handvat naar het huis gericht zijn.  

 • Zet de container niet onder een boom met laaghangende takken.  

 • Zorg dat de container niet zwaarder is dan 70 kg . 

 • Zorg dat de deksel dicht is.  

 • Zet geen afval naast de container.  

 • Zet de containers op de dag vóór de inzameldag vanaf 22.00 uur aan de straat. 

 • Haal de container op de inzameldag uiterlijk om 22.00 uur weer binnen.  

 • Zorg dat het afval niet te vast in de container zit. Als het klem zit, valt het er niet uit.  

 • Bij vorst kan afval vastvriezen aan de zijkanten van de container. Probeer vastvriezen te voorkomen door de container binnen of onder een afdak te zetten voordat u de container aanbiedt .

Zet geen afval naast de container, dat wordt niet meegenomen en dat moet u dan zelf weer opruimen! 

Container niet goed neergezet? 

Dit kan uiteraard een keer voorkomen. De chauffeur leegt de container wel, maar zet deze op een goede plek terug en hangt een kaartje aan de container met tips. Bij een volgende keer wordt de container ook nog geleegd, maar ontvangt u een laatste waarschuwing per brief. Bij een derde keer wordt de container niet meer geleegd en neemt een afvalcoach contact met u op. 

Verkeerd afval in de container? 

Ontdekt de chauffeur dat er verkeerd afval in de container zit? Dan hangt hij ook een kaartje aan de container (containerhanger) met een waarschuwing. Bij een volgende keer controleert de chauffeur de inhoud voor lediging. Zit er dan weer verkeerd afval in de container, dan wordt deze niet geleegd. U ontvangt weer een containerhanger en een afvalcoach neemt contact met u op. 

Container te zwaar? 

Als de container zwaarder is dan 70 kg, kan de vuilniswagen hem niet legen. De chauffeur laat de container dan staan. Wij informeren u hierover door middel van een containerhanger. Gebeurt dit nog een keer? Dan ontvangt u weer een containerhanger en neemt een afvalcoach contact met u op. 

PMD-zakken

Bewoners van appartementen zonder ondergrondse PMD-container kunnen wekelijks PMD-afval in zakken aanbieden. De zak moet doorzichtig zijn. Let op: hang de zakken alleen aan de palen met haakjes tussen zondagavond 22.00 uur en maandagochtend 7.00 uur. 

Ieder huishouden mag deze gele doorzichtige zakken gebruiken. Ze zijn gratis af te halen bij de balie van het stadhuis, op het milieupark en bij de wijk- en buurthuizen.