Soortenmanagementplan (SMP)
Wilt u uw woning (ver)bouwen, renoveren of verduurzamen? U bent dan verplicht om onderzoek te doen naar de verschillende diersoorten die rondom uw woning voorkomen. Pas na het afronden van het onderzoek kunt u starten met uw bouwactiviteiten. Gemeente Assen wil dit proces versimpelen door een Soortenmanagementplan (SMP) op te stellen voor de hele gemeente.
Zonder dat we het beseffen, delen we onze woonomgeving met veel verschillende diersoorten. Mussen in de achtertuin, een zwaluw die een fijn plekje heeft in de dakspanten of een vleermuis in de spouwmuur. De bescherming van deze dieren is vastgelegd in de Omgevingswet (voor 1 januari 2024 heette deze de Wet Natuurbescherming). Als u gaat verbouwen, renoveren of verduurzamen kan dat effect hebben op hun verblijfplaats.
Individueel onderzoek
In de huidige situatie moet elke huiseigenaar of aannemer vóór de start van bouwwerkzaamheden een onderzoek laten doen. Dit onderzoek kijkt naar de diersoorten in de omgeving. Dat kost niet alleen geld, het is ook tijdrovend. Een onderzoek moet vaak namelijk gedurende meerdere seizoenen worden uitgevoerd. Er gaan dus heel wat maanden overheen voordat het onderzoek afgerond kan worden en de bouw of renovatie kan starten. Daarnaast is het krijgen van een vergunning ook niet altijd mogelijk voor particulieren, omdat er geen wettelijk belang is.
Soortenmanagementplan: collectieve oplossing
Gemeente Assen laat daarom een Soortenmanagementplan (SMP) opstellen voor de hele gemeente. In dit plan staat omschreven welke beschermde diersoorten hier voorkomen en hoe groot hun populaties zijn binnen de gemeentegrenzen.
Dit wordt in kaart gebracht door middel van een grootschalig onderzoek in verschillende seizoenen. Dit zorgt voor een betrouwbaar overzicht van de verblijfplaatsen van beschermde diersoorten. Daarnaast komt er een maatregelenpakket wat er moet gebeuren bij werkzaamheden waarbij hun verblijfplaatsen verloren lijken te gaan. De gemeente laat dit onderzoek uitvoeren en vraagt de vergunning aan. Particulieren en aannemers kunnen meeliften op deze vergunning zonder nog individueel onderzoek te moeten doen. Op basis van het Soortenmanagementplan weet u of u uw woning natuurvrij moet maken. U ziet dan ook of u nestkasten moet plaatsen voor vleermuizen, huismussen en/of gierzwaluwen. We verwachten dat het SMP voor onze gemeente eind 2025 gereed is. Dit betekent dat we de eerste helft van 2026 een vergunning hebben van de provincie.
In het SMP wordt gekeken naar beschermde diersoorten die nestelen in en rond gebouwen:
- Nestlocaties en essentieel leefgebied van huismussen.
- Nestlocaties van gierzwaluwen en spreeuwen.
- Verblijfplaatsen, vliegroutes en foerageergebieden van gebouw bewonende vleermuizen (waaronder gewone-, kleine- en ruige dwergvleermuis, gewone grootoorvleermuis, meervleermuis en laatvlieger).
- Waarnemingen van steenmarters en egels worden ook geregistreerd.
- Waar mogelijk brengen we ook andere soorten in kaart, bijvoorbeeld huiszwaluw, kerkuil, torenvalk, boerenzwaluw, kauw en zwarte roodstaart.
Ecologen op pad
Vorig jaar is al een gedeelte van het onderzoek uitgevoerd. Dit gebeurde in de wijken Marsdijk, Peelo, Pittelo, Noorderpark en Lariks.Van april tot eind oktober 2025 wordt de rest van het onderzoek uitgevoerd. In deze periode zijn ecologen te zien in verschillende wijken van Assen: Baggelhuizen, Kloosterveen, Assen-Oost, Centrum, Westerpark en Assen-Zuid. Ze werken ook op delen van de industrieterreinen Stadsbedrijvenpark Messchenveld, de Lauwers en Schepersmaat. Daarnaast zijn ze actief in de buitengebieden Loon, Ubbena, Ter Aard en Witten.De komende maanden fietsen en lopen ecologen regelmatig met meetapparatuur door de bebouwde kom. Ze onderzoeken de leefplek en de grootte van de populatie van de eerder genoemde diersoorten. DDe ecologen zijn vooral ’s nachts op pad. Ze werken vanaf een paar uur voor zonsondergang tot een paar uur na zonsopkomst. Ze zijn te herkennen aan een paars of blauw hesje met het logo van EcoGroen erop.
Contact
Heeft u vragen? Bel ons via 14 0592 of stuur een e-mail naar info@assen.nl. Wij helpen u graag verder.