Achternaam voor uw kind kiezen

U kunt kiezen of uw eerste kind de achternaam van de moeder, vader of duomoeder krijgt. Vanaf 2024 kunt u ook kiezen voor een combinatie van de achternamen van de ouders: een dubbele achternaam.

Welke achternaam krijgt uw kind?

Uw kind krijgt bij de geboorte automatisch de achternaam van de vader of (duo)moeder. Dit ligt aan uw situatie. Krijgt het kind op die manier niet de naam die u wilt? Dan kunt u kiezen voor de achternaam van de andere ouder of vanaf 2024 voor een dubbele achternaam kiezen. Wordt uw eerste kind in 2024 geboren en heeft het naast de Nederlandse nog een andere nationaliteit? En is volgens die nationaliteit een andere achternaam mogelijk? Dan kunt u vanaf 2024 voor dit kind ook die achternaam kiezen. De achternaam die u kiest voor uw eerste kind geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Is de achternaam vastgelegd? Dan kunt u deze meestal niet meer veranderen.

Hoe legt u deze keuze vast?

Wilt u een andere achternaam voor uw kind dan de achternaam van de vader of (duo)moeder? Dit legt u vast bij de gemeente. U komt hiervoor samen naar de afspraak. Dit kan voor de geboorte of (uiterlijk) tijdens de geboorteaangifte.

Wat neemt u mee?

  • Geldig identiteitsbewijs van beide ouders
  • Beide ouders zijn aanwezig bij de afspraak

Dubbele achternaam kind

Vanaf 1 januari 2024 kunt u ook voor een dubbele achternaam kiezen voor uw kind die op of na deze datum wordt geboren. U kunt dan kiezen voor de achternaam van de moeder, die van de andere ouder of voor een combinatie van deze 2 achternamen.

Nu zwanger van uw eerste kind

Bent u zwanger in 2023 en wordt uw kind in 2024 geboren? En wilt u het liefst een dubbele achternaam voor uw kind? Dan kunt u tot het einde van 2023 2 achternamen kiezen: een dubbele naam als uw kind in 2024 wordt geboren en een enkele naam bij geboorte in 2023.

Hoe werkt het?

Bij de erkenning kunt u kiezen voor de achternaam van de ene of de andere ouder en tegelijk kunt u ook kiezen voor een dubbele achternaam. Beide keuzes leggen we vast. U maakt hiervoor een afspraak bij de afdeling Burgerzaken via het bovenstaande telefoonnummer.

Bent u getrouwd of hebt u een geregistreerd partnerschap en verwacht u uw eerste kind? Ook dan kunt u al langskomen en een dubbele achternaam voor uw kind vastleggen.

Uw kind geboren in 2023

Is uw in 2023 geboren? Dan krijgt het de door u gekozen enkele achternaam. U kunt in 2024 nog wel gebruikmaken van de tijdelijke regeling. (Zie kopje tijdelijke regeling).

Uw kind geboren in 2024

Wordt het kind in 2024 geboren? Dan krijgt het de door u gekozen dubbele achternaam.

Uw kind al erkend

Hebt u uw ongeboren kind erkend in 2023 en kon u toen nog niet kiezen voor de dubbele achternaam? En wordt uw kind in 2024 geboren? U kunt dan alleen nog bij de aangifte van geboorte kiezen voor de dubbele achternaam. Beide ouders komen dan mee naar de aangifte.

Tijdelijke regeling al geboren kind

Is uw oudste kind geboren op of na 1 januari 2016? En wilt u dat uw kind(eren) een combinatie van de achternamen van beide ouders als achternaam krijgt/krijgen? Van 1 januari tot en met 31 december 2024 geldt een tijdelijke regeling.

Hoe werkt het?

Om de dubbele achternaam voor uw kind(eren) vast te leggen komt u samen langs. Dit gaat op afspraak. Veel ouders willen waarschijnlijk de dubbele achternaam voor hun kinderen. Belangrijk is dat u de keuze in 2024 vastlegt bij de gemeente. Daarna kan het niet meer. Nieuw identiteitsbewijs voor uw kind aanvragen

Verandert u de achternaam van uw kind en heeft het een eigen paspoort of identiteitsbewijs? Dan vraagt u deze opnieuw aan. Dit betaalt u zelf.

Kosten

Dubbele achternaam:

  • Het eerste kind: € 75    (Tarief 2024)
  • Elk volgend kind: € 50    (Tarief 2024)
  • Kind erkend in 2023, geboren in 2024, dubbele achternaam gekozen bij geboorteaangifte: gratis.

Meer informatie