Logo van Gemeente Assen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Assen
Logo van Gemeente Assen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Assen

Concept pachtovereenkomst 2025

Ondergetekenden:

Gemeente Assen, Postbus 30018, 9400 RA Assen, ingeschreven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel onder nummer 50788590, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door Saltus Beheer B.V., Dokter van Deenweg 162, 8025 BM Zwolle, ingeschreven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel onder nummer 05067596, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer ing. A.R.E. Haaijer,                     

hierna te noemen: "verpachter"

en                                                                               

NAAM RECHTSPERSOON, gevestigd aan de ADRES, ingeschreven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel onder nummer, hierbij vertegenwoordigd door de heer/mevrouw NAAM EN FUNCTIE. 

hierna te noemen: "pachter"

Verklaren te hebben verpacht en in pacht te hebben uitgegeven, respectievelijk te hebben gepacht en in pacht te hebben aangenomen, 
percelen grasland/akkerland, gelegen nabij WIJK te Assen, kadastraal bekend: 

Gemeente Assen 
Sectie: 
Nr.:
Grootte in ha:                                                                

Totaal groot AANTAL hectare, hierna te noemen “het pachtobject”.

De overeenkomst is aangegaan onder de navolgende voorwaarden:

Artikel 1 Duur

  1. Deze overeenkomst betreft een pachtovereenkomst in de zin van artikel 7:397 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek, en wordt aangegaan voor de duur van één (1) jaar, ingaande op 1 november 2025 en lopende tot en met 31 oktober 2026.
  2. OPTIE ZIE CLUSTER! Na afloop van de termijn als aangegeven in lid 1 wordt de overeenkomst, behoudens schriftelijke opzegging door een der partijen uiterlijk drie (3) maanden vóór het einde van de lopende termijn, stilzwijgend verlengd met telkens één (1) jaar, met een maximum van twee (2) verlengingen. 
  3. Na het verstrijken van de tweede verlengingsperiode eindigt de overeenkomst van rechtswege.

Artikel 2 Aanvaarding

1.  De verpachting geschiedt voetstoots, terwijl partijen verklaren het pachtobject geheel te kennen en daarvan geen nadere omschrijving te verlangen.

2.  Verpachter is niet gehouden pachter te vrijwaren terzake van heersende en lijdende erfdienstbaarheden of andere lusten en lasten, onverminderd de plicht van de verpachter de pachter hierover te informeren, zover hij deze bij het aangaan van de pachtovereenkomst kende of had behoren te kennen. Hij staat niet in voor gebreken, bekend of onbekend, zichtbaar of verborgen. 
De verpachter is wel tot vergoeding van een door een gebrek veroorzaakte schade verplicht voor zover het gaat om gebreken die verpachter bij het aangaan van de pachtovereenkomst kende of had behoren te kennen voor zover hij deze niet aan de pachter kenbaar heeft gemaakt.

3. Pachter doet afstand van het recht op schadevergoeding in het geval pachter het gebruik of de vruchttrekking geheel of gedeeltelijk komt te missen door de uitoefening van een bestaand, bij het aangaan van de overeenkomst aan partijen redelijkerwijs niet bekend recht op het pachtobject door derden.

Artikel 3 Oppervlakte

Verschil tussen de werkelijke en opgegeven grootte van het pachtobject zal geen grond opleveren tot wijziging van de pachtprijs of vernietiging van de pachtovereenkomst.

Artikel 4 Pachtprijs en betaling

1.  De pachtprijs bedraagt € xxx (zegge:). De betaling dient te geschieden vooraf, in 1 termijn, uiterlijk op 1 november van ieder pachtjaar.

2.  De pachtprijs zal, zonder enige korting, aftrek of verrekening, worden voldaan conform de door verpachter opgestelde pachtnota, de nota wordt de pachter tijdig toegezonden.

3.  Bij niet tijdige betaling van de pachtprijs is pachter in gebreke zonder dat enige ingebrekestelling nodig is. De alsdan verschuldigde pachtprijs wordt vermeerderd met 1% rente voor iedere maand of een gedeelte van een maand dat pachter in gebreke is. Pachter verkrijgt daardoor geen recht op uitstel van betaling. De kosten verbonden aan de incasso van de pachtprijs komen voor rekening van pachter.

Artikel 5 Lasten

De ruilverkavelingsrente en landinrichtingsrente blijven voor rekening van verpachter. De waterschapslasten komen voor 50% voor rekening van pachter. De waterschapslasten worden tegelijkertijd als de pachtnota in rekening gebracht. 

Artikel 6 Rechten van derden

1.  Pachter is verplicht bestaande uit- en/of overwegen over het pachtobject, hetzij ten behoeve van andere eigendommen van verpachter, hetzij dat verpachter deze aan derden heeft verleend, zonder vergoeding te gedogen.

2.  Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van verpachter zal pachter uit- en/of overwegen niet aan derden mogen toestaan of zodanig gebruik van het pachtobject mogen gedogen.

3.  Pachter is verplicht voor het bezit en het behoud van de rechten van verpachter op het pacht-object te waken. Voor zover mogelijk zal pachter in verband daarmede rechten uitoefenen die verjaring voorkomen. Pachter zal van iedere inbreuk op de in de eerste zin van dit lid bedoelde rechten onverwijld aan verpachter kennisgeven.

4.  Pachter is verplicht te zorgen dat ten laste van het pachtobject geen erfdienstbaarheden of andere lasten ontstaan, een en ander op straffe van vergoeding van kosten, schaden en renten.

5.  Pachter zal verpachter onverwijld in kennis stellen van feitelijkheden en handelingen van derden ten gevolge waarvan pachter in het genot van het pachtobject wordt belemmerd.

Artikel 7 Jacht en visserij

1.  Verpachter behoudt zich het recht en het genot van jacht en visserij op het pachtobject voor, waaronder begrepen het zoeken en rapen van eieren.

2.  Pachter verleent aan verpachter toestemming het genot van de jacht en de visserij op het door hem gepachte te verhuren.

3.  Pachter machtigt hierbij verpachter aan derden, die ten behoeve van de uitoefening van het jachtrecht of de visserij gebruik van of toegang tot het pachtobject behoeven, dat gebruik of die toegang toe te staan.

4.  Pachter zal mede toezicht houden op het voorkomen van stroperij e.d., mededeling doen aan verpachter of zijn gemachtigde wanneer door hem stroperij of andere benadeling van de wild- en/of visstand wordt ontdekt en zelf maatregelen te nemen om te voorkomen dat het wild nodeloos wordt verontrust of in gevaar gebracht.

Artikel 8 Gebruiksbepalingen

1.  Pachter zal het pachtobject als een goed pachter gebruiken overeenkomstig de bestemming. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van verpachter zal pachter:

-    het pachtobject niet van bestemming, inrichting of gedaante veranderen, ook niet door het aanbrengen van verbeteringen;

-    de pachter is gehouden het verpachte uitsluitend in de uitoefening van zijn landbouwbedrijf, bedrijfsmatig te gebruiken;

-    het pachtobject noch geheel noch gedeeltelijk aan anderen in pacht of gebruik afstaan of toelaten, o.a.  inhoudende dat derden geen gewassen op het gepachte mogen telen;

-    geen grind, zand of andere bodemspecie verkopen of wegvoeren;

-    geen zuiveringsslib op het pachtobject aanbrengen;

-    op het pachtobject geen caravans, campers, vouwwagens e.d. van derden mogen (doen) stallen;

-    op het pachtobject geen afval, hoe ook genaamd, mogen deponeren of zulks toestaan of toelaten;

-    geen overeenkomsten met derden aangaan, op grond waarvan de exploitatie van de grond aan beperkende maatregelen onderworpen kan worden, zoals het aangaan van beheersovereen-komsten;

-    op het pachtobject geen opstallen, reclameborden (waaronder begrepen reclame-uitingen anderszins) e.d. plaatsen of doen plaatsen;

-    geen vee van anderen inscharen;

-    geen gewassen op stam verkopen;

-    op het pachtobject geen winteropslag hebben en houden. 

2.  Pachter zal het pachtobject niet in waarde mogen doen verminderen. 

Artikel 9 Gronden

1.  Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van verpachter, is het pachter niet toegestaan grasland te scheuren, behoudens na verkregen machtiging overeenkomstig artikel 7:348 lid 2, 3 en 4 van het Burgerlijk Wetboek.

2.  Pachter moet het land vrijhouden van schadelijke gewassen en onkruid en hij zal het onderhoud van het pachtobject zodanig moeten verzorgen zoals nodig is en wordt vereist.

3.  Pachter zal het pachtobject regelmatig en naar behoren bemesten met de toegestane middelen en hoeveelheden.

Artikel 10 Toegang

1.  Verpachter en zijn gemachtigde hebben te allen tijde het recht op vrije toegang tot het pachtobject.

2.  Bij voorgenomen vervreemding of opnieuw verpachten zal, op de daarvoor door verpachter aan te wijzen tijden – die plaatselijk gebruikelijk zijn – pachter medewerking verlenen aan het bezichtigen van het pachtobject en zullen desgevraagd inlichtingen of aanwijzingen door pachter moeten worden gegeven aan belangstellenden.

3.  Verpachter behoudt zich te allen tijde het recht voor de nodige werkzaamheden dienende tot onderhoud van het pachtobject te verrichten c.q. te doen verrichten en op het pachtobject bij voorgenomen verkoop of verpachting borden en/of aankondigingen te plaatsen.

Artikel 11 Productie-/leveringsrechten

Op het pachtobject rusten geen productie- of leveringsrechten.

Artikel 12 Onderhoud algemeen

1.  Pachter moet op zijn kosten de aanwezige sloten, greppels, drainagesystemen en duikers jaarlijks vóór de schouwdatum schoonmaken.

2.  Pachter zal op zijn kosten moeten repareren, onderhouden alle omheiningen, hekken, pompen, drinkgelegenheden, waterleidingen, sloten, greppels, duikers, wegen, dammen, bruggen, op- en afritten en drainagesystemen.

3.  Boeten en kosten betreffende het pachtobject, welke aan verpachter door publiekrechtelijke lichamen worden opgelegd c.q. in rekening worden gebracht, komen, indien deze het gevolg zijn van nalatigheid van pachter, voor zijn rekening.

4.  Pachter is aansprakelijk voor alle schade en kosten bij het niet nakomen van verplichtingen uit deze overeenkomst.

5.  Verpachter kan aanwijzingen geven aan pachter omtrent onderhoudszaken die ten laste van pachter komen. Indien pachter een dergelijke aanwijzing ontvangt, dient hij deze onverwijld uit te voeren.

Artikel 13 Verzekering

1.Pachter verplicht zich te verzekeren tegen bedrijfsschade, waartegen verzekering redelijkerwijs verwacht kan worden. Nalatigheid wordt aangemerkt als schuld in de zin van artikel 7:330 lid 2 sub b van het Burgerlijk Wetboek.
Onder de verzekeringsverplichting wordt verstaan de verzekering tegen brand-, bliksem- en stormschade van vee, voorraden, landbouwgereedschappen, werktuigen en alles wat tot de bedrijfsinventaris van pachter behoort.

2.  Pachter zal de verzekering sluiten bij een solide brand- en/of schadeverzekeringsmaatschappij.

3.  Kwitanties van de laatst betaalde premie moeten op verzoek bij de betaling van de eerste pachttermijn van ieder pachtjaar worden overlegd. Indien verpachter zulks wenst, moet pachter de polissen van deze verzekering aan verpachter ter inzage geven.

Artikel 14 Schade/aansprakelijkheid

Pachter zal verpachter onverwijld kennisgeven van schade, door hem of derden aan het pachtobject toegebracht en jegens verpachter aansprakelijk zijn voor alle schaden aan het pachtobject toegebracht, tenzij deze buiten zijn schuld en de schuld van hen die met zijn toe­stemming op het pachtobject verblijven, ontstaan zijn. Pachter vrijwaart Verpachter tegen boetes die Verpachter worden opgelegd door gedragingen of nalatigheden van Pachter en voor aanspraken van derden.

Artikel 15 Onteigening

Indien het gepachte geheel of ten dele onteigend wordt en de onteigende partij krachtens het bepaalde in de Omgevingswet of in enig ander wettelijk voorschrift geen schadeloosstelling aan de pachter betaalt, omdat de onderhavige overeenkomst is gesloten na de nederlegging ter inzage van de plannen der voorgenomen onteigening, zal de pachter geen vordering tot schadevergoeding tegen de verpachter hebben en zal deze niet verplicht zijn aan de pachter deswege enige schadeloosstelling te betalen.

Artikel 16 Mededelingen bij overlijden

Bij het overlijden van pachter zijn de erfgenamen gehouden daarvan binnen een maand mededeling aan verpachter te doen. Voorts zullen zij daarbij mededelen wie de erfgenamen van pachter zijn en uit welke hoofde.

Artikel 17 Oplevering

1.  Pachter levert het pachtobject bij het einde van de pachttijd aan verpachter op in dezelfde staat en met dezelfde bestemming als waarin hij het heeft ontvangen, of waarin het is gebracht met toestemming van verpachter of met machtiging van de Grondkamer of de rechter.

2.  De eigendom van gewassen, al dan niet wortelvast, producten, machines, materialen e.d. die na de oplevering nog op of in het pachtobject aanwezig zijn gaan zonder vergoeding over naar verpachter, tenzij bedoelde eigendom is overgegaan naar de opvolgende pachter.

3.  Pachter zal bij het eindigen van de pacht de landerijen, sloten, greppels en verder alles wat ten dienste van het pachtobject aanwezig is (o.a. dammen, hekken en afrasteringen) en zaken die bestanddeel zijn van het pachtobject in goede staat opleveren, zulks ten genoegen van verpachter.

4.  Pachter mag niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van verpachter gebruik maken van het aan hem toekomende recht tot ontruiming op grond van artikel 7:349 van het Burgerlijk Wetboek.

Artikel 18 Ingebrekestelling en boete

1. Ten aanzien van de bij deze overeenkomst aangegane verplichtingen, zullen partijen in verzuim 

zijn door de enkele daad of nalatigheid of door enkel verloop van een te stellen termijn of door het verstrijken van een gestelde datum, zonder dat enige sommatie, ingebrekestelling of gerechtelijke tussenkomst vereist is.

2. Indien pachter in verzuim is na ommekomst van het gestelde in lid 1 van dit artikel, is pachter 

een direct opeisbare boete verschuldigd van 2 promille van de overeengekomen jaarlijkse pachtprijs met een minimum van € 50,-- (zegge: vijftig euro) per dag gedurende maximaal 60 dagen. 

3. Indien pachter in verzuim is het gepachte bij het einde van de pacht te verlaten, ontruimen en 

ter vrije beschikking van verpachter te stellen, is pachter een direct opeisbare boete verschuldigd van tweemaal de jaarpacht, omgerekend per dag, met een minimum van € 50,-- (zegge: vijftig euro) per dag.

Artikel 19 Faillissement

Bij faillissement van pachter kan verpachter de pacht opzeggen overeenkomstig het bepaalde in artikel 39 van de Faillissementswet. Verpachter kan alsdan de volledige pachtprijs over het lopende pachtjaar opeisen.

Artikel 20 Toepasselijke wetgeving

De artikelen 7:313, lid 2, 319, lid 1 onder a, c en d, 325, 327, 328, 332, 333, 363 tot en met 374, 378 tot en met 384, 399a en 399c, lid 1 Burgerlijk Wetboek zijn niet van toepassing, tenzij bij algemene maatregel van bestuur als bedoeld in artikel 7:397, lid 4 Burgerlijk Wetboek anders is bepaald.

Artikel 21 Kosten

De toetsingskosten van de Grondkamer komen voor rekening van pachter. Deze kosten worden tegelijkertijd met de pachtnota in rekening gebracht door verpachter.

Artikel 22 Bijzondere voorwaarden

1.  Pachter mag de percelen gemeente Assen, sectie, nummer BIJZONDERE VOORWAARDEN VERMELDEN.

Artikel 23 Divers

1.  Op deze pachtovereenkomst is steeds het Nederlandse recht van toepassing.

2.  Partijen kiezen domicilie ten kantore van Saltus Beheer B.V..

3.  De onderhavige pachtovereenkomst zal door Saltus Beheer B.V. ter goedkeuring aan de grondkamer worden aangeboden.

Aldus opgemaakt te ....... en ondertekend te:

d.d…………………………                                                    d.d…………………………