Irene Boerman - In gesprek met jongeren over zelfliefde en respect

Hoe zou je jouw idee in 2 zinnen samenvatten? 

Op school leer je wel wiskunde en Nederlands, maar wie heeft het met jou over onderwerpen die er echt toe doen? Je goed voelen, zelfverzekerd zijn, hoe ga je met elkaar om? Je grenzen aanvoelen en aangeven! Zelfliefde en respect! Waarop gebaseerd maak je keuzes in het leven? Hierover willen wij met jongeren in gesprek! 

Hoe kwam je op dit idee?

Nu we zelf midden twintig zijn, komen wij erachter hoe belangrijk veiligheid is. Veiligheid is ontspanning. Veiligheid is vertrouwen, hoop en ruimte voor creatieve ideeën, oplossingen en verbetering! De basis van gezondheid en daar leren we nergens over, dat willen wij veranderen!

Waarom is dit volgens jou een goed idee? 

Geluk creëer je zelf! Als je daar al vroeg over leert en mee begint maak je minder snel overhaaste beslissingen; bijvoorbeeld je studiekeuze. Het is jouw leven en jij hebt het voor het zeggen!

Waarom denk je dat jongeren hieraan behoefte hebben?

Wij zijn nieuwsgierig waar jij behoefte aan hebt, waar heb je echt belang bij? Waar wil je over praten met ons? Met dit project willen we ruimte geven aan jouw stem en verlangen. Jij bent het waard om gehoord te worden!

Wat hoop je te bereiken met je idee?

In alle jaren op de middelbare school zijn we vooral druk met alles dat we ‘moeten’ en niet heel veel met het leren kennen van wat we ‘willen’. Terwijl er wel van je verwacht wordt dat je na deze tijd op de middelbare school wel weet wat je wilt. Wanneer leer je dat? En wie weet nou echt wat hij of zij wil? Daar hopen wij jou iets meer inzicht in te geven!

Wat zijn de belangrijkste activiteiten in je idee? 

Wij willen een project opzetten waarbij we op school komen, in de klas en met jullie – jongeren - in gesprek gaan. We gaan niet alleen maar praten, we gaan dit op speelse en ontspannen wijze samen vormgeven. Wij moeten ook gaande weg leren wat wel en niet werkt, het is een experiment! De activiteiten zijn op exploratieve wijze jezelf leren kennen door elkaar beter te leren kennen. We doen het samen!

Voor wie is jouw idee bedoeld? 

Middelbare scholieren. In ieder leerjaar en op ieder niveau gaan we kijken waar de behoefte liggen. Iedereen (die nieuwsgierig is naar dit project en dit avontuur aan wil gaan) wordt gezien en gehoord. 

Waar wordt je idee uitgevoerd?

Op middelbare scholen in Assen. Bijvoorbeeld tijdens de mentorles. 

Wanneer vindt de uitvoering plaats?

In overleg met scholen. 

Hoeveel geld heb je nodig voor je idee? 

5.000 euro.