Lisette Vlek – Koken en eten met onbekende mensen om elkaar te leren kennen

Wat is je idee?

Samen dineren en koken met een groep onbekenden mensen om elkaar te leren kennen. Het koken onder leiding van ouderen die vaak heerlijk kunnen koken, maar ook soms eenzaam zijn. 

Hoe kwam je op dit idee?

Het idee van samen dineren met een onbekende groep leek mij al langer leuk en nadat ik in de ouderenzorg heb gewerkt leek mij dit een mooie toevoeging.

Waarom vind je dit een goed idee?

Onder jongeren is er behoefte om nieuwe mensen te leren kennen. Maar dit is lastig omdat er niet echt een plek is voor jongeren. Het idee is dat niemand in de groep elkaar kent waardoor het voor iedereen even spannend is. Door het samen koken, is het leuk en laagdrempelig voor iedereen. Zo is het altijd een leuke avond en leer je de mensen om je heen kennen waardoor er nieuwe connecties gemaakt kunnen worden. 

Waarom denk je dat hier behoefte aan is?

Jongeren hebben behoefte aan sociaal contact en een plek waar het niet spannend of ongemakkelijk is om nieuwe connecties te maken. Door mijn plan leer je op een leuke manier nieuwe mensen kennen en ben je ook een avondje lekker de deur uit waar maar mijn mening behoefte aan is.

Wat wil je bereiken met je idee?

Jong en oud te verbinden door eten. 

Wat zijn de belangrijkste activiteiten in je idee?

Samen koken en samen eten. 

Voor wie is jouw idee bedoeld?

Ik denk dat daar veel mogelijk in is. Je zou mijn idee voor verschillende leeftijdscategorieën kunnen organiseren met steeds ouderen die helpen koken.

Waar wordt je idee uitgevoerd?

Het kan overal waar je over een keuken en een tafel beschikt, denk aan een schoolkantine, het oude V&D pand, leegstaande panden, een buurthuis of bij een ouder iemand thuis die behoefte aan gezelschap heeft.

Wanneer vindt de uitvoering plaats?

Wanneer je maar wilt. Het zou een vaste avond in de week per leeftijdsgroep kunnen zijn, maar ook dagelijks in de schoolvakanties.

Hoeveel geld heb je nodig voor je idee?

Oud en jong nemen vrijwillig deel en wanneer je gebruik maakt van een bestaand pand zijn er alleen nog de kostten voor de ingrediënten, niet veel dus:) en eventueel zou je ook ingrediënten kunnen gebruiken die anders worden weggegooid op de markt bijvoorbeeld. Als je uitgaat van een groepje van 10 mensen, met een budget van 10 euro per persoon, dan kost dit per keer € 100,-. Als je dit 10 x per jaar organiseert kost het ongeveer €1000,-.