Serhii Hudzenko – Snelheidsregeling op fatbikes

Wat is je idee?

Een fatbike-apparaat voor snelheidsregeling voor de berijder zodat de mensen die op straat lopen of fietsen veilig zijn. Het is goedkoop, eenvoudig op het stuur te plaatsen en eenvoudig te gebruiken. De politie kan hierdoor gemakkelijker controleren en handhaven.

Hoe kwam je op dit idee?

Het idee ontstond toen ik 's avonds bijna werd aangereden door een fatbike fietser die heel hard reed. Ik werd hard geraakt aan mijn bovenarm en ik heb geluk gehad, want ik heb een goede reactie en kon hem ontwijken. Maar een ouder persoon of een kind had in mijn plaats gemakkelijk gewond kunnen zijn.

Waarom vind je dit een goed idee?

Dit zal helpen de levens van zowel voetgangers als fietsers te redden van ernstig letsel. Er is een enquête gehouden onder omwonenden van Assen en andere organisaties. We spraken met: Taalhuis (DNK, Assen), Humanitas Assen, VluchtVoorwaarts Assen, manager Gertjan van de Oekraïense vluchtelingenopvang (Gemeente Assen), Bosch e-bikes, Fietsersbond, RDW, VVN, Fietsenwinkels Assen, en Gemeente Assen. Iedereen die we gesproken hebben, ontving dit initiatief positief en wilde de snelheidsregeling op fatbike fietsen implementeren.

Waarom denk je dat hier behoefte aan is?

Omdat jongeren van snelheid houden, maar daar vaak niet mee om kunnen gaan. Deze snelheidsregeling zal jongeren helpen zichzelf en anderen te beschermen tegen roekeloos te hard rijden en de gevolgen van een verkeersongeval.

Wat wil je bereiken met je idee?

Dat fatbike fietsen met een toegestane snelheid van 25 km/u veilig gebruikt worden. Bovendien zal dit apparaat de lasten voor politieagenten verlichten en tijd besparen, omdat het nu nog zo is dat ze fatbike fietsen op speciale rollerbanken moeten controleren. De snelheidsinformatie van fatbike fietsen wordt door de snelheidsregeling online naar de politie verzonden.

Wat zijn de belangrijkste activiteiten in je idee?

Het installeren van een snelheidsregelapparaat op alle fatbike fietsen.

Voor wie is jouw idee bedoeld?

Mijn idee is bedoeld voor alle eigenaren van fatbike fietsen. Verder is samenwerking met de politie nodig. De snelheidsregelaar is in veel winkels verkrijgbaar, zoals fietsenwinkels, warenhuizen en winkelcentra.

Waar wordt je idee uitgevoerd?

Een soortgelijk systeem wordt getest in Amsterdam. Geoff Holmes werkt voor de gemeente Amsterdam. Hij is hoofd van het project Adaptive Speed Adaptation voor elektrische fietsen (zie https://openresearch.amsterdam/nl/page/100118/intelligent-speed-adaptation-isaexterne-link-icoon voor het hele rapport). Er zijn vergelijkbare GPS-systemen die de fiets beschermen. De fatbikes die te snel rijden worden geregistreerd. Er zijn 3 dingen nodig om eerst een pilot in Assen te doen: 

  • GPS speedholder installeren op fatbikes, te beginnen met 10 stuks;
  • Signalen gaan via software naar de berijder en de politie;
  • Registratiesysteem installeren zodat de fietser bericht krijgt als hij te hard rijdt en een boete krijgt.

Wanneer vindt de uitvoering plaats?    

Over drie maanden, vanaf 1 juli 2024.

Hoeveel geld heb je nodig voor je idee?        

Het kost € 11.000 om software te schrijven en deze te registreren op Google Play en de Apple Store. De specificatie maken wij na overleg met de politie.a