Besluitenlijst 15 april 2025
Voorzitter: M.L.J Out
Aanwezigen: J. Broekema, T. Dijkstra, B.J. ten Oever, M.L.J. Out, M.F. Rasker, A. Smit en C. Staal
1 Vaststellen van de openbare besluitenlijst van de vergadering d.d. 8 april 2025
Besluit: Vastgesteld.
2 Collegereactie Rapport Rekenkamer Risicomanagement (30637-2025)
De Rekenkamercommissie van Assen heeft onderzoek laten uitvoeren naar de effectiviteit van het risicomanagementproces van de gemeente Assen. Het onderzoek en de conclusies en aanbevelingen die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen zijn opgenomen in het rapport 'Risicomanagement in Assen'. Dit rapport is als bijlage bijgevoegd.
Het onderzoek geeft antwoord op de onderzoeksvraag:Is de gemeente Assen voldoende in staat om systematisch strategische (financiële en niet-financiële) risico’s te identificeren en te beheersen, en wordt de rol van de gemeenteraad hierbij adequaat vervuld?'
De Rekenkamer stelt uw college in de gelegenheid om een bestuurlijke reactie op de rapportage te geven. De reactie zal bij het rapport gevoegd worden wanneer deze aan de raad wordt aangeboden.
Besluit:
1.1 Kennis te nemen van het rapport van de Rekenkamer van Assen dat gaat over de effectiviteit van het risicomanagementproces van de gemeente Assen.
1.2 Via bijgaande brief aan de Rekenkamercommissie te reageren op het rapport.
3 Uitvoerings- en handhavingsstrategie Drenthe 2026-2029 (30528-2025)
De gemeenten en de provincie Drenthe zijn verantwoordelijk voor het goed uitvoeren van vergunningen, toezicht en handhaving (VTH-taken) op milieugebied. Deze uitvoeringstaken zijn belegd bij de Omgevingsdienst Drenthe (OD). Wettelijk is voor deze taken een regionale uitvoerings- en handhavingsstrategie (U&H strategie) verplicht. Eind 2021 is de U&H strategie Drenthe voor de periode 2022-2026 door de gemeenten en de provincie in Drenthe vastgesteld.
De huidige U&H strategie Drenthe loopt in 2026 af en daarom is een vernieuwde, geactualiseerde en geconcretiseerde U&H strategie Drenthe 2026-2029 opgesteld. Deze bevat de de doelen en de kaders waarbinnen de uitvoering dient plaats te vinden. De concrete vertaling naar producten en uren wordt gemaakt in het jaarprogramma.
Uw college is bij brief door het Dagelijks Bestuur (DB) van de OD verzocht de raad uit te nodigen om uiterlijk 30 juni 2025 een zienswijze in te dienen over het ontwerp van de U&H strategie Drenthe 2026-2029. Deze zienswijzemogelijkheid komt voort uit gemeenschappelijke regeling, maar ook uit de wens vanuit de raden en staten om bij een actualisatie van de U&H strategie intensiever te worden betrokken.
Besluit:
1.1 Kennis te nemen van de Ontwerp U&H strategie Drenthe 2026-2029.
1.2 De raad voor te stellen om akkoord te gaan met de Ontwerp U&H strategie Drenthe 2026-2029.
1.3 De raad voor te stellen om geen zienswijze in te dienen over de Ontwerp U&H strategie Drenthe 2026-2029.
4 Herziening onderbouwing naheffingsaanslag verordening parkeerbelasting 2025 (30478-2025)
In december 2024 is door de gemeenteraad het tarief voor de naheffingsaanslag parkeren vastgesteld. Om dit tarief te kunnen hanteren, is het verplicht om dit met de geraamde kosten voor 2025 te onderbouwen. Volgens artikel 2 van het besluit gemeentelijke parkeerbelastingen mogen de overheadkosten niet meer dan 50% van de personeelskosten bedragen. De kostenonderbouwing van het vastgestelde tarief voldoet echter niet aan de wettelijke vereisten, omdat de overheadkosten meer bedragen dan 50% van de personeelskosten. Daarom is een herziene kostenonderbouwing opgesteld.
Besluit:
1.1 De raad voor te stellen de wijzigingsverordening op de heffing en de invordering van parkeerbelastingen 2025 vast te stellen met daarin een herziening van de kostenonderbouwing van de parkeernaheffingsaanslag.
5 Informerende raadsbrief fietspaaltjesaanpak (30466-2025)
Jaarlijks belanden er door paaltjesbotsingen ongeveer 2.400 fietsers op de spoedeisende hulp. Hiervan zijn er bijna 1.500 mensen ernstig gewond. Organisaties zoals de Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland zeggen daarom ook dat veel paaltjes op fietspaden weg moeten.In het najaar van 2024 zijn we in Marsdijk begonnen om overbodige en potentieel verkeersgevaarlijke fietspaaltjes te verwijderen. We willen deze fietspaaltjesaanpak uitbreiden naar de hele gemeente. Dit is in lijn met landelijke richtlijnen voor fietspaden en de door de gemeenteraad vastgestelde Visie Mobiliteit 2040 ‘’Assen toekomstgericht op weg’’.
Besluit:
1.1 De gemeenteraad via bijgevoegde brief informeren over de fietspaaltjesaanpak.
6 Beantwoorden schriftelijke vragen van de SP en de ChristenUnie over ontmoetingsplekken Marsdijk/initiatief Opstandingskerk Marsdijk (30412-2025)
* Vastgesteld in schriftelijke ronde 10 april 2025
De PKN Assen heeft een tender uitgeschreven in verband met de verkoop van de Opstandingskerk in Marsdijk. Een aantal instanties hebben zich onder de werknaam Marsdijk Bloeit verenigd om te kijken of ze kunnen inschrijven op deze tender. Met het oog daarop hebben ze een subsidieverzoek gedaan aan de gemeente voor een bijdrage in de aanschafkosten en in de exploitatiekosten. Hierover hadden de fracties van ChristenUnie en SP raadsvragen gesteld. In lijn met de bespreking over deze subsidieaanvraag in de collegevergadering van 8 april jl. zijn de antwoorden op de vragen opgesteld.
Besluit:
1.1 De raadsvragen van de ChristenUnie en SP van 27 februari 2025 over ontmoetingsplekken Marsdijk en initiatief opstandingskerk Marsdijk te beantwoorden met bijgaande raadsbrief.
7 Subsidieaanvraag ontmoetingsplaats Marsdijk Bloeit (30392-2025)
* Vastgesteld in schriftelijke ronde 10 april 2025
Marsdijk, een wijk met ongeveer 12.000 inwoners, beschikt momenteel slechts over één ontmoetingsplek: wijkgebouw De Dissel. Deze beperkte voorziening staat sociale interactie, laagdrempelige ondersteuning en welzijnsactiviteiten in de weg. Vaart Welzijn, belast met de uitvoering van gemeentelijke taken, heeft momenteel geen geschikte ruimte in de wijk om haar activiteiten goed te organiseren.
In juli 2023 verzocht de gemeenteraad middels een motie het college om, samen met initiatiefnemers van Activiteiten Marsdijk, te zoeken naar een tweede ontmoetingsplek. In juli 2024 meldde het college dat er op korte termijn geen geschikte locatie beschikbaar was. De initiatiefnemers hebben hierop zelfstandig een verkenning uitgevoerd en een concreet voorstel uitgewerkt voor de herbestemming van de Opstandingskerk tot een multifunctionele ontmoetingsplek.
Met alle waardering voor dit initiatief, zijn er nog te veel onzekerheden om positief te besluiten op de subsidieaanvraag.
Besluit:
1.1 De subsidieaanvraag van de Stichting Assen Bloeit ter grootte van €450.000 mede namens enkele andere initiatiefnemers ten behoeve van de aankoop van de Opstandingskerk in Marsdijk ten behoeve van de herbestemming tot multifunctionele ontmoetingsruimte af te wijzen.
1.2 De bereidheid uit te spreken subsidie te verstrekken voor activiteiten. Initiatiefnemers kunnen subsidie aanvragen voor sociale, culturele of preventieve activiteiten die binnen het gebouw plaatsvinden. Deze aanvragen worden beoordeeld binnen het bestaande gemeentelijke subsidiebeleid.
8 Raadsbrief stand van zaken verbouw stadhuis
*Vastgesteld in schriftelijke ronde 14 april 2025
Op 4 juli 2024 is het raadsvoorstel met kenmerk 42617-2024 over het project Verbouw Stadhuis vastgesteld. Het Stadhuis wordt verbouwd tot een duurzaam en veilig gebouw dat bekend staat als het Huis van de Stad.
We hebben een bouwteamovereenkomst met een aannemer afgesloten om te komen tot een goedgekeurd definitief ontwerp binnen de gestelde kaders voordat wordt overgegaan tot een aannemingsovereenkomst voor de uitvoering van de werkzaamheden. Omdat we niet gezamenlijk tot een defenitief ontwerp komen gaan we de bouwteamovereenkomst met de aannemer beëindigen.
Besluit:
1.1 De brief aan de raad te versturen over de stand van zaken van het project Verbouw Stadhuis en het beëindigen van de bouwteamovereenkomst.
Vastgesteld in de vergadering van 22 april 2025.
, burgemeester
, secretaris