Bewoners De Anemoonflat willen gezamenlijk flat verduurzamen

Jos Engelman voor de flat met wat groen erbij.

Vlak over het spoor in Assen-Oost, staan 3 flatgebouwen naast en aan elkaar: ook wel De Anemoonflat genoemd. In de Anemoonflat zijn 95 Appartementen georganiseerd in een Coöperatieve Vereniging. De flat, die sinds 1972 bestaat, is toe aan verbeteringen op gebied van verduurzaming. Daarom is de werkgroep ‘Nieuwe Energie de Anemoon’ in het leven geroepen. De werkgroep hoopt binnen 3 tot 4 jaar grote en kleine besparingsmaatregelen door te voeren, zodat ze klaar zijn voor de toekomst.

‘’We lopen hier tegen veel problemen aan op het gebied van kou én warmte’, vertelt Jos Engelman, woordvoerder van de werkgroep. ‘’De galerijen zijn praktisch dicht en zijn ’s zomers enorm warm. De bovenste etages moeten in de winter veel stoken, maar in de zomer is het er erg warm. Dat komt omdat het dak slecht geïsoleerd is, maar dat krijg je natuurlijk met zo’n ‘’oude’’ flat. De hele werkgroep is eigenlijk ontstaan omdat we uiteindelijk van het gas af moeten’’. Niet alleen de bovenste etage heeft last van temperatuurverschillen, maar ook de begane grond van de middelste flat (flat B) heeft last van kou in de winter. Doordat in flat A en C op de begane grond nog enkele bergingen en kantoren zitten, hebben die bewoners hier geen last van.

Seniorenflat

‘’Een van onze bewoners doet zelf enorm veel in de energietransitie. Hij regelde dat er een adviescommissie kwam om een adviesrapport uit te brengen. Met vijf man sterk kwamen ze de boel opnemen. Aan de hand daarvan hebben we met de werkgroep een plan opgesteld om onze flats te verduurzamen’’, aldus Jos. ‘’Dat plan hebben we voorgelegd aan het bestuur. Zij moeten hiermee akkoord gaan, maar belangrijker is nog dat de leden van de corporatie zélf beslissen om mee te doen of niet. Dat is nog best lastig, want er zijn mensen die bijvoorbeeld zeggen: het zal mijn tijd wel duren. Wat logisch is, gezien dit seniorenflats zijn. Toch hopen we dat iedereen hier aan mee wil werken: vroeg of laat moet het toch. We gaan daarom wel door met onze plannen, maar het kan zijn dat we bij sommige appartementen alleen de voorbereidingen leggen voor de toekomst’’.

Grootse plannen

De plannen om de flats volledig te verduurzamen zijn groot. Het dak moet eraf, daar moet een nieuw dak op komen met een goede isolatielaag. Het dak wordt voorzien van zonnepanelen. De bewoners kunnen straksuit deze zonnepanelen een groot deel van hun energie halen, dat is een groot voordeel. Ook moeten alle ketels er op termijn uit en warmtepompen er in. ‘’De bedoeling is dat alle systemen in het gebouw gelijkgetrokken worden. Daardoor kunnen we groot inkopen en hopelijk kosten besparen. Maar, het kostenplaatje wat we zelf berekend hebben is flink: zo’n 3.8 miljoen euro. Daardoor is het bestuur wat huiverig. Gelukkig zijn we in contact gekomen met de gemeente Assen. Zij willen waar nodig en waar kan graag meehelpen. De werkgroep gaat een herberekening laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf: zowel financieel, energetisch alsook technisch. De gemeente betaalt deze herberekening. Gezien die kosten, zo’n 10.000 euro, zijn we heel blij met deze hulp van de gemeente’’.

De bewoners van de Anemoonflat kunnen rekenen op meer hulp: er is ook een klein communicatiebureau ingeschakeld om alle bewoners te overtuigen om mee te doen. ‘’Er zitten natuurlijk kosten verbonden aan het hele verduurzamingsplan, we hopen met subsidies een heel eind te komen. Maar ook daarna blijft er nog een aanzienlijk bedrag over. We moeten samen gaan uitdokteren hoe we dit gaan oplossen. Er zijn bijvoorbeeld leningen bij banken speciaal voor dit soort projecten. Mogelijk gaat zoiets een rol spelen. De kosten kunnen gelukkig uit: bewoners gaan echt verschil merken op hun energie- en gasrekening.’’

Ondersteuning gemeente

Gemeente Assen ondersteunt de werkgroep niet alleen financieel, ook zorgen we ervoor dat kennis en ervaringen worden uitgewisseld. Twee tot drie keer per jaar komen alle verduurzamingsprojecten in Assen samen, zodat er van elkaar geleerd kan worden. ‘’Ook hebben we onlangs bezoek gehad van een het Fixteam Drenthe, een project van de provincie Drenthe samen met gemeenten. Zij zijn alle appartementen bij langs geweest om besparingsmaatregelen ter waarde van honderd euro door te voeren. Bij mij thuis zijn een aantal spaarlampen vervangen voor LED-lampen. Ook zijn de radiatoren nu voorzien van radiatorfolie. Daarnaast is er een energiecoach van de gemeente langs geweest om besparingstips te geven.’’

Honderd zonnepanelen op garageboxen

Gezamenlijk zijn de bewoners al begonnen met verduurzamen. ‘’Op de bovenste etage van de C flat zitten geen afdakjes boven het balkon. Weer en wind heeft ervoor gezorgd dat de kozijnen verrot zijn. Die moeten compleet vervangen worden. Daarom is ervoor gekozen om dit jaar nieuwe kozijnen te plaatsen met HR++ glas’’, aldus woordvoerder Jos Engelman. Begin september komen er ook nog eens honderd zonnepanelen op het dak van de garageboxen. Daarmee kunnen alle algemene ruimtes voorzien worden van stroom. De ketels voor deze ruimtes, worden dan ook direct aangepakt om een warmtepompsysteem in te zetten.

De werkgroep organiseert verschillende informatiebijeenkomsten voor bewoners en verstuurt regelmatig nieuwsbrieven. ‘’Het is mooi om te zien dat er dan ook vaak familieleden mee komen, die denken graag mee. Ik zie dit hele plan met vertrouwen tegemoet’’, sluit Jos af.