Een kind erkennen en naam kiezen

U wordt automatisch de wettelijke ouder als u een geregistreerd partnerschap heeft of getrouwd bent met de moeder van het kind. Als dat niet zo is, kunt u het kind erkennen bij de gemeente. U wordt dan alsnog de wettelijke ouder. Ook elk volgend kind moet u apart erkennen. Dat gaat niet automatisch. U kunt een kind voor de geboorte, bij de geboorteaangifte of na de geboorteaangifte erkennen. Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt het kind bij de geboorteaangifte automatisch de naam van de biologische moeder. Als u als vader of duomoeder het kind erkent, kunt u kiezen welke achternaam het kind krijgt. De achternaam die u voor het eerste kind kiest, wordt ook de achternaam van volgende kinderen uit dezelfde relatie, wanneer deze erkend worden. Als u een kind erkent, betekent dit niet dat u ook het ouderlijk gezag krijgt. Zonder ouderlijk gezag mag u niets beslissen voor het kind.

Aanvraag

Voor het erkennen van een kind en het kiezen van een achternaam komt u persoonlijk bij ons langs. Erkent u het kind bij de geboorteaangifte? Dan gaat u naar de gemeente waar het kind geboren is. Erkent u het kind voor de geboorte of na de geboorteaangifte? Dan kunt u naar iedere gemeente in Nederland. 

Zo erkent u een kind: 

Meenemen 

U neemt mee naar uw afspraak: 

  • Een geldig identiteitsbewijs van uzelf .
  • Een geldig identiteitsbewijs van de moeder. 
  • Is het niet het eerste kind binnen uw relatie? Dan kan een schriftelijke toestemming van de moeder voor de erkenning ook voldoende zijn. 

Bent u of is uw partner niet in bezit van de Nederlandse nationaliteit? Dan is het alleen mogelijk om op afspraak langs te komen. Dat kan op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag tussen 09.00 en 12.30 uur. 

Toestemming moeder voor erkenning kind of ongeboren vrucht huisstijl

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden voor het erkennen van een kind zijn: 

  • U bent 16 jaar of ouder. 
  • U bent geen familie van de moeder. 
  • Er zijn niet al twee ouders. 
  • Als het kind ouder dan 12 jaar en jonger dan 16 jaar is: de moeder en het kind geven toestemming voor de erkenning. 
  • Als het kind ouder dan 16 jaar is: het kind geeft toestemming voor de erkenning. 

De belangrijkste voorwaarden voor het kiezen van een naam bij erkenning zijn: 

  • Beide ouders zijn aanwezig bij de naamkeuze. 
  • U kunt alleen voor het eerste kind uit de relatie de achternaam kiezen. 

Als u een kind erkent, betekent dit niet dat u ook het ouderlijk gezag krijgt. Zonder ouderlijk gezag mag u niets beslissen voor het kind. U vraagt ouderlijk gezag aan via de website Rechtspraak.nl.