Het belang van rioolonderhoud: ‘Zonder reiniging heel snel verstopping’
Maar ook u kunt helpen: spoel olie, vet en textiel niet door het toilet
Het riool van Assen wordt regelmatig gereinigd. Met een grote rioolwagen worden onder meer (vastgeklonterd) vet, stukken wortels van bomen, haar, zand, bladeren en ook textiel (doekjes) opgezogen. “Als we dit niet doen, dan gaat het de eerste twee weken nog goed maar daarna gaan delen van het Asser riool verstopt raken.”
Aan het woord is onze collega Chris Heidema die regelmatig met collega Gerrie Guichelaar meerdere onderdelen van de riolering reinigt. “Zo reinigen we om de zes, zeven jaar per wijk de vuilwaterriolering en drie tot vier keer per jaar maken we grote pompputten schoon. Dat zijn veertig putten waarin een grote pomp is geplaatst om rioolwater naar een hoger gelegen riool af te laten voeren.”
Krachtig spoelen
Het schoonmaken van de riolering gaat met een wagen waarop een slang van 120 meter is opgerold. “Deze slang leggen we in de rioolbuis en hieruit spuit het water. Door de druk van het water wordt al het vuil naar één plek gespoten, waar we met een andere slang het vuil opzuigen.” Het doorspuiten gebeurt overigens niet met een te hoge druk: “Anders merken inwoners dat in hun toilet”, knipoogt Chris.
Resultaat geeft voldoening
“Hoewel planmatig het riool reinigen -straat na straat, wijk na wijk misschien wat eentonig is, komt er genoeg tussendoor”, vervolgt Chris. “Rioolbuisjes vervangen die kapot zijn getrokken bij het uitdiepen van sloten of collega’s assisteren bij het leegzuigen van verstopte kolken. Ook kan er ieder moment een melding komen waar je heen moet. Dat er bijvoorbeeld ergens een riool verstopt is. Als alles weer goed functioneert, zie je resultaat. Dat geeft me voldoening.”
Werkzaamheden andere bedrijven
Onze collega’s krijgen bij het schoonmaken van het riool ook hulp van buitenaf. “Als gemeente maken wij gebruik van bedrijven die voor ons alle kolkjes (dit zijn opvangputjes voor water langs de weg) leegzuigen. Dit doen zij tweemaal per jaar met een speciale kolkenzuigauto”, vertelt Chris, die daarnaast uitlegt dat ze het riool ook checken op schade. “Dit doen we met een speciale rioolcamera. Zo inspecteren we alles en zorgen we naast een schoon riool, dus ook voor een veilig én goed functionerend riool.”
Let op wat u doorspoelt
Tot slot heeft Chris ook nog een oproep aan ons als Assenaren: “Gooi geen babydoekjes, schoonmaakdoekjes zoals vochtig toiletpapier of ander textiel door het toilet. Ook al staat het soms op de verpakking dat dat kan. Deze doekjes zorgen voor veel verstoppingen in het riool”, legt hij uit. “Dat geeft vooral storingen in de pompen. Schoonmaakdoekjes en ander gebruikt textiel horen bij het restafval. Gooi olie of vet ook niet door het toilet of gootsteen. Dit zorgt ook voor verstopping van het riool.” Vet en olie kunt u inleveren bij het Milieupark of een inleverpunt; meer informatie vindt u op de website van afvalscheidingswijzer.