Uitgifte pachtgronden
Beschikbare pachtgronden
De beschikbare pachtgronden worden aangeboden in zogenoemde clusters. Op deze pagina vindt u een overzicht van deze clusters. Elke cluster bestaat uit een of meerdere landbouwpercelen. U kunt de tekening van de cluster opvragen via grondzaken@assen.nl.
Tijdschema selectieprocedure
De selectieprocedure verloopt volgens een vast tijdschema. Dit schema vindt u hieronder. Houd er rekening mee dat de planning nog kan wijzigen.
Fase | Datum | Beschrijving |
Publicatie en start inschrijving | 21 juli 2025 | De inschrijvingen gaan van start. |
Deadline inschrijvingen | 7 september 2025 23:59 uur | De laatste dag waarop de inschrijvingen kunnen worden ingediend. |
Beoordeling van de inschrijvingen | 8-14 september 2025 | De inschrijvingen worden beoordeeld op basis van de vastgestelde selectiecriteria. |
Bekendmaking van de voorlopige winnaars | 17 september 2025 | De voorlopige winnaars worden bekendgemaakt. |
Bezwaarperiode | Tot en met 28 september 2025 | Gelegenheid om bezwaar te maken tegen de voorlopige toewijzing van de pachtgronden. |
Definitieve toewijzing | 1 oktober 2025 | Definitieve toewijzing van de pachtgronden wordt vastgesteld na het verwerken van eventuele bezwaren. |
Start van de pachtperiode | 1 november 2025 | De pachtperiode begint. De inschrijvers kunnen de toegewezen pachtgronden in gebruik nemen. |
Inschrijven op clusters
De inschrijver heeft de mogelijkheid zich in te schrijven op maximaal drie (3) clusters. Hoewel het mogelijk is om in te schrijven op meerdere clusters, wordt de gunning per inschrijver beperkt tot één cluster. Dit houdt in dat een inschrijver slechts één cluster toegewezen krijgt. Het aantal clusters waarop een inschrijver zich heeft ingeschreven, maakt daarbij niet uit. Er is één uitzondering op deze regel. Een inschrijver kan een extra cluster toegewezen krijgen als er voor dat cluster geen andere inschrijvers zijn. Ook kan dit als andere inschrijvers het cluster niet gegund hebben gekregen.
Conceptovereenkomst en integriteitstoets
Als u een pachtgrond krijgt toegewezen, sluiten wij met u een pachtovereenkomst. Dit is een geliberaliseerde pachtovereenkomst volgens artikel 7:397 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek.
Is de totale oppervlakte van het cluster één hectare of kleiner? Dan geldt een pachtovereenkomst volgens artikel 7:395 BW.
De conceptovereenkomst vindt u als bijlage bij dit selectiedocument.
Let op: door uw inschrijving in te dienen, gaat u akkoord met de inhoud van deze overeenkomst. De inhoud is niet onderhandelbaar.
De conceptovereenkomst vindt u op deze pagina.
Bibob
- Op deze inschrijving is de Beleidslijn voor de toepassing van de Wet Bibob van toepassing. U wordt geacht bekend te zijn met deze beleidslijn en de toelichting. U aanvaardt het risico dat wij deze beleidslijn toepassen, zoals beschreven in lid 2 tot en met 6.
- Wij kunnen een Bibob-onderzoek starten als er gerede twijfel bestaat over de uitvoering van de pacht. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er aanwijzingen zijn dat u de pachtgrond zou gebruiken voor criminele activiteiten of om geld te verdienen met strafbare feiten. Tijdens het onderzoek kunnen wij onze verplichtingen tijdelijk opschorten.
- Als er een Bibob-onderzoek plaatsvindt, moet u een Bibob-vragenlijst invullen.
- Wij kunnen het Landelijk Bureau Bibob om advies vragen, zoals bedoeld in artikel 9 lid 3 van de Wet Bibob.
- Wij kunnen onze verplichtingen opschorten of de overeenkomst beëindigen als uit onderzoek blijkt dat:
- er een ernstig gevaar is dat de pachtgrond wordt gebruikt voor criminele doeleinden;
- u strafbare feiten zou kunnen plegen met de pachtgrond;
- er aanwijzingen zijn dat u in verband staat met strafbare feiten;
- er vermoedens zijn dat bij het verkrijgen van de pachtgrond een strafbaar feit is gepleegd.
- Wij kunnen ook opschorten of beëindigen als:
- u vragen van ons (op basis van artikel 30 van de Wet Bibob) niet volledig of naar waarheid heeft beantwoord;
- u vragen van het Landelijk Bureau Bibob (op basis van artikel 12 lid 4 van de Wet Bibob) niet volledig of naar waarheid heeft beantwoord.
- De begrippen zoals ‘ernstig gevaar’, ‘strafbare feiten’ en ‘in relatie staan tot’ hebben de betekenis zoals die in de Wet Bibob is vastgelegd.
Voorbehoud
Wij behouden ons het recht voor om de selectieprocedure geheel of gedeeltelijk te stoppen, op te schorten of geen pacht toe te wijzen.
Als wij de procedure of gunning opschorten of annuleren, heeft u geen recht op schadevergoeding, kostenvergoeding of andere compensatie. Wij zijn niet aansprakelijk voor directe of indirecte schade die hieruit voortvloeit.
Wordt uw inschrijving terzijde gelegd of wordt u uitgesloten van verdere deelname? Dan heeft u ook in dat geval geen recht op vergoeding van kosten of schade.
Inschrijvingsvoorwaarden en inschrijvingsprocedure
Bedrijfsmatige landbouwer
Inschrijver dient een bedrijfsmatige landbouwer te zijn, een relatienummer te bezitten bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel met een SBI-code die begint met 01.1, 01.2, 01.3, 01.4, 01.5, 01.6 als hoofdactiviteit. Bij uw inschrijving levert u een gewaarmerkt uittreksel van de Kamer van Koophandel in, welk uittreksel niet ouder mag zijn dan één maand vanaf de datum van het indienen van de inschrijving. Uit dit uittreksel volgt ook wat het hoofdvestigingsadres is van uw landbouwbedrijf en de SBI-code.
Minimale pachtprijs
De inschrijver moet een pachtprijs bieden die gelijk is aan of hoger is dan de vastgestelde minimale pachtprijs per hectare per pachtjaar. De minimale pachtprijs bedraagt € 600,00 (zegge: zeshonderd euro) per hectare per jaar. Deze pachtprijs is de ondergrens om deel te kunnen nemen aan de selectieprocedure. Het indienen van een lagere pachtprijs is niet mogelijk en leidt tot uitsluiting van verdere deelname aan deze selectieprocedure.
Certificaten
Alle door de inschrijver opgegeven certificaten dienen geldig te zijn op het moment van inschrijving én gedurende het betreffende pachtjaar en of betreffende pachtjaren.
Slechts eenmaal inschrijven
Men kan zich slechts eenmaal inschrijven voor deze selectieprocedure. Het is dus niet toegestaan om met verschillende (agrarische) ondernemingen in te schrijven, die als dochtermaatschappij aan elkaar gelieerd zijn op een wijze als bedoeld in artikel 2:24a BW en/of die een groepsmaatschappij vormen als bedoeld in artikel 2:24b BW en/of die hetzelfde bezoekadres of dezelfde statutaire vestigingsadres hebben.
Uitgesloten pachters
Uitgesloten van pacht zijn inschrijvers die zich niet als een goede pachter hebben gedragen in het voorgaande pachtseizoen. Hieronder wordt verstaan dat de pachtcontractvoorwaarden herhaaldelijk binnen één contract niet zijn nagekomen. Indien dit van toepassing is, is dit schriftelijk gemeld aan de pachter.
Verval gunning
Als de inschrijver de pachtovereenkomst, nadat deze is aangeboden, niet binnen de gestelde termijn heeft ondertekend, vervalt de gunning en hebben wij het recht om het perceel aan de eerstvolgende (winnaar) te gunnen.
Duurzaamheidsmaatregelen
Door in te schrijven verklaart de inschrijver akkoord te gaan met de gevraagde duurzaamheidsmaatregelen. De duurzaamheidsmaatregelen vindt u op deze pagina.
U kunt zich inschrijven voor het pachten van gemeentelijke landbouwgrond van 21 juli tot en met 7 september 2025 via het digitale inschrijfformulier bovenaan deze website. Inschrijvingen die te laat of onvolledig worden ingediend, of niet via het voorgeschreven formulier, worden niet in behandeling genomen.
Verplichte bijlagen bij uw inschrijving:
- Uittreksel Kamer van Koophandel (niet ouder dan één maand), inclusief SBI-code.
- Afstandsbepaling tussen het hoofdvestigingsadres van uw bedrijf en het dichtstbijzijnde perceel binnen een cluster. Voeg hierbij een schermafbeelding of afdruk van de route via Google Maps toe, inclusief het adres en de afstand in kilometers. Zie hiervoor onze pagina hierover.
- Certificaat of bewijs van werken, indien van toepassing (zie paragraaf 4.1.2 van het selectiedocument).
Inschrijvingen zonder deze bijlagen zijn ongeldig.
Inschrijving per cluster
U kiest zelf op welke clusters u zich inschrijft, met een maximum van drie (3) clusters. Inschrijven op een deel van een cluster of het indienen van varianten is niet toegestaan.
Voorwaarden bij inschrijving
- Uw inschrijving is onherroepelijk en zonder voorbehoud. Inschrijvingen met aanvullende of ontbindende voorwaarden worden uitgesloten van deelname.
- Door in te schrijven verklaart u zich volledig akkoord met alle voorwaarden in het selectiedocument en de bijlagen.
- Inschrijven gebeurt voor eigen rekening. Wij verstrekken geen vergoeding voor deelname.
- De voertaal van de procedure is Nederlands. Alle documenten moeten in het Nederlands worden aangeleverd. U mag wel buitenlandse termen gebruiken ter verduidelijking.
Selectiecriteria en puntentoekenning
Bij de beoordeling van inschrijvingen voor de pachtgronden hanteren we een puntensysteem. Inschrijvers kunnen punten verdienen op basis van drie criteria:
Selectiecriterium | Wegingsfactor |
---|---|
Afstand tot perceel | 5,5 |
Duurzaamheidscertificaten | 1,5 |
Geboden pachtprijs | 3,5 |
De totaalscore wordt berekend door de behaalde punten per criterium te vermenigvuldigen met de bijbehorende wegingsfactor.
Afstand tot het perceel
In het belang van het beperken van CO2-uitstoot fijn- en stikstof wensen wij inschrijvers te selecteren, die met hun bedrijf zo dicht mogelijk bij het perceel gevestigd zijn.
De afstand wordt gemeten tussen het hoofdvestigingsadres en het dichtstbijzijnde perceel in het cluster hemelsbreed en wordt berekend in kilometers door middel van online kaarttool Google Maps, op deze pagina vindt u een toelichting. De inschrijver heeft daarnaast nog de mogelijkheid om een nevenvestiging die geregisterd staat bij de Kamer van Koophandel onder hetzelfde KvK nummer op te voeren als alternatief adres in het geval deze locatie dichter bij het pachtobject is gelegen.
Afstand | Punten |
---|---|
0 – 0,99 km | 10 |
1 – 1,99 km | 8 |
2 – 2,99 km | 6 |
3 – 3,99 km | 4 |
4 – 4,99 km | 2 |
5 – 5,99 km | 0 |
Vanaf 6 km | Uitsluiting |
Duurzaamheidscertificaten
In het kader van duurzame landbouw en het behoud en verbetering van de bodemkwaliteit vinden wij het belangrijk dat onze gronden duurzaam worden beheerd. Om die reden zijn de duurzaamheidscertificaten meegenomen in deze selectieprocedure. Inschrijvers die in het bezit zijn van een duurzaamheidscertificaat krijgen een hogere score toegekend. Op deze wijze willen wij het gebruik van certificaten, die een bijdrage leveren aan duurzaam gebruik van landbouwpercelen, verder stimuleren. Alle certificaten dienen geldig te zijn op het moment van inschrijving en gedurende het pachtjaar. Voor deze selectieprocedure worden de volgende certificaten en puntentoekenning gehanteerd:
Certificaat | Te behalen punten |
SKAL dierlijk of plantaardig (volledig of gedeeltelijk) | 6 |
Werken volgens SKAL-methode (zonder certificering) | 2 |
Natuurondernemer niveau 1, 2 of 3 | 1 |
Zeldzame landbouwdieren rassen | 1 |
Inschrijvers die in het bezit zijn van een certificaat dienen een kopie hiervan mee te sturen met hun inschrijving. Inschrijvers die in het bezit zijn van een certificaat dienen deze methode/werkwijze op de gegunde gronden toe te passen.
Inschrijvers zonder SKAL-certificaat die aantoonbaar volgens de SKAL-methode werken, kunnen dit aantonen door middel van:
- Omschakeling in voorbereiding: bewijs van aanmelding bij SKAL of communicatie over het opstarten van het certificeringstraject, en/of;
- Teeltplan: een schriftelijke onderbouwing waarin de inschrijver uitlegt welke gewassen worden geteeld, welke meststoffen en gewasbescherming wordt gebruikt, welke regels uit de SKAL-norm worden gevolgd, en/of
- Facturen of etiketten van biologische middelen zoals biologisch mest, SKAL-goedgekeurde zaden of planten, mechanische in plaats van chemische onkruidbestrijding.
Geboden pachtprijs
Geïnteresseerden dienen te voldoen aan de minimale pachtprijs van € 600 (zegge: zeshonderd euro) per hectare per jaar. Deze pachtprijs is de ondergrens om deel te kunnen nemen aan de selectieprocedure. Het indienen van een lagere pachtprijs is niet mogelijk en leidt tot uitsluiting van verdere deelname aan deze selectieprocedure.
Inschrijvers kunnen punten verdienen aan de hand van de door hen geboden pachtprijs. De puntentoekenning ziet er als volgt uit:
Geboden prijs per hectare per jaar | Totale prijs per hectare per jaar | Te behalen punten |
Minimale pachtprijs | € 600,00 | 0 |
Minimale pachtprijs + € 100,00 | € 700,00 | 1 |
Minimale pachtprijs + € 200,00 | € 800,00 | 2 |
Minimale pachtprijs + € 300,00 | € 900,00 | 3 |
Minimale pachtprijs + € 400,00 | € 1.000,00 | 4 |
Minimale pachtprijs + € 500,00 | € 1.100,00 | 5 |
Minimale pachtprijs + € 600,00 | € 1.200,00 | 6 |
Minimale pachtprijs + € 700,00 | € 1.300,00 | 7 |
Minimale pachtprijs + € 800,00 | € 1.400,00 | 8 |
Minimale pachtprijs + € 900,00 | € 1.500,00 | 9 |
Minimale pachtprijs + € 1.000,00 | € 1.600,00 | 10 |
Beoordeling en gunning
Alle inschrijvingen worden gecontroleerd op compleetheid. Incomplete of onder voorbehoud ingediende inschrijvingen worden niet in behandeling genomen. Elke inschrijving wordt op basis van de selectiecriteria beoordeeld en krijgt een score per criterium. Nadat voor elk criterium een score is vastgesteld wordt deze met de weegfactor vermenigvuldigd, vervolgens worden deze scores opgeteld om tot een totaalscore te komen, zie onderstaand tabel.
Onderdeel | Beoordeling max. score 10 | Weegfactor | Berekening | Subscore |
Afstand | 5,5 | (score uit 10)x 5,5 | 0 | |
Certificaten | 1,5 | (score uit 10) x 1,5 | 0 | |
Prijs | 3,5 | (score uit 10) x 3,5 | 0 | |
Totaal | 0 |
Inschrijver met de hoogste totale score op een cluster is de winnaar en komt in aanmerking voor voorlopige gunning. Wanneer een inschrijver voor meerdere clusters in aanmerking komt, zal deze slechts de cluster toegewezen krijgen dat op het inschrijfformulier als voorkeurscluster is aangeduid. De andere clusters worden toegewezen aan de inschrijvers die na de winnende inschrijver de hoogste score hebben behaald.
In het geval twee of meer inschrijvers een gelijke totaalscore hebben behaald, dan geeft de afstand (kortste afstand vestigingsadres inschrijver tot het dichtstbijzijnde perceel in een cluster) de doorslag. Indien de scores op afstand niet de doorslag kunnen geven (omdat deze identiek zijn), dan zullen wij de voorlopige winnaar aanwijzen door middel van loting.
Vervolgstappen
Na de voorlopige gunning ontvangt de geselecteerde partij de pachtovereenkomst. Deze moet binnen 14 kalenderdagen ondertekend worden geretourneerd.
Inschrijvers die niet geselecteerd zijn, ontvangen schriftelijk bericht met een toelichting. Zij kunnen bezwaar maken viagrondzaken@assen.nl.
Contact
Heeft u vragen over de selectieprocedure of over de inhoud van deze pagina? Neem dan gerust contact met ons op:
- Gemeente Assen, afdeling Vastgoed en Grondzaken
- Telefoon: 14 0592 of 088 - 123 0911
- E-mail: grondzaken@assen.nl