Buurtbewoners vertellen

Lees hieronder de verhalen van Wilma, Sien en Tim.

Wilma Wijkmans is 81 jaar en woont al sinds haar vijftigste aan de Runde in Assen. In het verleden heeft Wilma samen met haar gezin in Duitsland gewoond. Daar hebben ze ervaren ze hoe fijn het is om in een goed geïsoleerde woning te wonen. Deze positieve ervaring hebben ze sindsdien in Nederland zo goed mogelijk trachten te evenaren.  

“Vroeger woonden ze in een flat die behoorlijk tochtte en waarin het ‘s winters koud was. Helemaal tijdens de koude winter van de jaren 62/63, toen de Elfstedentocht nog gereden werd. Het verschil in wooncomfort later in Duitsland was tamelijk groot en aangenamer. We hadden ook minder schimmelwerking op buitenmuren. 

De huidige woning van Wilma is dan ook goed geïsoleerd. “Toen we hier kwamen wonen, waren de kinderen al het huis uit. We konden het geld dat we verdienden en over hielden in verbetering en isolatie van de woning steken. We hebben een uitbouw op zolder laten plaatsen en die meteen laten isoleren. In het hele huis zijn alle ramen voorzien van HR++ glas en ook de muren en vloer zijn geïsoleerd. Daarnaast hebben we rolluiken op de bovenverdiepingen. Die werken in de zomer tevens goed om een deel van de hitte buiten te houden.” 

Verwarming met infraroodpanelen

De woning van Wilma is niet alleen goed geïsoleerd, ze gebruikt (om gezondheidsredenen) geen aardgas. “Ik verwarm mijn kamers met infraroodpanelen. Dit zijn kleine panelen aan het plafond of muur. Als je die  aan zet, stralen ze warmte uit. Ze zijn duur in de aanschaf, maar zuiniger dan elektrische kacheltjes in verbruik.” Met een boiler maakt Wilma het water warm en koken doet ze elektrisch. “Vier jaar geleden hebben we zonnepanelen laten plaatsen op de garage. Een groot deel van de elektriciteit die ik verbruik, wek ik hiermee op. Daardoor is de energierekening een stuk lager. Als het echt koud en nat is, zet ik af en toe de houtkachel aan. Wel beseffend dat die niet zo milieuvriendelijk is ” 

Duurzaam leven

Naast het wooncomfort, is ook het milieu een belangrijke motivatie voor Wilma om duurzaam te leven. “Ik ben al meer dan de helft van mijn leven met het milieu bezig. Ook ruim 30 jaar medewerker van de landelijke Infolijn Alternatieve Geneeswijzen. Ik eet biologisch en veganistisch, vermijd nu het vliegtuig en stap veel op de fiets”. Dat laatste lukt Wilma goed. “Ik woon hier centraal, dichtbij de stad en het winkelcentrum. Voor langere afstanden is de bushalte dichtbij!”. Dagelijks is Wilma al vroeg uit de veren om de krant te bezorgen in twee wijken in Assen. En ook dat doet ze vanzelfsprekend op de fiets! 

Ze wordt ook wel de burgemeester van de buurt genoemd: Sien de Jonge. Al bijna vierenveertig jaar woont ze in een tussenwoning aan de Ellen. Jarenlang heeft ze deelgenomen aan allerlei wijkactiviteiten. Op de lagere school, in het wijkcentrum De Steiger en in het voormalige bewonersoverleg. Sinds anderhalf jaar neemt Sien ook deel aan de meedenkgroep van de Beek en omgeving. 

Het dorp van Assen

“We wonen in een prachtige buurt. Het Lariksbos is mooie plek waar ik regelmatig met mijn hondje te vinden ben. Het geeft me een beetje het gevoel van vroeger terug, toen ik nog in een dorp woonde. Tegelijkertijd zitten we ook super dicht bij de stad en het winkelcentrum Nobellaan. Ideaal! Ook het contact met buren is goed. Mijn man noemt het dan ook altijd ‘het dorp van Assen’. Ik woon hier met plezier en hoop dat ook nog jaren te doen. Daarom vind ik het belangrijk om mee te denken over de toekomst van onze buurt.” 

Meedenkgroep 

De meedenkgroep denkt met de gemeente mee over het onderzoek naar aardgasvrij wonen, hoe we buurtbewoners hierover kunnen informeren en hoe we bewoners op weg kunnen helpen met energie besparen. “In het begin was het verhaal van de gemeente niet erg duidelijk. Wat zijn de plannen? En wat gaat ons dat kosten? Al snel kwam ik er achter dat er nog geen uitgewerkte plannen lagen. Er moest nog veel onderzocht worden. Wij kunnen daar als bewoners ook over mee denken. Ik vind het belangrijk dat we dat dan ook doen! Je kunt geen commentaar leveren op iets als je er zelf niet bij betrokken bent of niet weet wat er besproken wordt. Daarnaast heb ik best veel contacten in de buurt, dus ik kan ook inbrengen wat ik andere buurtbewoners hoor zeggen”.

Financiën zijn belangrijk

Hoe er over aardgasvrij wonen wordt gedacht in de buurt, is erg wisselend volgens Sien. “Voor veel bewoners is het financiële plaatje erg belangrijk. Het is erg makkelijk gezegd dat je moet verduurzamen, maar zo makkelijk is het niet gedaan. Al wil je nog zo graag, je moet er wel de financiën voor hebben om dingen aan te passen in je woning. Ik denk dat het belangrijk is dat daar op korte termijn duidelijkheid over komt. En het is voor jongere mensen ook anders dan voor oudere mensen.” 

Toekomst voor de (klein)kinderen

Sien is wel van mening dat er iets moet gebeuren. “Ik heb vier kleinkinderen, die moeten ook nog een beetje een toekomst hebben. Hoelang kunnen ze nog gas boren? Wat zijn de andere mogelijkheden? En hoeveel energie is er dan nodig? Op een gegeven moment is er geen keuze meer en moeten we wel met de trein mee. Het is allemaal nog een beetje koffiedik kijken, er verandert elke dag wel weer wat in de techniek. Ik denk graag mee over wat een goede oplossing voor deze buurt kan zijn, voor nu en voor de toekomst!

Meedenkgroep van bewoners

Sinds 2020 is er een meedenkgroep van bewoners opgestart. Zij denken actief mee over de plannen en acties in de buurt. Ook dit jaar plannen we weer een aantal bijeenkomsten om de meedenkgroep bij te praten en om hun mening te vragen. Onder andere over het onderzoek naar de betaalbaarheid en vervolgstappen. Wil jij hier ook over meedenken? Dat kan! Stuur een e-mail naar energie@assen.nl, dan nemen we contact met je op.

Tim Assink is opgegroeid in Assen en woont sinds twee jaar in een rijtjeshuis aan de Beek. Doordeweeks werkt hij op de kazerne bij de Koninklijke Landmacht in Havelte. ’s Avonds en in het weekend is hij stapsgewijs bezig met het isoleren van zijn woning. Het dak, de vloer en de muren zijn inmiddels van isolatie voorzien. Ook de ramen worden stap voor stap vervangen door HR ++ glas. 

Stap voor stap aan de slag

“De isolatiewaarde van het huis was niet hoog toen we het kochten, dat merkte je meteen”, vertelt Tim. “Er kwam veel kou door de ramen heen. Dat is niet fijn als je ’s avonds op de bank zit. Daarom zijn we stap voor stap ons huis gaan isoleren. De vorige bewoners hadden al het nodige werk gedaan: de vloer en het dak waren al goed geïsoleerd. Wij hebben als eerste de badkamer aangepakt en hier ook gelijk HR++ glas in laten plaatsen. Onlangs zijn ook de muren van de woning geïsoleerd. Dat maakt echt een verschil! Niet alleen in de winter, maar ook in de zomer. Tijdens de eerste zomer was het boven de 30 graden in huis. Afgelopen zomer, toen de muren geïsoleerd waren, bleef de temperatuur ruim onder de 30 graden. Dus het heeft wel een paar graden geholpen.” 

Isoleren en ventileren

De komende periode gaat Tim bezig met het vervangen van de overige ramen in huis door HR ++ glas. “De kozijnen vervangen we niet. Dat zijn houten kozijnen waar nog niks mis mee is. We krijgen wel roosters in de ramen. Doordat we de muren hebben laten isoleren, heb je minder ventilatie. Dat zorgt ervoor dat ramen sneller beslaan. Met roosters krijgen we weer een verse luchtstroom in huis. Daardoor wordt het uiteindelijk ook weer warmer in huis.” Het vervangen van de ramen gebeurt niet in één keer, maar stap voor stap. “Eén raam per keer. Dan komen ze even een uurtje of twee, vervangen ze een raam en gaan ze weer door. Zo heb je weinig gedoe en niet in één keer een grote kostenpost.”

Wooncomfort

Of Tim na het vervangen van zijn ramen nog verder gaat met verduurzamen, weet hij nog niet. Tim vertelt: “Met zonnepanelen wil ik sowieso nog even wachten. Ik vind de prijs nog wat te hoog. Als we nog iets langer wachten, wordt het hopelijk nog iets goedkoper. Dan zou het wel een goede optie kunnen zijn.” Helemaal van het aardgas af, klinkt voor Tim nog als toekomstmuziek. “Een warmtepomp zie ik niet zitten, dat levert erg veel gedoe op in je huis. Een warmtenet klinkt best goed, maar daarvoor moet denk ik ook nog veel uitgezocht worden. Komt er dan een grote centrale in de buurt? En wie levert de warmte dan? Ik denk dat het belangrijk is om je stap voor stap voor te bereiden. Isolatie heeft mij veel wooncomfort opgeleverd. De temperatuur is echt een stuk aangenamer, dat gun ik andere bewoners ook!”