Energieverhalen

Het energieverhaal van Oscar

Oscar Otto woont samen met zijn gezin in de wijk Marsdijk in Assen. Hij is in 2020 begonnen met het verduurzamen van zijn woning omdat hij graag een goede wereld wil achterlaten voor zijn zoons. 
"De allereerste stap hebben we al een paar jaar geleden gezet. Toen hebben we zonnepanelen laten plaatsen op het dak. In 2020 hebben we vervolgens een grote verduurzamingsslag gemaakt door de woning van het aardgas af te halen. Het belangrijkste dat wij in onze woning hebben aangepast, is het aanleggen van vloerverwarming. Hierdoor konden we op lage tempratuur gaan verwarmen en uiteindelijk van het gas af."
Op het dak van de woning zijn naast de zonnepanelen ook heatpipes geplaatst.

Wilt u hier meer over weten en ben u benieuwd naar het volledige energieverhaal van Oscar? Kijk dan deze video op YouTube.

Oscar Otto

Het energieverhaal van Yolanda

Yolanda de Bruin woont samen met haar gezin sinds de zomer van 2021 in een passief huis in de wijk Diepstroeten in Assen. Deze woning is te vergelijken met een goed geïsoleerde thermoskan: het is zo gebouwd dat de warmte van de zon het huis grotendeels verwarmd. 
Voor de bouw van een passief huis wordt eerst een berekening gemaakt. Hierbij wordt gekeken waar en in welke richting het huis staat. Op basis van de berekening wordt bepaald hoe de woning zo optimaal mogelijk gebouwd en geïsoleerd kan worden. Door extra isolatiemaatregelen blijft deze warmte in de woning en wordt de temperatuur gereguleerd.
“Het passief huis zorgt voor een fijn leefklimaat en we zien dat het energieverbruik aanzienlijk lager is.”

Wilt u hier meer over weten en ben u benieuwd naar het volledige energieverhaal van Yolanda? Kijk dan deze video op YouTube.

Yolanda de Bruin

Het energieverhaal van Sporthal Marsdijk

Sporthal Marsdijk is al jaren een bekende sportlocatie voor vele Assenaren. Het pand is sinds de zomer van 2020 volledig verduurzaamd en aardgasvrij. John Dittrich is al vijfendertig jaar beheerder van deze sporthal en vertelt ons er alles over.

“De horeca van het pand is erg belangrijk voor de derde helft van de wedstrijd. In het sportcafé, dat al twintig jaar bestaat, hangen luchtzakken aan het plafond. Deze zorgen voor de warmteverspreiding en worden aangestuurd door de warmte- en koelpompen die in het pand zijn geïnstalleerd.” In de keuken van het sportcafé is ook geen gas meer: “Hier koken we tegenwoordig op inductie.”

“Ook in de sporthal zelf hangen luchtzakken om de hal te verwarmen. Deze worden ook aangestuurd door de zonnepanelen op het dak en de warmte- en koelpompen. Daarnaast is de sporthal helemaal opnieuw geïsoleerd en zijn ledlampen geplaatst. Ook de kleedkamers zijn helemaal gerenoveerd. Bij deze renovatie is er vloerverwarming geplaatst en ook de douchekoppen zorgen ervoor dat we minder water verspillen.”

Wethouder Mirjam Pauwels vertelt meer over de plannen voor de komende jaren. “Als gemeente Assen willen we in 2025 volledig energieneutraal zijn. Dit doen we onder andere door energie te besparen, isoleren, energie op te wekken en duurzaam te verwarmen. Dit met als einddoel om alle gebouwen in Assen zonder aardgas te verwarmen. In de Marsdijkhal hebben we een belangrijke stap gezet in de verduurzaming. De komende jaren gaan we hier samen met bedrijven en inwoners mee verder. Zo werken we samen aan een duurzaam Assen!”

John vertelt dat hij niet merkt dat hij nu geen aardgas meer gebruikt. “Op dit moment kunnen we de tempratuur beter reguleren door alle nieuwe systemen. Ook het koelen van de ruimtes is enorm verbeterd. De warmte bleef voorheen door het platte dak vaak lang hangen in de hal. Doordat het systeem ook kan koelen hebben we daar nu veel minder last van. We hebben ons energieverbruik tot ongeveer 90% gereduceerd, daar worden we heel vrolijk van. Ik hoop dat andere ondernemers in de toekomst dezelfde richting zullen volgen als wij. Ik wens alle ondernemers veel succes!”

Wilt u hier meer over weten en ben u benieuwd naar het volledige energieverhaal? Kijk dan deze video op YouTube.

Verhaal Marsdijkhal

Het energieverhaal van Wijkcentrum de Dissel

Wijkcentrum de Dissel is al ruim dertig jaar een begrip in Marsdijk. Sinds twee jaar zit de wijkvereniging in Marsdijk in een nieuw pand aan de Kleuvenstee. Dit pand van de gemeente is helemaal verduurzaamd en gasloos. Roelie Rooks is al dertig jaar lid van het bestuur van de wijkvereniging Marsdijk, ze vertelt enthousiast over de verduurzamingsmaatregelen die in het pand zijn doorgevoerd. 

“We hebben drie soorten verwarming in dit gebouw: vloerverwarming, verwarming via plafond en warmte via een aantal radiatoren die door het gebouw verspreid zijn. De warmte wordt aangestuurd door de warmtepomp die op het dak van het gebouw staat, naast de zonnepanelen. Deze installatie zorgt voor de verwarming en ventilatie in het hele gebouw. Het is een gesloten systeem, dus het gaat allemaal automatisch.”

“In de lokalen vindt de verwarming plaats via het plafond. We kunnen de temperatuur handmatig per lokaal instellen, dat is gemakkelijk. Zo verbruik je geen energie als er bijvoorbeeld maar één van de lokalen wordt gebruikt. In een paar lokalen staan nog radiatoren die via de warmtepomp worden aangestuurd, dit zorgt ervoor dat we de lokalen altijd optimaal kunnen verwarmen in de winter.”

In de keuken van het wijkcentrum wordt ook geen gas meer gebruikt. “Op ons verzoek hebben ze ons hier helemaal van het gas afgesloten. Nu koken we alles op elektrische kookplaten en zijn we volledig aardgasvrij. Ik vind het belangrijk dat het pand nu verduurzaamd is, omdat we toch ook moeten kijken naar de toekomst. Tot nu toe bevalt het ons prima zonder gas. We hebben geen problemen, alles functioneert zoals het moet. Mede doordat we alles zelf kunnen instellen, behouden we veel vrijheid en merken we geen verschil tussen gas of gasloos. Het werken in een duurzaam pand heeft ons onder andere een veel lagere energierekening opgeleverd!”

Ook zijn alle lampen in het gebouw ledverlichting, deze eenvoudige manier van verduurzamen is een tip voor alle inwoners en ondernemers. Roelie: “Het gebruik van ledverlichting is de kortste klap, het is simpel en werkt meteen!”

Wilt u hier meer over weten en ben u benieuwd naar het volledige energieverhaal? Kijk dan deze video op YouTube.

Verhaal wijkcentrum de Dissel

Het energieverhaal van Dineke

Dineke de Niet is samen met haar man woonachtig in de wijk Kloosterveen in Assen. Naar aanleiding van het plaatsen van een nieuwe keuken zijn zij gestart met het verduurzamen van de woning in kleine stapjes. 
“We hebben onze woning verduurzaamd door deze geheel gasloos te maken. We hebben in onze woning verschillende infrarood warmtepanelen die het huis verwarmen. Hierdoor zijn we volledig van het gas af. We zijn begonnen in de keuken met het plaatsen van het eerste warmtepaneel. Vervolgens hebben we de rest van de woning per ruimte verder geïsoleerd. We vonden dit erg goed te doen. Doordat we dit in kleine stapjes hebben gedaan, zorgde dit ook niet voor één grote financiële investering. We konden de kosten spreiden gedurende de periode waarin we het huis verduurzaamden. 

Het verduurzamen van de woning heeft ons een stuk meer woonplezier bezorgd. We ervaren de warmte van de panelen als zeer prettig, prettiger dan de centrale verwarming die we voorheen hadden. Daarnaast zijn we maandelijks minder geld kwijt aan onze energie- en gaskosten.  

Doordat we de woning geleidelijk hebben aangepakt, konden we over elke stap goed nadenken. Dit maakt dat wij terugkijken op een positief proces. Ik zou andere Assenaren graag willen meegeven om te kijken naar de mogelijkheden en de kleine dingen die je vandaag al kan doen. Verduurzaming hoeft niet meteen heel groot of kostbaar te zijn, je kunt klein beginnen met bijvoorbeeld het isoleren van je dak.
Ik wil iedereen graag uitnodigen om vooral aan de slag te gaan met het verduurzamen van zijn of haar woning. Het hoeft niet altijd een enorm kostbare transitie te zijn, je wint ook een groot stuk aan woonplezier en wooncomfort. Ik zou zeggen: ga vooral aan de slag!

Bekijk de huistour in de woning van Dineke op YouTube.

Dineke de Niet

Het energieverhaal van Arnout

Arnout van Loon woont samen met zijn gezin in de Gymnasiumstraat in het centrum van Assen. Sinds 2007 zijn ze bezig met het verduurzamen en verbouwen van deze oude woning uit 1887.

“We zijn al veertien jaar bezig met het huis, dus je kunt wel stellen dat dit veel werk was. Dit komt ook omdat we veel zelf hebben aangepakt en het in fases hebben gedaan. Er zijn in al die jaren ook fasen geweest waarin we een periode niets aan het huis hebben gedaan. We zijn begonnen met het dak, deze was slecht en moest vervangen worden. Deze kans hebben we meteen aangepakt om ook vol in te zetten op isolatie. We hadden de wens om de hele woning te verbouwen en moderniseren, daarom hebben we een aantal jaren op de bovenverdieping gewoond. Toen hebben we de hele benedenverdieping aangepakt, dit heeft uiteraard impact gehad. Toch kijken we positief op het traject terug.

We zijn verliefd geworden op het oude huis, dat natuurlijk niet goed geïsoleerd was wat resulteerde in een hoge energierekening. We merken dat ons wooncomfort enorm is toegenomen. Het was heel erg warm in de zomer en ijskoud vanaf het moment dat je de kachel uitdeed. Dat is nu helemaal niet meer zo. Door de woning te verduurzamen hebben we nu een lagere energierekening en wonen we met veel plezier in een mooi oud huis in het centrum van de stad. Dus het traject van het verduurzamen was het voor ons zeker waard!

Ik kan me voorstellen dat je heel erg opziet tegen een ingrijpende verbouwing. Maar als je toch gaat verbouwen, maak er dan een studie van een zet toch die extra stap. Vaak doe je dat toch maar één keer. Daarnaast kan je ook besparen met kleine stappen door bijvoorbeeld tochtstrips te plaatsen en de verwarming niet aan te zetten als je deze niet nodig hebt. Als je maar een kort moment op de dag warmte nodig hebt, dan is elektrisch bijverwarmen soms ook een goed alternatief met huidige gasprijzen. ”

Bekijk de huistour in de woning van Arnout op YouTube.

Arnout van Loon