Je huis
Je huis - Besparen, isoleren, opwekken
Besparen, isoleren, opwekken
Met energie aan de slag in je huis. Dat kan door te besparen, isoleren en opwekken. Hiermee zet je de eerste stappen naar aardgasvrij. Stap voor stap en in je eigen tempo. Het Drents Energieloket kan hierbij helpen. Neem contact met ze op voor een vrijblijvend en gratis advies!
Altijd-goed maatregelen
We willen in 2050 CO2-neutraal zijn. Dat is een flinke opgave op vele fronten. De afgelopen jaren zijn er al goede stappen gezet. Om de landelijke en Europese doelen te halen is alleen meer nodig. Daarom willen we inwoners stimuleren om verduurzamingsmaatregelen te nemen in hun woning die altijd goed zijn. Bijvoorbeeld het aanbrengen van (extra) isolatie, het nemen van maatregelen waarmee energie wordt bespaard of de aanschaf van zonnepanelen. Deze maatregelen kunnen gecombineerd worden met alternatieven voor aardgas en leveren op korte termijn meer comfort.
Energie besparen
Kijk of je energie kunt besparen, want wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken en te betalen. Je kunt in je huis een aantal dingen aanpassen, waarmee je direct energie bespaart. Zoals:
- Zet apparaten uit als je deze niet gebruikt.
- Was op lagere temperaturen
- Installeer een waterbesparende douchekop
- Gebruik ledverlichting.
Kijk voor meer tips op de website van het Drents Energieloket
Isoleren
Heb je de mogelijkheid om meer te doen? Kijk dan hoe je je woning kunt isoleren. Want een goed geïsoleerde woning heeft minder energie nodig om je huis te verwarmen. Dat scheelt op je energierekening! En meer isolatie is meer comfort.
Er zijn vijf soorten mogelijkheden om je huis te beter te isoleren:
- Het dak
- De vloer
- Het glas
- De (spouw)muren
- De gevel.
Welke maatregel je toepast, hangt onder andere af van het type huis en het bouwjaar. Kijk voor een overzicht van de mogelijkheden op het Drents Energieloket.
Energie opwekken
Zelf energie opwekken kan met zonnepanelen. Of het dak van je huis geschikt is, kun je checken op de zonnekaart. Op de website van het Drents Energieloket. vind je een handig stappenplan dat je helpt bij de aanschaf van zonnepanelen. Zijn zonnepanelen op je eigen dak niet mogelijk? Dan kun je deelnemen aan een postcoderoos regeling. Zo kun je toch gebruik maken van duurzaam opgewekte energie, zonder dat de panelen op je eigen dak liggen. De Energiecoörperatie Duurzaam Assen heeft een aantal projecten in Assen waar je al aan kunt deelnemen. Meer informatie vind je op de website van Energiecoöperatie duurzaam Assen.
Hulp nodig? Vraag een energieadvies aan!
Wil je met energie aan de slag in je huis, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Vraag dan een waardebon voor een energieadvies ter waarde van € 250,00 aan. Een energieadviseur komt bij je thuis en geeft advies over de maatregelen die je kunt nemen, wat de kosten zijn en in hoeveel jaar de investering is terugverdiend. Meer informatie over het energieadvies vind je op de website van het Drents Energieloket.
Je kunt ook advies aanvragen bij de gratis energiecoaches van de Energiecoöperatie Duurzaam Assen. De energiecoach komt bij je thuis en bekijkt samen met jou wat je kan doen om je woning te verbeteren, energie te besparen of duurzame energie te gebruiken. Met een uitgebreide checklist, de jaarafrekening van je energieleverancier en de woninggegevens, gaat de energiecoach door de woning. Je krijgt besparingstips om je energieverbruik te verlagen door je gedrag aan te passen. Advies over wel of niet (extra) isoleren van je woning. Interesse? Ga naar de website om je via Energiecoöperatie duurzaam Assen aan te melden.
Je huis - Aardgasvrij
Aardgasvrij
Om nu en in de toekomst fijn te kunnen blijven wonen, werken en leven, gaan we op zoek naar andere manieren om onze woningen en gebouwen te verwarmen. We kijken hiervoor naar haalbare en betaalbare manieren.
In de Transitievisie Warmte leggen we vast hoe we dit gaan doen. Dat is een plan voor de hele gemeente. Daarna gaan we wijk voor wijk aan de slag met een wijkwarmteplan. Dit doen we samen met bewoners, corporaties, energieleveranciers en bedrijven. In de Lariks zijn we al gestart met het verduurzamen van de buurt. Daar ontdekken we samen met bewoners hoe je dat doet. Op de wijkpagina van Beek en Omgeving lees je wat we daar doen.
Waarom aardgasvrij?
Aardgas is een fossiele brandstof en bij de verbranding komt veel CO2 vrij. En die CO2–uitstoot willen we juist verminderen, want dat veroorzaakt opwarming van de aarde. Daarnaast zijn er steeds meer problemen bij het winnen van aardgas. Denk bijvoorbeeld aan de aardbevingen in Groningen en Drenthe. De komende jaren wordt de gaskraan in Groningen steeds verder dichtgedraaid. Uiteindelijk is er in 2050 geen aardgas meer beschikbaar in Nederland.
Verwarmen zonder aardgas
Er zijn verschillende manieren om je huis te verwarmen zonder aardgas: volledig elektrisch, groen gas of met een warmtenet. Er is niet één oplossing die voor de hele stad geldt. Wat het beste is, verschilt per wijk. Dit hangt onder andere af van:
- Kenmerken van de bebouwing, zoals het bouwjaar, staat van onderhoud en de bouwtechnische kwaliteit.
- Staat van onderhoud van de energienetten (bijv. gasleiding) en de noodzaak van vervanging.
- Mogelijkheden om elektriciteit of warmte van lokale bronnen te gebruiken.
- Wensen en behoeften van de bewoners en gebruikers uit de wijk.
Alle energiebronnen hebben voor- en nadelen. De gemeente gaat de mogelijkheden per wijk en woningen onderzoeken, samen met huiseigenaren en huurders.
Je huis - Financiering
Je huis - Financiering
Energiebesparende maatregelen verhogen je wooncomfort en verlagen je energierekening. Maar er is wel geld nodig om je woning energiezuiniger en duurzamer te maken. Voor sommige maatregelen zijn er subsidies. En er zijn leningen met gunstige voorwaarden die je kunnen helpen. Een overzicht van alle landelijke, provinciale en gemeentelijke regelingen kun je vinden op de website van het Drents Energieloket.
Kijk voor meer informatie over het verduurzamen van uw woning op:
Drents Energieloket
Bij het Drents Energieloket kunt u terecht voor een goed en onafhankelijk advies om energie te besparen of duurzame energie op te wekken in uw woning. Welke stappen kunt u nemen? Wat is er allemaal mogelijk? Zijn er subsidies voor? Als u vragen heeft, belt of mailt u met het loket. U krijgt gegarandeerd antwoord. En bent u op zoek naar leveranciers of producten? Het loket kan u daarover uitgebreid informeren en adviseren. Kijk voor alle besparingsmogelijkheden en contactgegevens op Drents Energieloket.
Drenthe in Transitie
Drenthe In Transitie (DIT) is een platform waarin vernieuwende ideeën uit de provincie tot een aanpak zijn gebundeld. Bedoeld om groene initiatieven uit de provincie zichtbaar te maken, visies van duurzame koplopers en starters (klein én groot) te showcasen, elkaar te inspireren en geïnspireerd te worden, om met elkaar mee te denken, met het doel om de energietransitie te versnellen. Doel van dit initiatief is het vormen van een community die bijdraagt aan de energietransitie en samen vraagstukken tackelt op de weg naar een energieneutraal Drenthe. Kijk voor meer informatie op de website van provincie Drenthe.
Duurzaamheidscentrum
In het Duurzaamheidscentrum Assen werken gemeente Assen en het Stichting Drentse Landschap samen aan een programma vol educatie, informatie en activiteiten rondom duurzaamheid. Laagdrempelig, actief, speels, verrassend, uitdagend, leerzaam, gratis en vooral leuk: dát is een bezoek aan het Duurzaamheidscentrum Assen. Voor jong en oud, voor schoolklassen en als uitje in je vrije tijd (bijvoorbeeld een familiedag), voor bezoekers uit de regio of van ver, elke dag van 09.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website van het Duurzaamheidscentrum.
Energiewerkplaats Drenthe
In de Energiewerkplaats worden de krachten van vijf kennisorganisaties op het gebied van energiebesparing en duurzame energie gebundeld.