Zes Assenaren krijgen koninklijke onderscheiding

26 april 2024
Voorpagina

Fotograaf: Marcel J. de Jong
V.l.n.r.: Ton van Bulken, Tom Zijl, Jan de Lange, burgemeester Marco Out, Wilma Sportel, Harm Hoving, Jaap Pastoor.

Zes inwoners van Assen hebben op vrijdag 26 april koninklijke onderscheiding gekregen. Ze worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking van de onderscheidingen door burgemeester Marco L.J. Out vond plaats in de raadzaal. 

Mevrouw Wilma Sportel

Mevrouw Wilma Sportel wordt benoemd tot Lid in Orde van Oranje-Nassau. Zij zet zich sinds 2007 geheel vrijwillig in voor Slachtofferhulp Nederland. Slachtofferhulp Nederland helpt mensen bij het vinden van herstel en recht nadat ze slachtoffer geworden zijn van een strafbaar feit, verkeersongeval of calamiteit. Mevrouw Sportel heeft als algemeen medewerker Actieve Benadering het eerste telefonisch contact met een slachtoffer. Naast haar werkzaamheden bij Slachtofferhulp zet zij zich sinds 2017 ook in als vrijwilliger bij Interzorg. Zo helpt en zingt ze mee bij het geheugenkoor en maakt ze onderdeel uit van een gespreksgroep met de geestelijke ondersteuner binnen de organisatie.

De heer Ton van Bulken

De heer Ton van Bulken is al sinds 1978 actief binnen de wijk Pittelo. Specifiek bij de “Buurt en Belangen Vereniging Pitteloo”. Daarbinnen vervulde hij meerdere bestuursfuncties, waaronder secretaris en voorzitter. Ook was hij lid van het activiteitenteam en nauw betrokken bij diverse activiteiten in de wijk. Sinds 1982 is hij redactielid van Wijkkrant “Pitstop”. Vanaf 1992 is hij hoofdredacteur. De heer Van Bulken wordt benoemd tot Lid in Orde van Oranje-Nassau.

De heer Harm Hoving

De heer Harm Hoving wordt ook benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 2006 is de heer Hoving vrijwilliger bij Staatsbosbeheer, beheereenheid Hondsrug (boswachterijen Exloo, Odoorn, Borger en Gieten). De heer Hoving geeft leiding aan een vrijwilligersgroep en helpt hierbij de boswachters in het beheer en onderhoud van het gebied. In de periode 2006 tot 2016 is de heer Hoving vrijwilliger geweest bij de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB), gewest Drenthe. Vanaf 2017 was hij actief bij de Stichting Motorbegeleidingsteam Assen. De taak van de heer Hoving bestaat uit het regelen van het verkeer en/of begeleiden van onder andere wielerwedstrijden, hardloopwedstrijden en goede doelen ritten. Naast deze activiteiten is de heer Hoving ook sinds 2013 vrijwilliger bij Stichting Landgoed Valkenstijn.

De heer Jan de Lange 

De heer Jan de Lange is sinds 2003 actief binnen de Stichting Muziekkamer Assen. Deze stichting heeft ten doel de belangstelling voor de klassieke kamermuziek te bevorderen, onder andere door het organiseren van concerten. De heer De Lange maakt sinds 2003 deel uit van het bestuur van Stichting, eerst als bestuurslid en vanaf 2016 is als voorzitter en programmeur. In de periode van 2002 tot en met 2013 heeft de heer De Lange diverse functies bekleedt bij het Dr. Nassau College, waaronder voorzitter van de oudervereniging en voorzitter van de Stichting. Naast deze activiteiten is hij actief binnen het bestuur van de fitnessafdeling van de Ontspanningsvereniging Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en actief lid binnen de literatuurclub van de NAM, beter bekend als het Leeskabinet. Voor zijn inzet wordt de heer De Lange benoemd tot Lid in Orde van Oranje-Nassau.

De heer Tom Zijl 

De heer Tom Zijl wordt benoemd tot Lid in Orde van Oranje-Nassaumet de zwaarden, onder andere voor zijn activiteiten bij voetbalclub ACV. De toevoeging “met de zwaarden” krijgt de heer Zijl vanwege zijn tijd bij defensie. De heer Zijl is in 1966 lid geworden van de Asser Christelijke Voetbalvereniging (ACV). Vanwege zijn studie en periode bij defensie is hij een periode geen officieel lid van ACV geweest. Maar hij hoopt komend seizoen zijn 40 jarig jubileum te vieren. In 2006/2007 is hij leider geworden van de kabouters en vanaf dat moment heeft hij verschillende rollen binnen de club gehad. Op dit moment is hij wedstrijdsecretaris en regelt daarnaast van alles voor de club. Van het fluiten van wedstrijden, het regelen van vlaggen tot het optreden in het geval van calamiteiten. In 2020 is de heer Zijl gestart als vrijwilliger bij het Drenthe College op de afdeling inburgering. Hij helpt cursisten onder andere bij de lessen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt en bij het maken van een portfolio. 

De heer Jaap Pastoor

Vanaf 1999 is de heer Jaap Pastoor actief betrokken bij de Wereldwinkel Assen. Hij is sinds 1999 voorzitter van de Stichting Wereldwinkel Assen. Ook is hij een periode voorzitter geweest van het Regiobestuur Groningen/Drenthe van de Landelijke vereniging van Wereldwinkels. Eind 2023 heeft hij het voorzitterschap van de stichting overgedragen. Hij staat nog regelmatig in de winkel om een dienst te draaien. De heer Pastoor is sinds 1980 vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Assen. Hij vervulde verschillende functies, zoals jeugdouderling in de Jozefkerk te Assen. Sinds 2015 bezoekt de heer Pastoor elke twee weken een gemeentelid die aan huis is gebonden en geen familie in de directe omgeving heeft. Ook is de heer Pastoor sinds 2008 redactielid van de wekelijkse nieuwsbrief (Zondagsbrief) voor de Protestantse Wijkgemeente Vredenoord te Assen. Van 2020 tot en met 2022 heeft de heer Pastoor deel uitgemaakt van het wandelproject “Laat je verrassen wandelingen”. Sinds 2021 is de heer Pastoor vrijwilliger in de schoolbibliotheek van Kindcentrum Het Krijt te Assen. De heer Pastoor wordt benoemd tot Lid in Orde van Oranje-Nassau.

Wie verdient volgens jou een lintje?

Een Koninklijke onderscheiding (lintje) is een erkenning voor persoonlijk bijzonder werk voor de samenleving.

Ken jij iemand die een lintje verdient? Je kunt iemand aandragen via deze pagina op onze website.