Dodenherdenking 4 mei

29 april 2024
Voorpagina

Tijdens de Nationale dodenherdenking op 4 mei herdenken we iedereen die is omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Hierdoor beseffen we ons dat leven in vrijheid helemaal niet zo vanzelfsprekend is.

Stille Tocht 

Op zaterdag 4 mei lopen we met elkaar de traditionele Stille Tocht. Om 19.35 uur vertrekt de tocht vanaf de Kerkstraat, ter hoogte van de Torenlaan/Kerkplein. De tocht eindigt bij het Provinciaal monument op de Brink. De klokken luiden van 19.45 uur tot 30 seconden voor 20.00 uur. Om 20.00 uur nemen we twee minuten stilte in acht. Van 18.00 uur tot zonsondergang mogen de vlaggen halfstok worden gehangen.

Herdenkingsdienst en herdenkingsconcert 

Voorafgaand aan de Stille Tocht wordt om 18.30 uur in de RK Kerk aan de Dr. Nassaulaan een dienst gehouden. Het thema is: ‘Te Wapen?’. Na deze herdenkingsdienst is er gelegenheid om aan te sluiten bij de Stille Tocht naar het Provinciaal monument op de Brink. Na afloop van de Stille Tocht is er in de Jozefkerk, Collardslaan 2a, om 20.45 uur een herdenkingsconcert onder leiding van dirigent Tobias Bethlehem. De Christelijke Oratorium Vereniging Assen brengt Missa pro defunctis deel 1-3 van M. Bossi ten gehore. De toegang is vrij, maar bij de uitgang wordt een collecte gehouden om de onkosten te beperken.

Expositie ‘Niet in woorden te vatten’ 

Daarnaast is vanaf 26 april tot 4 mei de expositie ‘Niet in woorden te vatten’ te zien in de Open Hof in Assen-Oost. De expositie, een initiatief van Assen Bloeit, vertelt verhalen van wijkbewoners door het delen van persoonlijke oorlogsherinneringen via portretten en podcasts. Onder meer oudstadsdichter Egbert Hovenkamp zal een gedicht voordragen en Mary zal optreden met haar vriend Anies. Mary zong als vijfjarig meisje na de bevrijding voor de geallieerden en maakte in de oorlog een bombardement mee.