Wijkinitiatieven

Steeds meer mensen binnen de gemeente Assen starten in hun buurt een initiatief voor het energiezuinig maken van hun woning en/of het opwekken van duurzame energie. Dergelijke buurt- of wijkinitiatieven bieden buurtgenoten hulp aan om het fossiele energiegebruik te verminderen.

Initiatief indienen

Als gemeente willen we graag zo goed mogelijk samenwerken met lokale initiatieven en zoveel mogelijk bewoners betrekken. Mocht er in uw wijk een initiatief zijn op het gebied van verduurzaming, neem dan contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen. 

Heeft u als inwoner een goed idee om de energietransitie te stimuleren in uw buurt of wijk? Dan kunt u subsidie aanvragen. Het gaat om ideeën over energiebesparing, opwekking van duurzame energie, woningverduurzaming of het aardgasvrij maken van de straat, buurt of wijk. Wil je subsidie aanvragen? Klik op "Online aanvragen" om naar het formulier van de subsidieregeling te gaan.

Buurt- of wijkinitiatieven

Vereniging van Eigenaren Hoofdsplitsing Kloosterveste wil in de toekomst graag een lokaal elektriciteitsnetwerk ontwikkelen met een interne uitwisseling van energie, inclusief de opslag hiervan in bijvoorbeeld elektrische auto’s en/of batterijen. De plaatsing van zonnepanelen is een eerste stap in het energiezuinig maken van de twee gebouwen die in 2009 / 2010 gebouwd zijn door de BAM.

De juridische eigendom van de panelen blijft bij VvE Hoofdsplitsing, maar de gebruiksrechten (‘economisch eigendom’) worden overgedragen aan de individuele eigenaren (gebruikers). Zij financieren de uiteindelijke aanleg via de salderingsregeling. VvE Hoofdsplitsing kan deze eigendomsconstructie terug draaien op het moment dat er een democratisch besluit is genomen in relatie tot de realisering van een lokaal netwerk.

De gemeente heeft dit initiatief ondersteund door een subsidie van € 4.150 ter beschikking te stellen aan de VvE Hoofdsplitsing Rondgang om een haalbaarheidsonderzoek te doen voor de plaatsing van 312 zonnepanelen op de twee gebouwen van deze VvE.

In Assen-Oost staan 3 flatgebouwen naast en aan elkaar: De Anemoonflat. In de Anemoonflat zijn 95 appartementen georganiseerd in een Coöperatieve Vereniging. De flat, die sinds 1972 bestaat, is toe aan verbeteringen op gebied van verduurzaming. Daarom is de werkgroep ‘Nieuwe Energie de Anemoon’ in het leven geroepen. De werkgroep hoopt binnen 3 tot 4 jaar grote en kleine besparingsmaatregelen door te voeren, zodat ze klaar zijn voor de toekomst.

Gemeente Assen ondersteunt de werkgroep niet alleen financieel, maar zorgt er ook voor dat kennis en ervaringen worden uitgewisseld. Twee tot drie keer per jaar komen alle verduurzamingsprojecten in Assen samen, zodat er van elkaar geleerd kan worden. Daarnaast onze energiecoach bij de appartementen langs geweest om besparingstips te geven.

Jos Engelman vertelt in een interview over het project. Benieuwd naar het hele interview? Ga naar deze pagina op onze websiteexterne-link-icoon.

Wij werken momenteel nauw samen met inwoners uit Oud-Zuid. Wij leveren energiebesparende materialen (radiatorfolie, radiatorventilatoren etc.) die de inwoners zelf installeren en bevestigen. Ook is onze energiecoach Harrie Schuiling regelmatig te vinden in de wijk!

Energiebesparende maatregelen door het Fixteam: zo gefikst

Inwoners van Pittelo konden in november 2023 een gratis bezoek aanvragen van een energiecoach van het Asser Energieloket. Deze coach werd vergezeld door een klusser van het Fixteam Drenthe. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt en dus gingen Lutz Glas en collega’s Enre en Rik van het Fixteam Drenthe op pad. Om radiatorfolie aan te brengen, energiezuinige douchekoppen te monteren of tochtstrippen te plaatsen.

Energiebewust

Eén van de bewoners die het Fixteam heeft laten invliegen is Gerrit Vennik (foto). “Ik vind het Fixteam zondermeer een goed idee. Maar ik hoop wel dat zij mensen meekrijgen om zelf energiebewust te worden”, geeft de inwoner van de Donaustraat aan. Aan zijn jaren zeventigwoning kan hij zien dat er nog wel energiebesparende stappen te maken zijn. “Dan kan je zien dat de dubbele beglazing misschien ook aan vervanging toe is, want nu heb je het betere HR++ glas. Ik hoop dat het Fixteam mensen prikkelt om met energiebesparing bezig te zijn.”

Energiecoach

De prikkelende rol waar Vennink het over heeft is weggelegd voor de energiecoaches van het Asser Energieloket. “De energiecoach maakt mensen bewust om energiezuinig te zijn en te stimuleren wat ze zelf kunnen doen”, legt Roel Keizer uit, projectsecretaris bij gemeente Assen. “Wij zien het liefst dan ook dat het Fixteam in combinatie met de energiecoach langskomt bij mensen. De energiecoach gaat het gesprek aan en onderzoekt wat de woning verder nodig heeft om minder energie te gebruiken.”

Aanmelden?

Het Fixteam en de Energiecoaches gaan ook graag bij u langs. Meer informatie hierover vindt u op de pagina van het Asser Energieloket.